WATCHLIST

Οι 20 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις αυτό το φθινόπωρο

Μόλις αυτή την εβδομάδα αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε καιρό φθινοπώρου και ξέρετε τι απαιτεί το κρύο: καλά έργα στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Η μεγάλη οθόνη σε καλεί, ε λιγότερα blockbuster και κωμωδίες απ’ ό,τι το καλοκαίρι, αφού αυτή είναι η “προεκλογική” περίοδος πριν από τα βραβεία. Βούτα τα ποπ κορν και άρχισε τη μελέτη!

1. Palo Alto – 25/9

Ταινία παιδιών διασήμων που είδαμε πρώτη φορά στις Νύχτες Πρεμιέρας, το Palo Alto ακολουθεί τις ζωές τεσσάρων εφήβων στο σχολείο της περιοχής.

Τη ταινία σκηνοθετεί η εγγονή του Francis Ford Coppola, Gia Coppola, έχει βασιστεί σε βιβλίο που έγραψε ο James Franco στο πανεπιστήμιο ( ο οποίος παίζει κιόλας) και έχει πρωταγωνίστρια την Emma Roberts, ανηψιά της Julia και πρωταγωνιστή τον Jack Kilmer, γιο του Val.

 

2. The Equalizer – 25/9

Βασισμένο σε ομώνυμη σειρά του CBS της δεκαετίας του 80, η ταινία βρίσκει τον Denzel Washington να συνεργάζεται ξανά με τον σκηνοθέτη Antoine Fuqua, τον σκηνοθέτη του Ημέρα Εκπαίδευσης. Τότε έφτασαν στα Όσκαρ και ο Washington κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Ο Robert McCall είναι ένας πρώην πράκτορας των Μυστικών Υπηρεσιών που προσπαθεί να ζήσει μια ήρεμη ζωή και να ξεχάσει όσα έχει ζήσει. Όταν όμως γνωρίζει τη Teri μια νεαρή κοπέλα που βρίσκεται στα χέρια της ρωσικής μαφίας, αποφασίζει να γίνει ο υπερασπιστής και ο εκδικητής των αδυνάμων.

 

3. Xenia – 2/10

Είναι η τέταρτη ταινία του σκηνοθέτη της Στρέλλας, Πάνου Χ. Κούτρα, που είχε κερδίσει τις εντυπώσεις, θετικές και αρνητικές. Η ταινία προβλήθηκε πρώτη φορά στο 67ο Φεστιβάλ των Καννών με πολύ καλές κριτικές.

Το Xenia είναι ένα road movie γεμάτο χιούμορ, αγωνία, ρομαντισμό και πολλά ιταλικά τραγούδια του 60.

Ο Ντάνυ, 16 και ο Οδυσσέας,18 είναι δυο αδέρφια που μετά το θάνατο της μητέρας τους αποφασίζουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να βρουν τον πατέρα τους, ο οποίος τους εγκατέλειψε πριν από αρκετά χρόνια. Εκτός από τον πατέρα τους και τον σκοπό στη ζωή τους, αναζητούν και τον τρόπο να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια , αλλά και να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης.

 

4. Ο Μικρός Νικόλας Πάει Διακοπές – 2/10

Αγαπημένος ήρωας μεγάλων και μικρών, ο Μικρός Νικόλας έχει κάνει ήδη το πέρασμα του στον κινηματογράφο με τη ταινία του Loren Tirard που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και γενικότερα στην Ευρώπη. Φέτος επιστρέφει με τον ίδιο σκηνοθέτη και περισσότερες σκανταλιές.

Το σχολείο τελείωσε και ο Μικρός Νικόλας πηγαίνει σ’ ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο με τους γονείς του για τις διακοπές του καλοκαιριού. Εκεί θα κάνει καινούριους φίλους, ανάμεσα τους ένα παιδί που μένει μέσα όλο το χρόνο, ένα άλλο που τρώει τα πάντα κι ένα μικρό κορίτσι που τον ακολουθεί παντού.

