OPINIONS

Όλα όσα μου έμαθαν οι αγώνες δρόμου τις ημέρες των εκπτώσεων

Μπορεί οι περισσότερες γυναίκες να ετοιμάζονται όλο το χρόνο με γυμναστική και δίαιτα περιμένοντας το καλοκαίρι και τη bikini season, αλλά αν υπάρχει μια περίοδος του χρόνου που χρειάζεται ουσιαστική και σκληρή προετοιμασία, είναι αυτή των εκπτώσεων. Φέτος ξεκινά στις 11 Ιανουαρίου.

Κάθε Γενάρη και Αύγουστο, οι δοξασμένοι κύριοι διευθυντές της ένωσης καταστημάτων, ή κάποιοι ευεργέτες των ανώνυμων και αθεράπευτων καταναλωτών, ίσως και όλοι όσοι συμπονούν παγκοσμίως τις ραγισμένες καρδιές που ψυχορραγούν να επιδοθούν στο shopping therapy με την ελπίδα ενός προσωρινού τραυμαπλάστ, τραβούν μια καθοριστική κόκκινη γραμμή.

Όχι σαν τις δικές μας, τις αναποφάσιστες που ανά πάσα στιγμή τις παίρνουμε πίσω. Όχι. Αυτή η κόκκινη γραμμή, άπαξ και γραφτεί, δε θα ξεγραφτεί. Από τη στιγμή που θα σβηστεί η αρχική τιμή του προϊόντος και θα μπει πάνω του η νέα και σαφώς πιο συμφέρουσα για την τσέπη μας, τίποτα δεν μπορεί να ανατραπεί.

Και καλή τύχη στην πωλήτρια που θα προσπαθήσει να πείσει την πελάτισσα ότι το παλτό της δεν είχε 50% έκπτωση, αλλά 10%.

Η περίοδος των εκπτώσεων ξυπνάει μέσα μου τον Ηρακλή Πουαρό και τη Jessica Jones. Πρόκειται για μια μάχη, έναν λαβύρινθο με στοιχεία, που μπορούν είτε να σε οδηγήσουν στην καλύτερη αγορά, είτε να σε αποπροσανατολίσουν και να σε στείλουν στον πάγκο με τα υπερεκτιμημένα περσινά ή περιττά κομμάτια.

Οι εκπτώσεις απαιτούν συγκέντρωση, γνώση του στόχου, να μην έχεις διάσπαση προσοχής, να μην έχεις φάει πολύ για τουλάχιστον 2 ώρες πριν και – φυσικά – ένα άλφα budget.

Ως τρομερά υπερκαταναλωτικό ον, υπάρχουν κάποια tips και tricks που έχω συγκεντρώσει μετά από χρόνια εμπειρίας στον χώρο των εκπτώσεων και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Στοχεύω κυρίως στην καλύτερη εξυπηρέτηση όλων μας και υποθέτω πως έχετε βάλει κάποια χρήματα στην άκρη.

Κάνε online έρευνα. Δες τα e-shops (αν έχουν) των καταστημάτων που σκοπεύεις να επισκεφθείς, ώστε να συγκρίνεις τιμές σε παρόμοια πράγματα που θες να αγοράσεις και να πάρεις εκείνο που συμφέρει περισσότερο.

– Εκπτώσεις δε σημαίνει απαραίτητα πως παίρνεις ό,τι φθηνότερο υπάρχει, αλλά αυτό που συνδυάζει ποιότητα και τιμή. Στόχευσε λοιπόν καλύτερα σε κομμάτια που θα σου κρατήσουν καιρό και όχι σε άπειρα μπλουζάκια με δύο ευρώ.

