WATCHLIST

10 ταινίες για να μπεις για τα καλά στο κλίμα των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα σου φέρνουν στο μυαλό πολλά πράγματα. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, τα δώρα, την αλλαγή του χρόνου και τη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Πάντα όμως τα Χριστούγεννα θα θέλουν και παραμύθι. Παραμύθι από το Hollywood, με ψεύτικο χιόνι να πέφτει και εξωπραγματικό ρομάντζο να σου γλυκαίνει την καρδιά. Γιατί χωρίς χουχούλιασμα, αγκαλιά και ταινία σε ανάλογο κλίμα, οι γιορτές αυτές δεν έχουν νοστιμάδα.

Τι κι αν τις έχεις ξαναδεί, δύσκολα βαριέσαι μια ταινία που βλέπεις μόνο μια φορά το χρόνο. Και μάντεψε, ήρθε αυτή η μία φορά που περίμενες. Καλώς ή κακώς, τα Χριστούγεννα δεν είναι σαν το Πάσχα. Τουλάχιστον εγώ, απολαμβάνω πολύ περισσότερο τις ταινίες με τους Αγιοβασίληδες, τα χιόνια, τη χρυσόσκονη και τα πολύχρωμα λαμπάκια.

Πάρε λοιπόν τη μαμά, τον μπαμπά, τη φίλη, το αγόρι σου, τον σκύλο ή την γάτα σου μια μεγάλη αγκαλιά, κουκουλώσου με την πιο fluffy κουβέρτα που μπορείς να βρεις στο σπίτι σου, έχε κάπου δίπλα χαρτομάντιλα (προαιρετικό αυτό) και πάτα το play.

How the Grinch Stole Christmas

O Jim Carrey είναι ένας πράσινος κακός καλικάντζαρος και σιχαίνεται τα Χριστούγεννα. Για την ακρίβεια θέλει να τα κλέψει από την πόλη του, τη Whoville, της οποίας οι κάτοικοι ζουν γι’ αυτή την εποχή του χρόνου. Η Cindy Lou Who όμως, είναι ένα ξανθό μικρό κοριτσάκι που θα του κλέψει την καρδιά και ίσως τον κάνει να δει με άλλο μάτι τα πράγματα. Πολύ χιόνι, γκλίτερ, μουσική και χρώματα σ’ αυτό το χωριό υπερπαραγωγή. Θα μαγευτείς 100%.

Love Actually

 

Οι φίλες μου σχεδόν μου έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό για να δω αυτή την ταινία πέρυσι. Ναι, πέρυσι. Θεωρώντας ότι έχω βαρεθεί το γλυκανάλατο, χαζοαμερικάνικο μελό… παραδέχτηκα ότι ποτέ δε μου είναι αρκετό. Αυτή η ταινία είναι ό,τι χρειάζεσαι για να δακρύσεις και να κάνεις αμέτρητα “awww” μπροστά από την οθόνη. Ξανά και ξανά κάθε χρόνο. Είτε έχεις αγόρι, είτε όχι.

Α Christmas Tale

Αν πάλι δεν αντέχεις το παραμύθι και τη μαγεία ούτε τα Χριστούγεννα, δες αυτή την “Χριστουγεννιάτικη ιστορία”. Η Catherine Deneuve ομολογεί ότι έχει καρκίνο και χρειάζεται μεταμόσχευση. Έτσι η κατά τα άλλα διαλυμένη οικογένειά της, “αναγκάζεται” να επανενωθεί για χάρη της. Φυσικά και είναι Χριστούγεννα. Αλλά μάλλον πρόκειται για πιο “αληθινά” Χριστούγεννα.

Joyeux Noël

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Σκωτσέζοι, αποφασίζουν να κάνουν ανακωχή, να “αδερφοποιηθούν” και να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον για χάρη των Χριστουγέννων. Μια συγκινητική ιστορία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, και εν ολίγοις ΠΡΕΠΕΙ να πάρεις αυτό το μάθημα ανθρωπιάς. Ακόμα κι αν είναι μόνο για την παραμονή των Χριστουγέννων.

