OPINIONS

Μήπως τελικά οι Έλληνες είμαστε ο πιο κακομαθημένος λαός στον πλανήτη;

Δεν ξέρω αν η Ελλάδα είναι όντως Υδροχόος στο ζώδιο (έτσι λένε τουλάχιστον) αλλά οι Έλληνες πρέπει να είναι Ιχθύες. Δηλαδή μη σου πω και σίγουρα. Να εξηγηθώ: οι άνθρωποι που ανήκουν στο ζώδιο των Ιχθύων έχουν μια "αξιολάτρευτη" τάση (που είναι για ψιλοσφαλιάρες, μεταξύ μας) να λατρεύουν οποιονδήποτε πάει με τα νερά τους, τους κολακεύει ή εν πάσει περιπτώση νοιώθουν οτι είναι "σύμμαχος". Άτυπα ή και επίσημα. Όταν ομως αυτός ο ίδιος κάποιος -ή και κάποιος άλλος δεν κολλάνε εκεί- κάνει το λάθος κι εκφέρει αντίθετη άποψη, τους κριτικάρει ή απλά ...διαφωνήσει, ε τότε γίνεται ο νο. 1 εχθρός τους. Για σήμερα, από αύριο  έχει ο Θεός, βρίσκουμε άλλον(!)

Παραμένουμε υπέροχοι και αγέρωχοι όταν το σύμπαν μας φτύνει κι αντί για αυτοκριτική το ρίχνουμε στο ξεμάτιασμα, γιατί μας ζηλεύουνε…φυσικά! Το λες και συλλογική ανωριμότητα.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς αυτή η κακομαθημένη νοοτροπία που έχουμε εμείς οι Έλληνες να αγαπάμε αυτομάτως και συνήθως άκριτα όποιον μας δώσει λίγη σημασία, εφόσον φυσικά αυτή η σημασία συνάδει με την εμμονή της εποχής. Ο George Clooney είναι υπέροχος γιατί, σε συνέντευξη τύπου για την προώθηση ταινίας του με θέμα αρχαία μνημεία που εχουν κλέψει οι Ναζί, απαντά σε ερώτηση-παγίδα Ελληνίδας(φυσικά) δημοσιογράφου, οτί “ναι φυσικά είμαι υπερ να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα”. Λες και θα έλεγε να κάτσουν εκεί που είναι, να τα πάρει η ‘δημοσιογραφος’ να του θάψει την ταινία. Η Angelina Jolie έρχεται να δει την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες με την ιδιότητα της πρέσβειρας της Ύπατης Αρμοστίας των Ηνωμένων Εθνών κι εμείς, πάντα εντός θέματος, τη θέλουμε να γίνει το πρόσωπο του Ελληνικού Τουρισμού. Χεστήκαμε για τους πρόσφυγες δηλαδή, τη δουλίτσα μας να κάνουμε. Εντωμεταξύ την Amal Alamudin (αγαπάμε power-couple Clooney) όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα πριν κανα χρόνο μόνο υπουργό τουρισμού δεν την κάναμε. Φυσικά, επειδή έκτοτε χάθηκε από το “ελληνοφρενές” ραντάρ μας, την έχουμε και λίγο νεύρα που δεν μας έφερε τα μάρμαρα με κόκκινη κορδελίτσα και συσκευασία δώρου.

Ο Jeremy Clarkson (παρουσιαστής του Top Gear) λέει χαριτολογώντας ότι οι Ελληνίδες έχουν μουστάκι κι αυτομάτως πέφτει ιντερνετική κατάρα, ψόφος και οι 7 πληγές του Φαραώ να τον φάνε. Εδω που τα λέμε, δεν είναι μόνο η Julia Roberts που τα πάει καλά με την τριχοφυΐα της, όσοι έχουμε πάει έστω και μια φορά σε ελληνικό χωριό ξέρουμε πολύ καλά τι εννοώ, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Μη με παρεξηγείτε, ναι οι Γερμανοί φοράνε κάλτσες με σανδάλια και δεν έχουν καμμία αίσθηση της μόδας, οι Άγγλοι είναι τσιγκούνηδες (όχι, αλήθεια είναι!) και οι Ιταλοί είναι πιο ψεύτες και συμφεροντολόγοι κι απ’τον Πινόκιο, δεν αντιλέγω. Απλά να, ο επιούσιος λαός του πλανήτη -εμείς δηλαδή- που μόνο καλά έχουμε κάνει, αν και όλοι μας έχουν αδικήσει κατά καιρούς, κάπως το έχουμε δει και δεν χρωστάμε καλό λόγο σε κανένα και για κανένα. Εκτός αν αυτός ο κανένας γίνεται κάποιος που μας θαυμάζει, μας “γλύφει” ή έστω μας κάνει να νοιώθουμε ξεχωριστοί. Σαν τη γκόμενα για την οποία όλοι οι άντρες είναι γουρούνια, αλλά όποιος της δώσει σημασία γίνεται αυτομάτως γλυκούλης. Παραμένουμε υπέροχοι και αγέρωχοι όταν το σύμπαν μας φτύνει κι αντί για αυτοκριτική το ρίχνουμε στο ξεμάτιασμα, γιατί μας ζηλεύουνε…φυσικά! Το λες και συλλογική ανωριμότητα. Επίσης το λες και συλλογική ψυχοπαθολογία. Τελικά ο ήλιος δεν λύνει όλα τα προβλήματα, αλλιώς οι άνθρωποι στην Αίγυπτο θα ήταν οι ευτυχέστεροι στη γη.

Η Angelina Jolie έρχεται να δει την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες με την ιδιότητα της πρέσβειρας της Ύπατης Αρμοστίας των Ηνωμένων Εθνών κι εμείς, πάντα εντός θέματος, τη θέλουμε να γίνει το πρόσωπο του Ελληνικού Τουρισμού. Χεστήκαμε για τους πρόσφυγες δηλαδή, τη δουλίτσα μας να κάνουμε.

Eγώ, όμως, έχω μια άλλη απορία: μήπως να κάτσουμε λίγο σε μια ακρούλα, να κοιτάξουμε λίγο εντός μας και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας; Να παλεύουμε για το δίκαιο, όποιο κι αν θεωρεί ο καθένας μας πως είναι αυτό, χωρίς όμως να περιμένουμε από μηχανής θεούς-celebrities; Η γιαγιά μου έλεγε πως πασχίζεις για ότι θαρρείς πως σου ανήκει χωρίς να θεωρείς ότι οι υπόλοιποι είναι υποχρεωμένοι να στο δώσουν έτοιμο. Κι’αυτό το έλεγε γιατί πίστευε ότι ο καθένας δίνει τις δικές του μάχες. Η Jolie ήρθε για τους πρόσφυγες, για παράδειγμα. Δεν είναι κακή η σιχαμένη αν δεν προωθήσει τον ελληνικό τουρισμό. Στη δική της ατζέντα αυτό είναι ψηλά αυτήν τη στιγμή. Αν στη δική μας είναι άλλο, ας πράξουμε ανάλογα. Ας προσπαθήσουμε για παράδειγμα να κρατάμε καθαρό αυτόν το ευλογημένο από φως και γαργαρα νερά τόπο. Είναι μια καλή διαφήμιση, δε νομίζετε;