Βρες συνεργούς. Αυτό είναι πολύ βασικό. Εγώ παίρνω τη μαμά μου κι αν χρειαστώ οτιδήποτε από άλλο προάστιο της πόλης επιστρατεύω φίλες μου που μπορεί να μένουν εκεί. Τις χρειάζεσαι είτε για να χωρίζεστε στα μαγαζιά σε ώρες αιχμής, είτε για να βοηθούν στα δύσκολα διλήμματα (this or that?), είτε για να συμπληρώνουν στα χρήματα που μπορεί να σου λείπουν όταν θα βρεις εκείνο το “δεμπορώναμηντοπάρω” κομμάτι. Πρόσεξε μόνο να έχουν αντοχές και να μην παραπονιούνται όλη την ώρα. Είστε αγωνίστριες εσείς τώρα, δεν είστε γυναικούλες!

Λίστα, μήτηρ πάσης αγοράς. Κάτι που σκοπεύω να κάνω από φέτος είναι μια λίστα με αυτά που πάνω κάτω χρειάζομαι. Δεν είναι βέβαιο ότι δε θα ξεφύγουμε από αυτή, αλλά τουλάχιστον έχεις έναν μπούσουλα ώστε να ξέρεις πώς να κινηθείς.

Be Basic. Για να έχουν νόημα και να περηφανεύεσαι για τις αγορές σου και την επόμενη χρονιά φρόντισε να μην επιλέξεις εξεζητημένα prints, περίεργα κοψίματα και τρελές τεχνοτροπίες ή υφάσματα. Τζιν, παλτό σε κλασικές γραμμές, λευκό πουκάμισο, κλασικά φορέματα, και ό,τι είναι σχεδόν βέβαιο πως μπορεί να ξαναφορεθεί την επόμενη χρονιά.

Ψώνισε έξυπνα. Η φίλη και αδερφή Αλεξάνδρα, εφαρμόζει εδώ και χρόνια μια υπέροχη μέθοδο. Βρίσκεις για παράδειγμα ένα φόρεμα που λατρεύεις σε καταστήματα τύπου ZARA, όπου και επιτρέπεται η επιστροφή χρημάτων. Το αγοράζεις λίγο πριν τις εκπτώσεις ή στην αρχή αυτών σε όποια τιμή το βρεις, το κρατάς με τα ταμπελάκια και αν αργότερα το βρεις με έκπτωση, κάνεις επιστροφή χρημάτων στο παλιό και ξαναγοράζεις το καινούριο. Αν δεν το βρεις, απλά πήρες ένα ακριβό φόρεμα στον εαυτό σου. Δε χάθηκε κι ο κόσμος!

Κινήσου με ταχύτητα. Αν βρεις το παντελόνι που έψαχνες, αλλά το Medium σου είναι λίγο μεγάλο και δεν υπάρχει Small στο κατάστημα, αγόρασέ το, πήγαινε σε ένα άλλο κατάστημα κι αν το βρεις εκεί, κάνε την αλλαγή. Αν όχι, πάρε πίσω τα χρήματά σου.

Μην πας σε ώρες αιχμής. Οι καλύτερες ώρες να επιδοθείς σε ανελέητο, εκπτωτικό shopping, είναι τα πρωινά των καθημερινών. Δεν έχει πολύ κόσμο, οι πωλήτριες είναι ξεκούραστες και πρόθυμες να βοηθήσουν, τα δοκιμαστήρια και τα ταμεία άδεια. Άλλωστε ένα ρεπό από τη δουλειά δεν έβλαψε ποτέ καμια μας.

Εμπιστεύσου τον παράγοντα τύχη. Αν δεις κάτι που δε χρειάζεσαι, σου αρέσει πολύ, αλλά δεν ξέρεις αν θα το βάλεις, μην το αγοράσεις την ίδια μέρα. Sleep on it, και επίστρεψε στο κατάστημα μετά από κάποιες μέρες. Αν το αντικείμενο του πόθου σου είναι ακόμα εκεί, τότε ήταν γραφτό και μεγειά σου.

Ξαναδοκίμασέ τα. Επιστρέφοντας σπίτι, δοκίμασε όλα όσα έχεις αγοράσει. Οι πιθανότητες λένε πως κατά 90% θα βρεις κάτι το οποίο δεν ήθελες/χρειαζόσουν πραγματικά. Αλλαγή και αντικατάσταση λοιπόν!