 

5. Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε – 2/10

Είναι η ταινία που κλείνει τις Νύχτες Πρεμιέρας, που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει τη βόλτα της στα παγκόσμια φεστιβάλ κινηματογράφου και που περιμένουν όλοι πως και πως. Η νέα ταινία του David Fincher προβλέπεται να πρωταγωνιστήσει στη κούρσα για τα βραβεία και ο σκηνοθέτης φαίνεται να έχει εκμεταλλευτεί ακόμη και την αμηχανία της υποκριτικής του Ben Affleck. Βασίζεται στο best seller μυθιστόρημα της Gillian Flynn, το οποίο από τον Ιούνιο του 2012 που κυκλοφόρησε έχει πουλήσει πάνω από 6 εκ. αντίτυπα παγκοσμίως.

Ο Ben Affleck υποδύεται τον σύζυγο της Rosamund Pike η οποία εξαφανίζεται στη πέμπτη επέτειο του γάμου τους. Είναι εκείνος που δηλώνει την εξαφάνιση της και στην αρχή τα μέσα τον παρουσιάζουν ως τον στοργικό σύζυγο. Καθώς όμως συνεχίζεται η πίεση και η προβολή από τα μέσα και αποκαλύπτονται τα ψέματα που έχει πει, γίνεται σιγά σιγά ο κύριος ύποπτος στην εξαφάνιση της συζύγου του.

 

6. Get On Up – 2/10

Οι fans του James Brown γνωρίζουν καλά ότι ο τίτλος είναι και ο τίτλος ενός από τα πιο funky τραγούδια του soul artist. Η ταινία είναι βιογραφική και παρουσιάζει τη ζωή του Brown, τα παιδικά του χρόνια, τα χρόνια στο Βιετνάμ, τα χρόνια στη φυλακή, τις συναυλίες, την εποχή που το group του The Famous Flames έδιναν χώρο στις συναυλίες τους στους Rolling Stones…

Η ταινία έρχεται από τον σκηνοθέτη Tate Taylor, ο οποίος έχει γίνει αγαπημένος των κριτικών, εγγύηση για το κοινό και επιθυμητός στα studio κι όλα αυτά από τη προηγούμενη ταινία του το The Help (με την Emma Stone να γράφει βιβλίο για τις μαύρε υπηρέτριες στην ακόμη ρατσιστική δεκαετία του 60).

 

7. Δεσμοί Αίματος – 9/10

Από την εποχή που έπαιξε στους Αθάνατους ο Luke Evans κερδίζει όλο και περισσότερη προβολή και συμμετοχή σε ταινίες. Fast & Furious, Hobbit και σε λίγο το remake του Κορακίου. Στους Δεσμούς Αίματος υποδύεται έναν από τους πιο διάσημους και διαχρονικούς χαρακτήρες στην ιστορία του κινηματογράφου, αυτόν του Κόμη Δράκουλα. Η διαφορά είναι ότι η ταινία ισχυρίζεται ότι θα παρουσιάσει για πρώτη φορά την άγνωστη ιστορία του Δράκουλα.

Το 1462 στη Τρανσυλβάνια η βασιλεία του Βλαντ ΙΙΙ έχει επιφέρει μακροχρόνια περίοδο ειρήνης και προστασία των υπηκώων από τους Τούρκους, που επεκτείνονται επικίνδυνα.  Όταν ο Σουλτάνος Μεμέτ ΙΙ ζητάει από τον Βλαντ 100 παιδιά για να ενταχθούν στο στρατό των Γενιτσάρων εκείνος πρέπει να αποφασίσει αν θα τα παραδώσει, όπως έκανε ο πατέρας του ή θα απευθυνθεί σ’ ένα τέρας, για να κερδίσει τη δύναμη να κερδίσει τους Τούρκους.

