WATCHLIST

10 ταινίες για να συνέλθεις απ’ τον χωρισμό

Ο κινηματογράφος, όπως και η μουσική άλλωστε, μπορεί να είναι υψηλή τέχνη, με μηνύματα, βαθιά νοήματα και εικαστικές αναφορές που σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Υπάρχουν όμως κι αυτές οι ταινίες που ‘μιλάνε’ στα αρχέγονα, ‘βασικά’ ένστικτα μας όπως αυτό της εκδίκησης ή της ανάγκης για ένα καλό, λυτρωτικό κλάμα. Είναι αυτές οι ταινίες που λες και φτιάχτηκαν για να αποτελέσουν την κατάλληλη συνοδεία που κάθε πετυχημένος  χωρισμός πρέπει να έχει.

Αυτές είναι οι 10 ταινίες που πρέπει να δεις αφού (μακριά από μας) χωρίσεις:

1. Οι Φίλες (Beaches) 1988

 

Η ιστορία της ρολερκοστερ σχέσης δύο πολύ διαφορετικών γυναικών, της πλούσιας ντεμπιταντ Barbra Hershey και της αρτίστας Bette Midler. Τραγούδι, αντιζηλίες, χωρισμοί και παράλληλες ζωές με φινάλε για πολλά χαρτομάντιλα. Θα πλαντάξεις και θα ξαλαφρώσεις. 

2. Dirty Dancing – 1987

Κατά την διάρκεια των διακοπών της σε ένα αμερικανικό θέρετρο παρέα με όλη την οικογένεια της, η ντροπαλή Φράνσις (τη φωνάζουν και Baby) γνωρίζει τον ταλαντούχο καθηγητή χορού Τζονι. Τι κι αν τη σχέση τους δεν τη θέλει κανείς και κυρίως η αρραβωνιαστικιά του Τζονι. Who cares? Μιλάμε για την απόλυτη ικανοποίηση του αουτσάιντερ. Άλλωστε…  Nobody puts Baby in the corner!

3. Ο Γάμος του Καλύτερου μου Φίλου (My Best Friends’s Wedding) – 1997

 

H ρομαντική κωμωδία ιδωμένη σαν φάρσα, είναι ίσως η πιο επιτυχημένη κομεντί της Julia Roberts μετά το Pretty Woman. Εδώ δεν είναι εκείνη το τέλειο κορίτσι, όπως νόμιζε ή θα ήθελε να είναι για τον καλύτερο της φίλο με τον οποίο είναι (κρυφά) ερωτευμένη. ‘It is ok not to be the one’ μαθαίνει η Julia, αφού όμως περάσει την έρημη Cameron Diaz γενεές δεκατέσσερις  (βλ. βίντεο!).  Η ταινία είναι το πιο πειστικό επιχείρημα για να ξεπεράσεις την εμμονή σου με κάποιον που στο τέλος μπορεί και να μην είναι αυτός που πραγματικά θέλεις.

4. Kill Bill – 2003

 

Αυτή η νύφη δεν είναι σαν τις άλλες. Ο Bill αλλά και καμιά δεκαριά άλλοι που την άφησαν ημιθανή την ημέρα του γάμου της, έχουν το τέλος που τους αξίζει. Το χέρι της ‘νυφούλας’  τους περιποιείται έναν -έναν σαν τα κομμάτια της γαμήλιας τούρτας που ποτέ δεν έκοψε. Εκδίκηση – Εκδίκηση – Εκδίκηση!

5. Ηλιόλουστος Έρωτας (Under the Tuscan Sun) – 2003

 

Η επιτυχημένη συγγραφέας Frances Mayes, παρατάει το San Francisco και την παλιά της ζωή και πάει στη μαγευτικά όμορφη και ηλιόλουστη  Τοσκάνη όταν ο σύζυγος της κάνει αίτηση διαζυγίου ώστε να παντρευτεί την ερωμένη του. Εκεί αγοράζει μια υπέροχη βίλα και ξαναφτιάχνει τη ζωή της ανάμεσα σε αμπέλια, στάχυα, ιταλικά κρασιά και τον πανέμορφο Ραούλ. Ε αυτό πρέπει να είναι η καλύτερη εκδοχή χωρισμού που έχει υπάρξει ποτέ. Seriously.

6. To Kλαμπ των Χωρισμένων Γυναικών (The First Wives Club) – 1996

Στο πιο-camp-πεθαίνεις club, οι μεγαλοκοπέλες Dianne Keaton, Bette Midler (πάλι) και Goldie Hawn, περνάνε ζωή χαρισάμενη όταν οι σύζυγοι τους τις αφήνουν για νεότερα ‘μοντέλα’ (μια εκ των οποίων την υποδύεται η προ-sex and the city Sarah Jessica Parker) Μετά και την καίρια παρέμβαση της  Ivana Trump: “Μην τα πάρετε στο κρανίο, πάρτε τα όλα!” ανακαλύπτουν ότι υπάρχει ζωή και μετά από σένα που λέει και το τραγούδι και περνούν και μόνες τους καλά, τα καταφέρνουν μια χαρά! (που λέει το άλλο τραγούδι).

7.  (500) Μέρες με τη Σάμερ – 2009

 

Με τον διττό τίτλο για τις 500 καλοκαιρινές μέρες που περνάει με τη Σάμερ o πρωταγωνιστής μας, ανακαλύπτουμε πως είναι μια ρομαντική κομέντι από την ματιά της γυναίκας που συμπεριφέρεται σαν άντρας. Δεν ξέρει τι θέλει, χωρίζει χωρίς προειδοποίηση κι επανέρχεται στο προσκήνιο αν κι όποτε εκείνη θέλει. Σας θυμίζει κάτι;

8. Αμελί – 2001

 

Η ταινία-επιτομή του πόσο ωραία μπορεί να είναι η ζωή όταν είσαι μόνη σου. Ένα πολύχρωμο, σχεδόν σουρεάλ παραμύθι, με υπέροχες εικόνες και ταξιδιάρικη μουσική που χαλάει (για λίγο) μόνο όταν εμφανίζεται ο άντρας της υπόθεσης. ΌΜΟΡΦΑ!

9. Ανεμοδαρμένα Ύψη (Wuthering Heights) – 1939

 

Με πρωτότυπο τίτλο «ο Πύργος των Καταιγίδων», η καλύτερη μεταφορά του διάσημου μυθιστορήματος της Έμιλι Μπροντέ (από τις κυριολεκτικά δεκάδες που γυρίστηκαν έκτοτε) απεικονίζει την τραγική ιστορία του Χήθκλιφ και της Κάθυ, καταραμένων εραστών που η ανάγκη τους κράταγε μονίμως χώρια. Γιατί να το δείς μετά από το χωρισμό σου; Μα επειδή όλοι στην ταινία είναι πιο δυστυχισμένοι από σένα!

10. The Break Up – 2006

 

Στο γλυκόπικρο αυτό ‘χωρισμό’ η Jennifer Aniston παίζει σχεδόν τον εαυτό της καθώς η ταινία γυρίστηκε το καλοκαίρι του χωρισμού της από τον Brad Pitt. H ταινία αν και τίποτε παραπάνω από μια χαριτωμένη κομεντί, έγινε instant-hit εξαιτίας της παραφιλολογίας που τη συνόδευσε. Θα περάσεις καλά και θα νιώσεις ότι κάποιος, κάπου,  περνάει ότι κι εσύ και σε καταλαβαίνει ρε παιδί μου!