WATCHLIST

Aξίζει να τις δεις: Οι ταινίες της εβδομάδας

Στην εποχή της κρίσης και του downloading, οι αιθουσάρχες και οι διανομείς γκρινιάζουν για την πτώση των εισιτηρίων στους κινηματογράφους η οποία είναι υπαρκτή και μεγάλη, μιλάμε για πτώση της τάξεως του 40% από το 2010 έως σήμερα! Οι τελευταίες εβδομάδες όμως απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο το βασικό αξίωμα που θέλει μόνο το προϊόν ικανό να οδηγήσει το κοινό εκτός καναπέ κι εντός των αιθουσών.

Το φθινόπωρο ήρθε κι έφερε μαζί του πολλές και καλές ταινίες για όλα τα γούστα κι αυτό βγαίνει … προς τα έξω. Ο κόσμος θέλει να πηγαίνει στο σινεμά, αρκεί η εμπειρία που υπόσχεται να είναι πιο ξεχωριστή από την επιλογή της ‘σπιτικής’ θέασης. Εμείς τις είδαμε -σχεδόν- όλες και κάνουμε το ξεσκαρτάρισμα για σας. (Μας ευχαριστείτε αργότερα)

Must See Για Όλους

H Διάσωση – The Martian

O (sir παρακαλώ) Ridley Scott έχει κάνει πολλές και καλές ταινίες, από το Blade Runner και το Alien έως το Thelma and Louise, το American Gangster και το Gladiator. Έχει κάνει όμως και πατάτες όπως ο Συνήγορος (με τον Michael Fassbender και τον Brad Pitt, που δεν είδε κανείς) και το ανεκδιήγητο “Η  Έξοδος: Θεοί και Βασιλιάδες” μόλις πέρυσι. Εδώ τον βρίσκουμε πάλι σε φόρμα σε μια επική space περιπέτεια που σπάει ταμεία. Φανταστείτε το ξαδελφάκι του Interstellar αλλά με χιούμορ. Γίνεται; Κι όμως γίνεται. Ο Matt Damon είναι φανταστικός σε έναν αβανταδόρικο ρόλο βοτανολόγου ναυαγού στον πλανήτη Άρη κι έχει την κάμερα πάνω του για ολόκληρη σχεδόν τη διάρκεια της ταινίας. Τα καταφέρνει το ίδιο καλά με τον Tom Hanks στην άλλη επιτυχιάρα των αρχών του millenium το CastAway (ο Ναυαγός). Α, παίζουν και η υπέροχη Jessica Chastain κι ο Chiwetel Ejiofor. Εγγυημένη διασκέδαση!

Βόλτα στο Κενό – The Walk

 

H απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία του Philippe Petit, του τρελού Γάλλου ζογκλέρ που το 1974 αποφάσισε να περπατήσει πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί κρεμασμένο στην κορυφή των Δίδυμων Πύργων.  Ο Robert Zemeckis  της φήμης των ‘Επιστροφή στο Μέλλον’, ‘Ποιος Παγίδευσε το Ροτζερ Ραμπιτ’ και ‘Forrest Gump’,  ξέρει πολύ καλά από οπτικά εφέ, μόνο που εδώ υπηρετούν τόσο «αόρατα» την ιστορία που καταλαβαίνεις τη ύπαρξη τους μόνο από το γεγονός πως η ταινία δεν θα μπορούσε να  γυριστεί στους Δίδυμους Πύργους γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν πια. Κι όμως, βλέποντας την ταινία (το 3D δικαιολογεί κάθε σεντ του εισιτηρίου του) νοιώθεις πως είσαι εκεί πάνω παρέα με τον υπερβατικό καλλιτέχνη που ρίσκαρε τα πάντα και κυρίως την ίδια του τη ζωή για το αδιανόητο project του, μόνο και μόνο για την έκσταση του καλλιτεχνικού επιτεύγματος. Ο μικροκαμωμένος Joseph Gordon-Levitt αν και  λίγο εκνευριστικούλης στην αρχή με την Γαλλοαγγλική προφορά του αλλά εντέλει αξιολάτρευτος στη ενσάρκωση του αφοσιωμένου καλλιτέχνη, αποδεικνύεται απόλυτα σωστή επιλογή για το ρόλο. Η ταινία δεν ενδείκνυται για υψοφοβικούς, όλοι οι υπόλοιποι όμως θα περάσουν πολύ καλά.

Για τα κορίτσια (κι όσους έχουν επαφή με τη θηλυκή πλευρά τους)

Ο Αρχάριος – The Intern

 