Α Christmas Carol

H ιστορία του κακότροπου Εμπενίζερ Σκρουτζ είναι το αγαπημένο μου παραμύθι. O Charles Dickens δείχνει στον πιο τσιγκούνη, μίζερο και μοναχικό άνθρωπο όλων των εποχών, τα λάθη του παρελθόντος και του δίνει την ευκαιρία να αλλάξει τη ζωή του. Ένα παραμύθι για μικρούς και μεγαλύτερους σε μια πολύ ενδιαφέρουσα 3D μεταφορά από τη Disney, με τον Jim Carrey στο ρόλο του Σκρουτζ, αλλά και των φαντασμάτων που τον στοιχειώνουν.

Home Alone

 

Όταν ακόμα ο Macaulay Culkin ήταν γλυκούλης και ομορφούλης, έγινε διάσημος με το “Μόνος στο σπίτι”. Μια ταινία που και να θες δε μπορείς να ξεχάσεις, αφού παίζεται κάθε – κάθε χρόνο. Φυσικά η πρώτη ταινία είναι η καλύτερη όλων. Όχι δε θα γράψω την υπόθεση, εννοείται πως την ξέρεις και παρόλα αυτά θα την ξαναδείς.

The Muppet Christmas Carol

 

Ο αρνητισμός του Εμπενίζερ Σκρουτζ αυτή τη φορά μέσα από τα μάτια των Muppets! Μια διαφορετική εκδοχή του κλασικού παραμυθιού, που όμως έχει κι αυτή τη γοητεία της – ειδικά για τους φαν του Muppet Show. Ο Μichael Caine στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι απολαυστικός στο να μην αντέχει την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.

The Nightmare before Christmas

O Jack Skellington είναι ο βασιλιάς της Χώρας του Halloween, μέχρι που μαθαίνει τι είναι τα Χριστούγεννα και προσπαθεί να τα φέρει στους κατοίκους της περιοχής του. Πλεόν θεωρείται κλασικό, αυτό το animated αριστούργημα του Tim Burton τα έχει όλα. Μουσική, ατμόσφαιρα, έρωτα και τραγούδι μέσα από την παραμυθένια, ιδιαίτερη ματιά του δημιουργού που σερβίρει χρόνια τώρα αριστουργήματα.

Gremlins

Όταν ο Steven Spielberg χρηματοδότησε τα Gremlins, είχε προβλέψει τι χαμό θα κάνουν στα 90s. Αυτή η ταινία – σταθμός με έκανε να παρακαλάω χρόνια για ένα δικό μου καλό Gremlin και να υπόσχομαι καθημερινά ότι δεν θα το ταϊζω μετά τα μεσάνυχτα. Ένα παραμύθι που έχει αφήσει εποχή και πρέπει οπωσδήποτε να το βάλω να το δω μέσα στις επόμενες μέρες (kind reminder to self).

It’s a Wonderful Life

O James Stewart και η Donna Reed πρωταγωνιστούν σ’ αυτό το Vintage διαμάντι του 1946. Ένας άγγελος δείχνει σ’ έναν τρομερά απογοητευμένο επιχειρηματία πώς θα ήταν η ζωή χωρίς αυτόν, ώστε να τον βοηθήσει να εκτιμήσει τα όσα ζει. Ασπρόμαυρο, υπέροχο και τα πιο από καρδιάς “Καλά Χριστούγεννα” που έχουν ακουστεί ποτέ στο cinema. Δες το και θα με θυμηθείς.

 

Περισσότερα “Χριστούγεννα” στο Ladylike:

10 “διαφορετικές” σειρές για να δεις τώρα στις διακοπές σου

10 χριστουγεννιάτικα τραγούδια που έχουμε βαρεθεί να ακούμε