LIFE

10 ταινίες για το Halloween, παρότι δεν είχαμε τέτοιο πράγμα στο χωριό μας

Στο χωριό μας δεν είχαμε Halloween. Μια Τσικνοπέμπτη γιορτάζαμε κι αυτή με το ζόρι. Η λέξη "Halloween", γιορτή που πέφτει την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου, σημαίνει "παραμονή των Αγίων Πάντων", την οποία οι καθολικοί γιορτάζουν την 1η Νοεμβρίου.

Αφού, λοιπόν, δεν είχες τέτοιο στο χωριό σου και δε θα βγεις στους δρόμους με καλαθάκι, να χτυπάς πόρτες γειτόνων λέγοντας “Trick or Treat”, σου προτείνουμε να δεις μια από τις παρακάτω 10 ταινίες, που ταιριάζουν με την ημέρα.

Adams Family

Η οικογένεια Άνταμς μάλλον δε μοιάζει καθόλου με τη δική σου. Τους αρέσει να κατοικούν σε ένα σπίτι μαύρο κι άραχλο, να ντύνονται κυρίως με μαύρα, να πίνουν καφέ σε νεκροταφεία και να εξυπηρετούνται στις καθημερινές τους δουλειές από ένα χέρι. Σκέτο χέρι, χωρίς υπόλοιπο σώμα. Ο πατέρας Άνταμς έχει χάσει τα ίχνη του αδερφού του σχεδόν για 30 χρόνια και προσπαθεί να τον βρει.

Μια απατεώνισσα εμφανίζει τον γιο της ως τον χαμένο αδερφό του πατρός Άνταμς, οπότε η οικογένεια φαινομενικά ξανασμίγει. Η ταινία βασίστηκε στο ομώνυμο καρτούν του Τσαρλς Άνταμς. Πρωταγωνιστούν η “goth ποίηση” Αντζέλικα Χιούστον, ο (ενδεχομένως χαμένος αδερφός του Χαβιέ Μπαρδέμ) Ραούλ Χουλιά, η Κριστίνα Ρίτσι και ο Κρίστοφερ Λόιντ.

Hocus Pocus

 

Η Μπέτι Μίντλερ, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και η Κάθι Νατζίμι (ίδια η Ζουμπουλία, παρεμπιπτόντως), τρεις αδερφές μάγισσες που είχαν κρεμάσει οι κάτοικοι του Σάλεμ τον 17ο αιώνα, επανέρχονται στη ζωή τρεις αιώνες μετά, το βράδυ του Halloween. Οι αδερφές θέλουν να εκδικηθούν τους κατοίκους του Σάλεμ, γι’ αυτά που τους έκαναν οι πρόγονοί τους κι έτσι δημιουργούν χάος στην πόλη.

Ο έφηβος Μαξ και η παρέα του θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τις μάγισσες, που βρίσκονται σε τρανς, μήπως και σωθεί η πόλη, και το τομάρι τους μαζί μ’ αυτήν.

Είναι μια από τις κλασικότερες ταινίες με θέμα το Halloween, σε παραγωγή των Disney Studios. Η Μίντλερ είναι, ως συνήθως, απολαυστική και η Κάρι Μπράντσο χωρίς λίφτινγκ, οπότε και μόνο γι’ αυτά τα δυο αξίζει να τη δεις.

Beetlejuice

 

Halloween χωρίς Τιμ Μπάρτον ίσον δάσος δίχως έλατο. Ο Μπάρτον (που κανονικά προφέρεται Μπέρτον, αλλά έτσι τον μάθαμε, έτσι τον λέμε) σκηνοθετεί τον Άλεκ Μπόλντγουιν και τη Τζίνα Ντέιβις, ένα ζευγάρι που αποβίωσε σε αυτοκινητιστικό και τώρα έχουν γίνει φαντάσματα και ενοχλούνται αφάνταστα από μια οικογένεια που μετακόμισε στο σπίτι όπου έμεναν όσο ήταν ζωντανοί.

