OPINIONS

Πού πήγε ο άντρας ο bon viveur;

Είχες κάποια άγνωστη λέξη στον τίτλο; Ο μπον βιβέρ είναι ο άνθρωπος που απολαμβάνει τη ζωή, ο καλοζωιστής, αυτός που διψά για εμπειρίες και διασκέδαση. Παρόλ' αυτά αν αγνοείς την εν λόγω ταμπέλα, δε σε αδικώ, διότι πότε ήταν η τελευταία φορά που συναναστράφηκα με έναν τέτοιο άνθρωπο; Πολλά χρόνια πριν.

Φυσικά η θηλιά ανοίγει πολύ περισσότερο από το να χωράει μόνο το ερωτικό κομμάτι, αφού η μιζέρια και η κατήφεια φαίνεται πως έχει κυριεύσει το 90 τοις εκατό του ανδρικού πληθυσμού, οπότε πλέον χωράνε μέσα φίλοι, γνωστοί, συγγενείς, αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά, όλοι σε μια τεράστια αγκαλιά παρηγοριάς και συμπόνοιας.

Άσε με να σου μιλήσω γι’ αυτό που λείπει από τη σύγχρονη Αθήνα (δεν πιάνω πανελλαδική εμβέλεια διότι δε με παίρνει): κέφι. Δε λέω, καλή και η ταινία στον καναπέ αγκαλιά με τα σπιτικά ποπ κορν, ωραίο και το ταβερνάκι της γειτονιάς, αλλά κανείς ποτέ δεν ανέκτησε την χαμένη του όρεξη παραμένοντας στους τέσσερις τοίχους που τον κάνουν να νιώθει εγκλωβισμένος.

Σκέφτηκα στην αρχή ότι μπορεί να φταίει η οικονομική κρίση που φίλοι και αγόρια προτιμούσαν να μείνουμε μέσα από το να πάμε για ποτό, σινεμά, θέατρο, καφέ, ένα escape room βρε αδερφέ. Τελικά όμως το να μην έχουν λεφτά στις τσέπες – ή να υποστηρίζουν πως δεν έχουν – φαίνεται πως τους βόλεψε.

Σαν να υπάρχει στο DNA τους ένα ανενεργό χρωμόσωμα μιζέριας, το οποίο πυροδοτείται με το που δοθεί στον εγκέφαλο σήμα ότι το ανθρωποειδές απειλείται με έξοδο που δεν περιέχει κολλητούς και μπάλα.

Όταν οι άντρες ψάχνουν επιχειρήματα για να μας βγάλουν γκρινιάρες και παράλογες, μάλλον εξαντλούν σε αυτό το χόμπι όλη τους την ενέργεια. Έρχεται λοιπόν η ώρα που του ζητάς να βγείτε και αρνείται. Κι εσύ γκρινιάζεις! Και σου λέει “στα ‘λεγα εγώ”. Απλά μαθηματικά είναι, προφανώς και θα παραπονεθείς αν δεν πηγαίνετε πουθενά ή δεν προτείνει να πάτε μια εκδρομή ή να κάνετε κάτι άλλο πέρα από “netflix and chill“.

Η μόδα των τελευταίων ετών επιβάλλει στον άντρα να έχει ψυχολογικά, να φοβάται τη δέσμευση, να πιέζεται επειδή μαγείρεψες σπίτι του, να μην έχει όρεξη, και να μην είναι σε φάση για σχέση. Τι πιο γοητευτικό από αυτό το τσουβαλάκι με ατού έτσι;

Πού είναι τα αγόρια με όρεξη για ζωή, που γελάνε με χαζά αστεία, που μαζεύουν λεφτά για να πάτε εκδρομή και σου φέρνουν για δώρα χειροτεχνίες και λουλούδια χωρίς να έχεις τη γιορτή σου; Ας μην μας προσγειώνει τόσο η πραγματικότητα. Βρείτε την όρεξη να κάνετε πράγματα κι ας μην έχετε λεφτά και θα εξαφανιστούν όλα σας τα προβλήματα. Και κάπως έτσι θα κάνετε και πιο εύκολη τη συμβίωση με τις γυναίκες.