 

8. Φίλοι ή Κάτι Παραπάνω; – 9/10

Άλλη μια ταινία που είδαμε στις Νύχτες Πρεμιέρας. Μοιάζει πολύ με το Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι και αποτελεί φόρο τιμής στις αισθηματικές κομεντί που ασχολούνται με το αιώνιο ερώτημα που απασχολεί κυρίως τις γυναίκες: μπορεί ένας άντρας και μια γυναίκα να μείνουν φίλοι. Πόσο ευχάριστό είναι ότι αυτή τη φορά το βλέπουμε από την αρσενική πλευρά; Με τον Harry Potter, Daniel Randcliffe.

Στο Τορόντο του Καναδά  ο Wallace έχει καεί ουκ ολίγες φορές στη συναισθηματική του ζωή και προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί και να τη βάλει σε τάξη. Το ότι οι φίλοι του έχουν βρει ήδη το ταίρι τους, δεν τον βοηθάει καθόλου. Όταν γνωρίζει τη Chantry είναι βέβαιος ότι βρήκε τη γυναίκα της ζωή του,  όταν όμως εκείνη αποκαλύπτει ότι έχει σχέση, αναγκάζεται να συμβιβαστεί με τη φιλία  της. Πόσο θ’ αντέξουν και οι δυο;

 

9. Ένα Γενναίο Ψέμα – 9/10

Εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα η ταινία ακολουθεί μια ομάδα Σουδανών προσφύγων από τη πατρίδα τους και τους κινδύνους του πολέμου μέχρι και τη ζωή τους στην Αμερική, όταν βρίσκονται ανάμεσα στους τυχερούς που κερδίζουν το εισιτήριο για τη “γη της επαγγελίας”. Εκεί θα συναντήσουν την Reese Witherspoon η οποία αναλαμβάνει να τους βοηθήσει να εγκατασταθούν και να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή.

Η ταινία κάνει τον γύρο της στα φεστιβάλ και χαροποίησε όσους περίμεναν να δουν την Witherspoon σε μια ερμηνεία αντάξια των ικανοτήτων της. Μάλιστα η υπόθεση είναι ότι η ταινία αυτή θα τη φτάσει στα βραβεία και οι πρώτες προβολές δείχνουν ότι είναι η καλύτερη  ταινία της Whitherspoon από την εποχή του Walk The Line, της ταινίας που της χάρισε το πρώτο Όσκαρ.

 

10. Ο Δικαστής -23/10

Άλλη μια ταινία για Όσκαρ, τουλάχιστον για τον πρωταγωνιστή της, Robert Downey Jr, ο οποίος έχει βρεθεί υποψήφιος ήδη δυο φορές, για το Chaplin και το Tropic Thunder. Δεν θα τον δούμε να φοράει ατσάλινη πανοπλία, αλλά το καθόλου ταπεινό κουστούμι του.  Η ταινία προβλήθηκε πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

Ο Hank Palmer είναι ένας πετυχημένος δικηγόρος , ο οποίος αναγκάζεται να επιστρέψει στο πατρικό του στην Ιντιάνα για να υπερασπιστεί τον πατέρα του (Robert DuVall), γνωστό δικαστή της περιοχής, όταν αυτός κατηγορείται για φόνο.  Καθώς προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια, επανασυνδέεται με την οικογένεια του από την οποία έχει απομακρυνθεί εδώ και χρόνια.

 

11. Στα Καλά Καθούμενα – 23/10

Ένας κι Ένας, Το Φιλί της Ζωής, Μια Φορά κι Ένα Μωρό. Ο Νίκος Ζαπατίνας έχει ήδη αρκετές επιτυχίες στο βιογραφικό του και τώρα επιστρέφει με νεά κωμωδία καταστάσεων.  Πρωταγωνιστούν οι Ζέτα Μακρυπούλια, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Άννα – Μαρία Παπαχαραλάμπους , ενώ εμφανίζονται και οι Ελισσάβετ Κωνσταντινίδου, Τζόυς Ευείδη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ναταλία Δραγούμη. Όλη η ελληνική τηλεόραση δηλαδή.

