OPINIONS

Κεφάλαιο “Κατίνα”

Ανάμεσα στους μεγαλύτερούς μου φόβους, τον θάνατο, τα έντομα και τη μοναξιά, βάζω και την πεποίθησή μου ότι μια μέρα οι κατίνες θα πολλαπλασιαστούν σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα και να θες, δε θα μπορείς να τις αποφύγεις, ούτε καν αλλάζοντας πεζοδρόμιο.

Ας ξεκινήσω επιχειρώντας έναν ορισμό για την “κατίνα” που θα σχολιάσω εγώ σε αυτό το κείμενο. Ο λόγος για τις γυναίκες εκείνες οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν πατήσει τα 40 – αλλά όχι απαραίτητα – και δρουν ανενόχλητες σε οποιοδήποτε μέρος. Τις συναντά κανείς συνηθέστερα σε κομμωτήρια, super market, λαϊκές, συνοικιακά καταστήματα ρούχων ή/και επιδείξεις τάπερ.

Ο επαγγελματικός τους προσανατολισμός είναι άγνωστος, καθώς έχουν εντοπιστεί να ασχολούνται με οικιακά ή και να εργάζονται σε εταιρείες διαφόρων ειδών, γεγονός που καθιστά δύσκολο έναν πιο συγκεκριμένο προσδιορισμό της ειδικότητάς τους.

Αγαπημένη τους ενασχόληση, είναι ο σχολιασμός της ζωής των άλλων, ειδικά των αγνώστων. Λατρεύουν να κριτικάρουν το χτένισμα, τα ρούχα, το μακιγιάζ, το ζώδιο, την επιλογή που έκανες στο γιαούρτι, το τάπερ, τα νύχια σου, την επέλαση του καπουτσίνο και την εξαφάνιση του ελληνικού καφέ.

 

Tο τελευταίο κρούσμα που βίωσα ήταν διπλή επίθεση από δύο γυναίκες του είδους αυτού, οι οποίες συζητούσαν απροκάλυπτα τα οικογενειακά τους προβλήματα χωρίς ίχνος διακριτικότητας δίπλα μου, παραθέτοντας φυσικά τον απαραίτητο συσχετισμό των πρωταγωνιστών με τα ζώδιά τους προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τις συμπεριφορές τους:

Κατίνα 1: – Ελπίζω να μη μας παρεξηγείς γι’ αυτά που λέμε.

Εγώ: – Μην αγχώνεστε, είμαι δίδυμος, δεν παρεξηγώ.

Κατίνα 2: – ΔΙΔΥΜΟΣ; Απαπαπα! (*φτύνει τον κόρφο της) Μακριά από μας.

Κ1: Δίδυμος ε; Διπρόσωπη φουλ, τους κάνεις όλους ό,τι θες. Η καλύτερη του χωριού είσαι.

Εγώ: μειδίαμα και καταφατικό νεύμα (αποδοχή και προσπάθεια ανοχής)

Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι η άνεση με την οποία μια “κατίνα” θα επιδοθεί στο κατινάζ δίχως τακτ και διάθεση αυτοκριτικής ή ίχνους ευγενικής χροιάς. Το επικίνδυνο είναι ότι παράλληλα με τον τόνο και το ύφος της, απαιτεί να δεχτείς την όποια κριτική ασκεί, θεωρώντας την φυσιολογική. Για να μην μιλήσω για τις φορές εκείνες που προσπαθεί με (σίγουρα όχι λογικά) επιχειρήματα να σου αποδείξει πόσο αναγκαία είναι η γνώμη της για να συνεχίσεις τη ζωή σου σε ένα καλύτερο πλαίσιο.

 

Η σύγχρονη κατίνα απέχει πολύ από την απλή κουτσομπόλα, αυτή που αρκείται στο να μαθαίνει και να συζητά το status quo των κοινών ανθρώπων και των διασήμων. Η φασίζουσα μάσκα που κρύβει πολύ καλά κάτω από στιλιζαρισμένες μπούκλες και διαβολικό χαμογελάκι “κυρίας” μπορεί να σε ξεγελάσει. Μην πιαστείς κορόιδο, δε σου απευθύνει τον λόγο για καλό.

Πώς να τις αναγνωρίσεις

1. ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ: Διερευνητικό και συνεχώς ακολουθεί το θήραμά της σε κίνηση πάνω κάτω κατ’ επανάληψη, γνωστό και ως σκανάρισμα. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στο αποτυχημένο μακιγιάζ της περιοχής των ματιών. Βιαζόταν να αφήσει τη φωλιά της προκειμένου να βγει στο “κυνήγι” από το χάραμα.

2. ΤΟ ΜΑΛΛΙ: Κομμωτηρίου σίγουρα. Υπάρχει τόσος χρόνος και υλικό προς βρώση στα hair salons, ώστε η κουπ είναι πάντα στην πένα. Extensions ή τρέσες είναι σχεδόν απαραίτητες. Όσο δε πιο κρεπαρισμένο είναι το μαλλάκι να ξέρεις ότι τόσο μεγαλύτερο είναι το έγκλημα που έχει συντελεστεί. Χαρακτηριστική ατάκα – απειλή στην κομμώτρια: “Θα ξαναπεράσω κατά τις 8 να μου τα φουσκώσεις κι άλλο”.

3. Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: Έχουν τελειοποιήσει την τεχνική “sneaky”. Έρχονται αργά, από πίσω σου, αφού έχουν παρατηρήσει τι θέλουν να σχολιάσουν για τουλάχιστον ένα τέταρτο και αφήνουν το δηλητήριό τους ανενόχλητες, εκεί που δεν το περιμένεις καν.

4. Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ: Δώσε βάση. Δε μιλούν γιατί δε θέλουν να δείξουν από την αρχή το σκοπό τους. Κάθονται “ήσυχες”. Μόλις χτυπήσει το κινητό, σίγουρα θα παίζει Πλούταρχο ή Ρέμο στο ringtone, θα το σηκώσουν με φωνή σε οκτάβα που δεν ήξερες ότι υπήρχε μέχρι χτες και θα είναι είτε η νύφη, είτε η κόρη, είτε η φίλη – συνάδελφος στο έγκλημα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η κατάληξη του ονόματος θα είναι είτε -ούλα, είτε -ίτσα.

5. ΛΕΞΕΙΣ – ΚΛΕΙΔΙΑ: “Κοπελιά”, “Κουκλίτσα μου”, “Αγάπη μου”. Όσο πιο εγκάρδια σου απευθυνθεί, τόσο πιο αποτελεσματικά και γρήγορα θα δράσει το φαρμάκι της.

Τρόποι αντιμετώπισης – αποφυγής

Έχοντας αναγνωρίσει τον εχθρό με τη βοήθεια του παραπάνω μπούσουλα, μπορείς να οργανώσεις ένα σχέδιο εξόντωσης. Ή καλύτερα όχι. Ας συμφωνήσουμε κάπου εδώ, ότι αυτό το είδος είναι πιο ανθεκτικό από την κατσαρίδα και τη γνωστή ιστορία περί επιβίωσής της σε επικείμενη πυρηνική έκρηξη. Δεδομένης αυτής της συγκυρίας, το μόνο που σου μένει είναι να αποφύγεις τα πυρά της.

Μη δίνεις στόχο: Κράτα το βλέμμα σου χαμηλά και τις προσδοκίες σου ακόμη χαμηλότερα. Αν δε θες να έρθεις σε αντιπαράθεση και να διασταυρωθούν τα ξίφη σας (άνιση μάχη), μην κάνεις αιρετικές ή προκλητικές δηλώσεις.

Μην την κοιτάς: Ακόμα κι αν δε βρίσκεσαι ανάμεσα στα θηράματά της, αν καταλάβει ότι την εντόπισες, θα σε βάλει άμεσα στη λίστα των επόμενων στόχων της.

Μην απαντάς με ερωτήσεις: Γενικά μην απαντάς, αλλά αν πρέπει να το κάνεις, φρόντισε να είναι με τέτοιο τρόπο ώστε να μη μπορεί να συνεχίσει την κουβέντα. Για παράδειγμα πες “Γεια σας” και φύγε.

Κάνε κάτι άλλο: Η αδιαφορία είναι για την κατίνα, κάτι σαν το σκόρδο για τον Δράκουλα, σαν τον σταυρό για τους δαιμονισμένους. Μπορεί να την αδρανοποιήσει, τουλάχιστον προσωρινά, μέχρι να βρει κάποιον άλλον να ασχοληθεί.

Ειδική μνεία

Το κεφάλαιο άντρας – κατίνα ή κατίνος. Όχι δεν πρόκειται για τους γκέι. Βγαίνουν σε κάθε ηλικία, μορφή, ύψος, βάρος, στιλ. Είναι σχεδόν όλοι τους εν δυνάμει κατίνες, αλλά πολύ ύπουλες και υποχθόνιες. Μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ολόκληρη τη γυναικεία ομάδα κατινιάς της γειτονιάς σου, κι αυτό γιατί δρουν ανενόχλητοι, χωρίς ποτέ κανείς να έχει καταλάβει πραγματικά την ύπαρξή τους.

Βρίσκονται πολύ συχνά και στα σχόλια του LadyLike, αλλά και όλων των γυναικείων sites. Λατρεύουν να διαβάζουν τα gossip και να σχολιάζουν αρνητικά τις γυναίκες εκείνες που δε μπορούν ποτέ να έχουν. Αγαπούν δε, να πιστεύουν ότι με μια τους ατάκα έχουν κατατροπώσει το είναι σου.

Όσο κι αν πληθαίνετε, εμείς δε φοβόμαστε. Άλλωστε αγαπάμε να αποκτούμε παραδείγματα προς αποφυγή.

 

Διάβασε ακόμα στο LadyLike:

Γιατί δεν ακολουθώ κανένα food trend

Ο σεξισμός βγαίνει τώρα και σε μέγεθος κάλπης

Ο γάμος του καλύτερού μου φίλου