Για να ξεφορτωθούν τους νέους ιδιοκτήτες, ζητούν τη βοήθεια του Μάικλ Κήτον, που παίζει τον “Σκαθαροζούμη”, έναν τρομακτικό τύπο (πώς αλλιώς να τον χαρακτηρίσεις) που κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τους φίλους του. Κλασική “τιμπαρτονιά” (“τιμπερτονιά”) με εφέ 80s, συνοδεύεται με ποπ κορν, νάτσος, φιστικάκια και απολαμβάνεται με άραγμα στον καναπέ.

Sleepy Hollow

 

Συνεχίζουμε δυναμικά με Τιμ Μπάρτον – Μπέρτον (πείτε τον και “Θανάση”, αν σας βολεύει). Ο Τζόνι Ντεπ είναι ο Ίκαμποντ Κρέιν, αστυνομικός από τη Νέα Υόρκη, που καταφτάνει στη μικρή πόλη Σλίπι Χόλλοου παραμονές του 1800, για να ερευνήσει μερικούς φόνους που έγιναν από έναν ακέφαλο καβαλάρη.

Πρόκειται για τη μεταφορά του γνωστού μύθου του ακέφαλου καβαλάρη, προσαρμοσμένου για easy watching. Αν σας αρέσει γενικότερα η φάση των ακέφαλων και ως εκ τούτου επικίνδυνων καβαλάρηδων, δείτε και την ομώνυμη σειρά, που ξεκίνησε πέρυσι, όπου παίζει ένας τύπος πιο όμορφος από τον Τζόνι (συγγνώμη Τζόνι, αν μας διαβάζεις). Ποπ κορν απαραίτητα κι εδώ.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

 

Ο σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν μάς έδωσε πριν 10 χρόνια μια από τις καλύτερες ταινίες της σειράς Harry Potter, που βασίζεται σε ένα από τα καλύτερα βιβλία της Τζ.Κ. Ρόουλινγκ. Είναι καλοκαίρι κι ο Χάρι προσπαθεί να πνίξει τον πόνο του στο σπίτι των μπαρμπάδων του, μέχρι να ξαναγυρίσει στο Χόγκουαρτς. Σύντομα μαθαίνει ότι απέδρασε από την υψίστης ασφαλείας φυλακή μάγων “Αζκαμπάν” ένας κύριος ονόματι Σίριους Μπλακ, ο οποίος είναι δολοφόνος. Για να βρεθεί ο δραπέτης, βγαίνουν στους δρόμους και τα λαγκάδια κάτι απόκοσμα πλάσματα, γνωστοί και ως “Ντεμέντορς”, οι οποίοι ως χόμπι έχουν το ρούφηγμα ψυχών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η παρέα Χάρι – Ερμιόνης – Ρον επιστρέφει στο σχολείο και προσπαθεί να βγάλει άκρη αν ο Χάρι κινδυνεύει από τον Σίριους Μπλακ.

Η σταδιακή ενηλικίωση του Χάρι, τα πρώτα εφηβικά συναισθήματα, ο τρόμος, η απόκοσμη ατμόσφαιρα της ταινίας είναι μερικοί από τους δεκάδες καλούς λόγους για να δεις αυτό το έπος.

Dracula

 

Η συγκεκριμένη ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα αποτελεί μια εξαιρετική μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του ομώνυμου βιβλίου του Μπραμ Στόκερ. Ο Λόρδος Ντράκουλα, πολύ ωχρός κάτοικος Τρανσυλβανίας, ψάχνει δικηγόρο Λονδίνου για να του τακτοποιήσει κάτι υποθέσεις. Ο δικηγόρος έχει την ατυχία να έχει παντρευτεί μια κοπέλα που είναι ίδια με την πρώην σύζυγο του Λόρδου, η οποία είχε αυτοκτονήσει από τον καημό της, όταν είχε μάθει (τρεις αιώνες πριν) ότι δήθεν ο Λόρδος είχε τινάξει τα πέταλα στον πόλεμο με τους Τούρκους.

Ο Λόρδος πάει στην Αγγλία κι εκεί ξεκινάει ένα ατμοσφαιρικό και περιπετειώδες σύστριγγλο που λίγοι σκηνοθέτες μπορούν να δημιουργήσουν. Πρωταγωνιστούν ο Γκάρι Όλντμαν, ο Κιάνου Ρηβς, η Γουινόνα Ράιντερ και ο Άντονι Χόπκινς. 

