OPINIONS

Ένα “Πρωινούλι” όνομα και πράγμα

Εμπρός-πίσω. Αυτή είναι η μοναδική κίνηση που κάνει η ελληνική τηλεόραση τα τελευταία χρόνια, αυτά της οικονομικής κρίσης. Ένα μικρό βήμα μπροστά και μετά μία συνεχής όπισθεν που δεν μπορώ να πω που σταματά, αν τελικά σταματά.

Η νέα πρωινή εκπομπή του Έψιλον ακολούθησε αυτή ακριβώς τη λογική χωρίς να παρεκκλίνει χιλιοστό. Σε μία ελληνική τηλεόραση που δεν πληρώνει και απολύει αφειδώς το να στήνονται νέες εκπομπές είναι αν μη τι άλλο ελπιδοφόρο. Όμως όταν αυτές οι εκπομπές σε γυρίζουν (πολλά) χρόνια πίσω πόση ελπίδα μπορείς να πάρεις;

Μία γεύση από πρεμιέρα

 

Πολυετείς μελέτες έχουν δείξει πως η πρώτη εντύπωση που σχηματίζουμε για κάποιον ή για κάτι δύσκολα καταρρίπτεται και κατά κανόνα είναι και η σωστή. Ο τίτλος της εκπομπής δίνει το στίγμα. Θα παρακολουθήσουμε ένα ”Πρωινούλι”. Η χρήση του υποκοριστικού σε παραπέμπει σε κάτι μικρό και παιδικό κι όχι σε κάτι γλυκό και οικείο, όπως φαντάζομαι περίμεναν οι ιθύνοντες.

Αν έπρεπε να συμπυκνώσω τη σκέψη μου και να δώσω σε μία φράση την αίσθησή μου αυτή θα ήταν ”μία από τα ίδια”. Από εκείνα τα ίδια που κάποτε θέλαμε να ξορκίσουμε και να κάνουμε πως δε συνέβησαν ποτέ. Από εκείνα τα ίδια που κάποτε μας έκαναν να πατήσουμε το off.

Το Πρωινούλι ακολουθεί πιστά τη συνταγή: σχόλιο, ζώδιο, μαγειρική, λίκνισμα. Αυτό και μόνο αυτό. Η παρουσιάστρια Όλγα Λαφαζάνη είναι ιδιαιτέρως συμπαθής αλλά το άγχος της πρεμιέρας την έκανε να μιλά αργά, δίνοντας έμφαση στα χείλια. Κάτι ανάλογο έκανα κι εγώ όταν ήρθε για πρώτη φορά η φίλη μου από την Ιταλία. ”Δεν είναι κουφή, ελληνικά δε μιλάει”. Όλες οι προτάσεις σε αργή κίνηση.

Η φρέσκια (;) ομάδα, όπως μας ενημέρωνε το δελτίο τύπου του σταθμού απαρτίζεται από τους: Έλλη Παπαγγελή, Τέτα Καμπουρέλη, Γιώργο Μπέζα και Σπυριδούλα Τριάντου. Σχολίασαν την επικαιρότητα και έδωσαν αποκαλυπτικό ρεπορτάζ όπως το ”Πού έμεινε έγκυος η Ράνια Τζίμα” και ”Αν θα βγάλει τα πατς θα αφήσουν σημάδι”.

Η Τέτα χόρεψε ζεϊμπέκικο παράλληλα με την προβολή του βίντεο του γαμήλιου πάρτι Τζίμα-Σακελλαρίδη. Ένα πλάνο ο Γαβριήλ να χορεύει τη Ρόζα, ένα πλάνο η Τέτα να ρίχνει τη στροφή της.

Ο Γιώργος Μπέζας ήταν αυτός που επισκίασε τους πάντες, ακόμα και την παρουσιάστρια που έκανε αγώνα να πάρει το λόγο. Επιζήτηση της προσοχής το λέμε στο χωριό μου.

Τον σχολιασμό της επικαιρότητας διέκοπταν τα γλυκανάλατα υποκοριστικά: σπιτάκι, στουντιάκι, πρωινούλι, ακουστικούλι. Όλα σε συσκευασίες ταξιδίου.

 

Αν το ημερολόγιο έλεγε 1992 και στο prime time παίζονταν οι Φρουροί της Αχαΐας τότε θα μιλούσαμε σίγουρα για ξεκάθαρη πρωτοπορία. Τώρα όμως; Τώρα τι κάνουμε.

Το θέμα δεν είναι οικονομικό. Εδώ μιλάει η αισθητική και οι φρέσκιες ιδέες που θέλουν να ανατρέψουν τη μιζέρια και να δώσουν μία ώθηση στο τηλεοπτικό σκηνικό της χώρας που νοσεί. Μία παλιακή εκπομπή που την έχουμε δει ξανά και ξανά. Πόση λάμψη να δώσει και η παρουσιάστρια αν την έχεις ρίξει σε πηχτή ομίχλη;

Και στην τελική τα κανάλια πρέπει να καταλάβουν πως η μέση Ελληνίδα νοικοκυρά στην οποία απευθύνονται πολύ απλά δεν υπάρχει. Δεν ήθελα να το μάθετε από εμένα. Γιατί τα κανάλια να δαπανούν χρήματα για να έχουν πρωινή εκπομπή; Η μόδα του Πρωινού Καφέ πέρασε. Μέχρι και η Ελένη Μενεγάκη που τον καθιέρωσε πέρασε στη μεσημεριανή ζώνη και κοιμάται μέχρι τις 10.

Καιρός να πάμε παρακάτω ή έστω να προσπαθήσουμε. Η βίαιη διακοπή της πρωινής εκπομπής του Mega δε δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για νούμερα τηλεθέασης αλλά ένα σκηνικό αλλαγής. Δεν είναι ταμπού να πούμε πως η πρωινή ζώνη σιγά σιγά σβήνει, γιατί εμείς την οδηγήσαμε εκεί και να παραδεχθούμε πως δεν κάνουμε όλοι για όλα.

Τα ημίμετρα απλά ”κλειδώνουν” την όπισθεν και άντε μετά να βρεις τη δύναμη να βάλεις πρώτη και να φύγεις.

Να γίνονται πράγματα που λέει και η Βάνα, όχι πραγματάκια.