 

Η ιστορία έχει απ’ όλα. Τον Μπάμπη που ζει μια ήσυχη ζωή. Την Αθηνά που εισβάλλει κυριολεκτικά στο σπίτι του (με το αυτοκίνητο της παρακαλώ) και οι δυο τους ξεκινούν να παραδώσουν ένα πιάνο, που κρύβει ένα μεγάλο θησαυρό. Την Εύα, μια μάλλον τρελή ντυμένη καλόγρια – ή μήπως είναι; – που τους φορτώνεται στο ταξίδι και μια κληρονομιά που ψάχνει το δικαιούχο της.

 

12. Interstellar – 6/11

Ονειρικό cast: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Michael Caine. Ονειρικός σκηνοθέτης. Είναι η ταινία του Christopher Nolan, ενός από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες της γενιάς του, μετά το τέλος της τριλογίας του Σκοτεινού Ιππότη. Η ταινία έχει τέτοια παραγωγή που τρία αντίπαλα studio, Warner Bros, Paramount και Legendary Pictures ενώθηκαν για την παραγωγή της. Για μια ακόμη φορά ο Nolan υπογράφει το σενάριο μαζί με τον αδερφό του, Jonathan, και γυρίζει τη ταινία σε 35mm φιλμ και IMAX κάμερα (δε γίνεται καλύτερα).

 

Η επιστημονικής φαντασίας ταινία ακολουθεί μια ομάδα αστροναυτών που ανακαλύπτουν μια πύλη στο χρόνο και τη χρησιμοποιούν για να ταξιδέψουν στο χρόνο.

 

13. Δυο Μέρες, Μια Νύχτα – 13/11

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αδερφοί Dardenne ασχολούνται με κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν όλους μας. Ούτε η πρώτη φορά που η Marrion Cottilard εντυπωσιάζει με την ερμηνεία της κοινό και κριτικούς. Η ταινία υπήρξε φαβορί στις Κάννες για τον Χρυσό Φοίνικα και αγαπημένη όσων βρέθηκαν στο Φεστιβάλ.

Η ταινία βρίσκει την Sandra, την ηρωίδα της Cottilard να εργάζεται ως καθαρίστρια και να βρίσκεται ξαφνικά αντιμέτωπη με την απόλυση, όταν ο διευθυντής της δίνει στους υπόλοιπους υπαλλήλους την εξής επιλογή: να απολυθεί εκείνη ή να πάρουν όλοι bonus 1000 ευρώ. Φυσικά η απόφαση είναι εναντίον της κι εκείνη έχει ένα σαββατοκύριακο για να πείσει τους συναδέλφους της να αλλάξουν την απόφαση τους. Και προσπαθεί να το κάνει χτυπώντας κυριολεκτικά μια προς μια τις πόρτες των σπιτιών τους.

 

14. Exodus – 16/11

Αν κάποιος γνωρίζει πως να κάνει επικές ταινίες αυτός είναι ο Ridley Scott. Μονομάχος, Kingdom of Heaven, Robin Hood αποδεικνύουν ότι το έχει, ακριβώς όπως κάνει και με τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Η ταινία βρίσκει τον Christian Bale σε μια ακόμη μεγάλη παραγωγή μετά το τέλος του Σκοτεινού Ιππότη, ενώ Sigourney Weaver και Ben Kingsley, αλλά και Aaron Paul (του Breaking Bad) συμπληρώνουν εξαιρετικά το καστ. Παράπονα και κριτικές έχουν γίνει επειδή τους τέσσερις βασικούς ρόλους έχουν πάρει τέσσερις λευκοί ηθοποιοί αν και οι χαρακτήρες τους προέρχονται από άλλη φυλή σε μια ιστορία που διαδραματίζεται στην Αφρική.

Η ταινία εξιστορεί τη σχέση του Μωυσή με τον Ραμσή, αλλά και την Έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο.