(Εγώ θα δω αυτό, μετά το Χάρι Πότερ, και μετά θα ξανακοιμηθώ μάλλον κατά τα Χριστούγεννα)

The Witches of Eastwick

 

Η Σούζαν Σαράντον, η Σερ και η Μισέλ Φάιφερ ζουν στην ήσυχη αμερικανική πόλη Ήστγουικ και έχουν πολύ κακή τύχη με τους άντρες. Η μία είναι χήρα, η άλλη διαζευγμένη και η τρίτη εγκαταλελειμμένη από τον άντρα της. Κάνουν πολλή παρέα μεταξύ τους, ώσπου εμφανίζεται στην πόλη ο μυστηριώδης Τζακ Νίκολσον, που την πέφτει σε όλες και τις βοηθάει να ανακαλύψουν ότι είναι μάγισσες.

Οι λέξεις “Τζακ Νίκολσον” νομίζω ότι αρκούν για να δει κάποιος μια ταινία. Μόνο για το πονηρό του χαμόγελο και το μάτι του που μονίμως υπονοεί “δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει, καημένη”. 

The Cabin in the Woods

Ο Τζος Γουίντον (Buffy, Angel, Firefly, κ.λπ.) δημιούργησε μαζί με τον Ντρου Γκόνταρ μια περίεργη ταινία τρόμου, στην οποία τίποτα δεν είναι όπως το περιμένεις. Όταν λέμε “τίποτα”, εννοούμε τίποτα, διότι τα τρομακτικά πράγματα που συμβαίνουν σε μια παρέα νέων που πάνε να χαλαρώσουν σε ένα ξύλινο σπίτι μέσα στο δάσος δεν ακολουθούν τη γνωστή νόρμα της μέσης ταινίας τρόμου.

Δε θα πω παραπάνω, διότι θα πέσουν σπόιλερς, απλώς δες το, δεν έχεις ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Παίζει και ο Κρις Χέμσγουορθ. Τι άλλο πια να επικαλεστώ για να σε πείσω;

Ghostbusters

 

Ο Μπιλ Μάρεϊ, ο Νταν Ακρόιντ και ο Χάρολντ Ρέιμις είναι οι Γκοστμπάστερς. Πας σπίτι σου κι εντοπίζεις ένα φάντασμα.

Ποιον θα πάρεις τηλέφωνο, για να το ξεφορτωθείς; Μα, φυσικά, τους Γκοστμπάστερς.

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας. Το homage είναι απαραίτητο για μια ταινία που μεγάλωσε γενιές και γενιές (τη δική μου και την προηγούμενη δηλαδή). Επίσης, Μπιλ Μάρεϊ. Αρκετά.

The Nightmare Before Christmas

 

Άλλη μια stop motion ταινία του “Θανάση” (βλ. παραπάνω), η οποία αποτελεί τον νοητό συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο Halloween και τα Χριστούγεννα, που δεν αργούν να έρθουν.

Στην “Χάλογουην Τάουν” είναι κάθε μέρα Halloween.

Ο Τζακ Σκέλιγκτον (σκελετός ο καημένος) έχει βαρεθεί να γιορτάζουν το ίδιο πράγμα κάθε μέρα και κατά τύχη ανοίγει ένα πόρταλ για την “Κρίσμας Τάουν”, όπου γιορτάζουν κάθε μέρα τα Χριστούγεννα. Εκεί γνωρίζει την Σάλλυ, που είναι μια κούκλα φτιαγμένη από φθαρμένα παλιά υφάσματα. Και κάπως έτσι μπλέκεται το ειδύλλιο μεταξύ τους. Έτσι μπλέκονται και τα πράγματα, γενικότερα.

Παλιός καλός “Θανάσης”. Χιούμορ, ατμόσφαιρα, μαύρη μαυρίλα και σκαλιστές φωτισμένες κολοκύθες.

Χαρούμενο Halloween, κι ας μην είχατε ούτε εσείς στο χωριό σας.

 

Διάβασε για περισσότερο σινεμά στο Ladylike:

20 αξέχαστες κινηματογραφικές στιγμές “ομορφιάς”

Διάσημοι άντρες που κερατώνουν στην τηλεόραση