H Nancy Meyers δεν είναι γνωστή για τις Οσκαρικές ταινίες που ‘φτιάχνει’, έχει υπογράψει όμως μερικές πραγματικά διασκεδαστικές ταινίες όπως το ‘Αυτό Που Θέλουν οι Γυναίκες’ με το Mel Gibson να ‘διαβάζει’ τα μυαλά των γυναικών (όταν ακόμη είχε καριέρα) και το ‘Κάλλιο Αργά Παρά Αργότερα’ με τους Dianne Keaton και Jack Nicholson. Το καλό με την περίπτωση της σκηνοθέτιδας είναι ότι οι ρομαντικές κομεντί της είναι περισσότερο κομεντί και λιγότερο ρομαντικές, χωρίς τη ζαχαρένια πραγματικότητα που παρουσιάζουν άλλες ταινίες και μπορούν να σου προκαλέσουν… διαβήτη. ‘Το έχει’ με τους κάπως μεγάλους σε ηλικία πρωταγωνιστές της κι εδώ ευτυχεί πάλι στη συνεργασία με τον Robert De Niro, να είναι τρυφερά αστείος σε ρόλο που είναι ξεκάθαρο ότι φχαριστήθηκε παίζοντας τον. Ο 70άρης χήρος που δεν λέει  να συνταξιοδοτηθεί, γίνεται ο ασκούμενος (‘intern’ τους λέγαμε στο χωριό μου) της 30-something επιτυχημένης επιχειρηματία Anne Hathaway. Σε μια αντίστροφη ανάγνωση του Πυγμαλιωνικού μύθου, μας θυμίζει ότι ο παλιός είναι αλλιώς, αποφεύγοντας όμως στην πορεία πολλά κλισέ που θα μπορούσαν να κάνουν την ταινία ανυπόφορα επαναλαμβανόμενη. Οι δυο πρωταγωνιστές έχουν πραγματική χημεία και υπάρχει και μια σεναριακή -σχεδόν- ανατροπή που φέρνει την ιστορία όσο πιο κοντά στην πραγματική ζωή γίνεται.

Για τα Παιδιά (κι όσους αισθάνονται έτσι)

Τα Μυαλά Που Κουβαλάς – Inside Out

 

H θαυμάσια ταινία της Pixar που παίζεται για 6η εβδομάδα στους κινηματογράφους, επιβεβαιώνει την επιστροφή σε τέλεια φόρμα του αγαπημένου Animation στούντιο. Η ιστορία των 5 συναισθημάτων που ‘ελέγχουν’ το μυαλό της μικρής Ράιλι θα σας μάθει με απολαυστικό τρόπο τόσα πράγματα για την παιδική ψυχολογία που διαμορφώνει το χαρακτήρα μας έως ότου ενηλικιωθούμε, που θα καλύψουν πολλές ώρες ψυχοθεραπείας! Δε χρειάζεται να πούμε άλλα, απλά δείτε το κι αν έχετε παιδιά πάρτε τα μαζί σας. Αν όχι, ψάξτε μια μη μεταγλωττισμένη παράσταση και απολαύστε το στην original εκδοχή του.

Minions 

 

Δεν έχω γνωρίσει κανέναν που να ξέρει τι εστί Μίνιονς και να μην τα λατρεύει. Αυτά τα ανεκδιήγητα κίτρινα πλασματάκια που δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι (ανθρωπάκια, ζωάκια, αμοιβάδες…), αποτελούν κωμικό αντίδοτο στη σοβαροφάνεια της εποχής μας  και ίσως εκεί να βρίσκεται και η εξήγηση της εκκωφαντικής επιτυχίας τους παγκοσμίως. Ψάχνοντας να υπηρετήσουν τον απόλυτο ‘κακό’, μιας και η ιστορία διαδραματίζεται πολύ πριν γνωρίσουν τον ‘Απαισιότατο’ Gru, τα Μίνιονς θα σε κάνουν να κλάψεις. Με την καλή έννοια!

3D Αδρεναλίνη

Everest

 

Στην κατηγορία αυτή θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και το ‘the Walk’, αν δεν ήταν τόσο προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Λάτρεις της καθαρόαιμης περιπέτειας το ‘Everest’ είναι η ταινία σας. Η πραγματική ιστορία μιας ομάδας ερασιτεχνών ορειβατών που επιχείρησαν να φτάσουν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου όπου όλα πήγαν στραβά, έχει ένα σουπερ καστ (Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Robin Wright, Keira Knightley), αγωνία και  τέλειο 3D που σε ‘ανεβάζει’ στο βουνό παρέα με τους πρωταγωνιστές. Ε δεν θα σας πούμε τι γίνεται στο τέλος (και μη το γκουγκλάρετε!).

Το Πεντάστερο Οσκαρικό

 

Το ‘Sicario O Εκτελεστής’ είναι σε απόλυτα κινηματογραφικούς όρους η καλύτερη ταινία όλων όσων κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στους Ελληνικούς κινηματογράφους και η πιο πιθανή να βρεθεί με Οσκαρικές υποψηφιότητες τον Ιανουάριο.  Ο Dennis Villeneuve είναι ο τύπος που είχε κάνει το εκπληκτικό αστυνομικό δράμα Prisoners πριν δύο χρόνια κι εδώ αποδεικνύει ότι πρόκειται για ταλεντάρα. Ο σκηνοθέτης φτιάχνει ένα απίστευτης δυναμικής και ουσίας αστυνομικό θρίλερ, για τον βρώμικο πόλεμο εναντίον των μεξικανικών καρτέλ που έχουν ισοπεδώσει κάθε έννοια της νόμιμης τάξης. Η Emily Blunt είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια του, ‘σκίζει’ στο ρόλο που ίσως τη φέρει και υποψήφια για στον Α’ Γυναικείο Ρόλο (το αξίζει, αλλά η χρονιά είναι πολύ πλούσια σε εξαιρετικές  γυναικείες ερμηνείες κάνοντας τον ανταγωνισμό σκληρό). Ανακαλύψτε το πριν ‘χαθεί’ μέσα στον ορυμαγδό των υπόλοιπων ταινιών!