OPINIONS

Το δράμα του να είσαι γυναίκα

Σε αυτό τον πλανήτη, όπου περιφέρεται με ταχύτητα που πιάνει τα 107.000 χλμ την ώρα γύρω από τον Ήλιο τα καλά νέα μαθαίνονται γρήγορα, τα άσχημα γρηγορότερα και τα σεξουαλικού περιεχομένου αστραπιαία. Αν τώρα το σεξουαλικό περιεχόμενο περιλαμβάνει μία διασημότητα γένους θηλυκού εκεί το σύστημα πληροφόρησης "πέφτει" και τα κεντρικά πιάνουν φωτιά. Μπορεί ακόμα και η Γη να φανεί αργή σε σύγκριση με την αναμετάδοση της hot είδησης. Όλοι θέλουμε να δούμε τον τρόπο που μία στάρλετ πιπιλάει το δάχτυλό της ενώ κοιτάει λάγνα τον amateur φακό ή το πώς ποζάρει για τον ερωτικό της σύντροφο πάνω σε έναν καναπέ ξενοδοχείου. 

Μπορεί αυτό που βλέπεις να μην είναι κάτι που δεν ξέρεις ή που δεν έχεις ξαναδεί – μα φυσικά και όλοι οι άνθρωποι κάτω από τα ρούχα μας είμαστε γυμνοί…νταα – αλλά αυτή η περιέργεια και η συνήθεια του να βλέπεις από την κλειδαρότρυπα πρέπει να τραφεί. Με κάποιο τρόπο η βαρετή και μίζερη ζωή μας – ξυπνάμε το πρωί, πάμε γραφείο, καθόμαστε μπροστά σε έναν υπολογιστή, εξυπηρετούμε αγενείς πελάτες, βγαίνουμε για ποτό και δεν μιλάμε σε άνθρωπο, επιστρέφουμε σπίτι, τρώμε, κοιμόμαστε – πρέπει να γίνει πιο alive and kicking. Οπότε όταν μας έρχονται στο πιάτο τσίτσιδες η Jennifer Lawrence, η Kate Upton, η Lea Michele και διάφορες άλλες σταρ και στάρλετς δεν γίνεται να μην τις “καταναλώσουμε”.

Άλλωστε όλες αυτές οι κυρίες είναι διάσημες. Και το να είσαι διάσημη, όπως όλοι ξέρουμε, σημαίνει ότι οι λέξεις ιδιωτικότητα, προσωπική ζωή, προσωπικά δεδομένα δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιό σου. Οι διάσημες δεν ανήκουν στον εαυτό τους. Ανήκουν στο κοινό τους. Σε αυτούς που πληρώνουν για να δουν τις ταινίες τους και να ακούσουν τη μουσική τους (που δεν πληρώνουν, γιατί τα κατεβάζουν). Αυτοί λοιπόν έχουν κάθε δικαίωμα να θέλουν να τις δουν στα τέσσερα, σε τρίο, στα άρματα κάποιου σεξουαλικού οργίου. Να κάνουν retweet και share το γυμνό τους κορμί.

Η δυναμική που έχει ένα γυμνό γυναικείο σώμα της showbiz σε άσεμνες πόζες (λες και όταν κάνεις ή ετοιμάζεσαι να κάνεις σεξ μπορείς να πάρεις και σεμνή πόζα) είναι πολύ μεγάλη. Γιγαντιαία. Τόσο ισχυρή που το αντίστοιχο αντρικό σώμα δεν φτουράει μπροστά του.

Για παράδειγμα, φέρε στο μυαλό σου όλα αυτά τα celeb sex tapes, που έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς. Ποιος θυμάται τον παρτενέρ (και τα “προσόντα” του) της Kim Kardashian ή της Paris Hilton. Σχεδόν κανένας. Πόσος ντόρος έγινε για τη γυμνή φωτογραφία του Kanye West, που είχε κυκλοφορήσει διαδικτυακά το 2010; Πώς; Δεν ήξερες για τη γυμνή φωτογραφία του Kanye; Ακόμα και το προκλητικό selfie του James Franco, που μας έδωσε μία υποψία των αχαμνών του, ξεχάστηκε μέσα σε δύο μέρες.

Ποιος άλλωστε νοιάζεται για γυμνούς άντρες; Hello.

Σύμφωνα με τη Roxane Gay, αρθρογράφο της Guardian.com “Είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχουν πολλές γυμνές φωτογραφίες ανδρών, που να έχουν κυκλοφορήσει. Οι άντρες είναι ελεύθεροι στο να ξεγυμνώνονται χωρίς επιπτώσεις, εκτός και αν – όπως στις περιπτώσεις του Dave Franco με την Allison Brie και του Justin Verlander με την Upton – στη φωτογραφία μαζί τους είναι και μία νεαρή γυναίκα.

Δεν είναι σαφές τι θέλουν να καταφέρουν αυτοί οι άνθρωποι που διαρρέουν τις φωτογραφίες, πέρα από το οικονομικό όφελος και μία κακή υστεροφημία των “θυμάτων” τους.

Αυτό που στην ουσία κάνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι να υπενθυμίζουν στις γυναίκες, ανεξαρτήτως από το ποιες είναι αυτές, ότι εξακολουθούν να είναι ακόμα γυναίκες. Θα είναι πάντα ευάλωτες”.

Μας αρέσει, δεν μας αρέσει (βασικά ΔΕΝ μας αρέσει) γεννιόμαστε, μεγαλώνουμε και γεννάμε μέσα σε μία κοινωνία όπου οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι σεξουαλικά όντα με τον τρόπο που οι άντρες είναι.

Όπως έχει πει και η σπουδαία Chimananda Ngozi Adichie: “αν έχουμε γιους, δεν μας πειράζει να γνωρίζουμε τα κορίτσια τους. Αλλά τα αγόρια των κοριτσιών μας; Προς θεού. Ωστόσο, όταν η ώρα εκείνη έρθει, περιμένουμε από αυτά τα κορίτσια να βρουν τον τέλειο άντρα”.

Το αγόρι μπορεί να τραβάει σέξι φωτογραφίες το κορίτσι του, αλλά όταν το κορίτσι τον αφήσει ή εκείνος θέλει να την εκδικηθεί μπορεί και να τις μοιραστεί με τους φίλους του, να τις δημοσιεύσει σε κάποιο blog ή να τις ανεβάσει ακόμα και στα social media. Και το κορίτσι θα κριθεί, θα κατηγορηθεί, θα σχολιαστεί. Το γυμνό της κορμί θα γίνει όπλο που θα στραφεί εναντίον της. Γιατί; Γιατί είναι ένα ενεργά σεξουαλικό ον. Γιατί κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια. Και σε αυτό τον κόσμο νιάου επιτρέπεται να κάνουν μόνο τα αρσενικά.

Άρα τελικά είτε είσαι διάσημη είτε όχι δεν έχει σημασία. Το μεγάλο “λάθος” μας είναι πως είμαστε γυναίκες.