 

15. The Hunger Games: Mockinjay  – 19/11

Πιθανόν το blockbuster που περιμένουν όλοι, περισσότερο και από το Hobbit. Η τρίτη ταινία του franchise είναι το πρώτο μέρος του τέλους της ιστορίας. Η Jennifer Lawrence επιστρέφει στο ρόλο που την ανέδειξε, της Katniss Everdeen και στο καστ προστίθενται η Julianne Moore και ο Philip Seymour Hoffman, ο οποίος πέθανε πριν ολοκληρώσει τα γυρίσματα. Είχε ακόμη μια σκηνή, στην οποία θα προστεθεί ψηφιακά.

Η Katniss γίνεται μέρος της επανάστασης, αφού ανακαλύπτει ότι έχει γίνει το σύμβολο της αλλαγής που έρχεται και προσπαθεί να καταπιέσει η Capitol.  Συγκλονισμένη προσπαθεί να βρει τη θέση της ανάμεσα σε ανθρώπους που τη πιστεύουν περισσότερο από ό,τι η ίδια τον εαυτό της. Εν τω μεταξύ ο Peeta έχει αιχμαλωτιστεί από την Capitol, του έχει γίνει πλύση εγκεφάλου και ο Πρόεδρος Snow τον χρησιμοποιεί για τη προπαγάνδα του. Όταν όμως εμφανίζεται σ’ ένα video και η Katniss ανακαλύπτει ότι είναι ζωντανός, δίνει τελεσίγραφο σε όλους, ότι αν δεν σώσουν τον Peeta εκείνη δε θα τους βοηθήσει.

 

16. Fury – 20/11

Λίγα πράγματα γνωρίζουμε για το Fury, τη νέα ταινία του Brad Pitt εκτός από το γεγονός ότι είναι μια από τις πιο πολυαναμενόμενες της χρονιάς. Σκηνοθετεί ο David Ayer, ο οποίος πέρσι παρουσίασε το ιδιαίτερο κινηματογραφικά End of Watch. Η ταινία βρίσκει τον Brad Pitt να φοράει στρατιωτική στολή δεύτερη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, ύστερα από το Inglourious Basterds του 2009. Το καστ συμπληρώνεται από τους Shia LaBeouf, Jason Isaacs και Michael Pena.

Τον τελευταίο μήνα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Σύμμαχοι εισβάλλουν και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της ναζιστικής Γερμανίας. Ο λοχίας Wardaddy (Pitt) ξεκινάει για μια επικίνδυνη αποστολή σε εχθρικό έδαφος με μόλις ένα τανκ και μια τετραμελή ομάδα.

 

17. Αφεντικά για Σκότωμα No2  – 27/11

To 2011 η κωμωδία έκανε μεγάλη επιτυχία και απέδειξε στο ευρύ κοινό πως τρεις κωμικοί της τηλεόρασης μπορούν να κρατήσουν μια ταινία καλύτερα από τα μεγάλα ονόματα. Και κυρίως μας απέδειξε ότι η Jennifer Aniston το’χει και στο μελαχρινό.

Αφού προσπάθησαν να σκοτώσουν τα αφεντικά τους, οι Jason Bateman, Charlie Day και Jason Sudekis αποφασίζουν ότι δε θέλουν άλλο να δίνουν λογαριασμό στους προϊστάμενους τους και ότι ήρθε η στιγμή να γίνουν εκείνοι τα αφεντικά. Έχουν βρει τη κατάλληλη δουλειά, έχουν βρει τον επενδυτή, όταν όμως αυτός αποχωρεί δε ξέρουν πως να προχωρήσουν. Γι’ αυτό και παίρνουν τη πολύ λογική οδό του να απαγάγουν τον γιο του επενδυτή, για να τον εκβιάσουν. 

 

18. Ηλίθιος και Πανηλίθιος 2 – 4/12

Ύστερα από δυο δεκαετίες σχεδόν είχαμε αποδεχτεί ότι δε θα δούμε sequel της κωμωδίας Ηλίθιος και Πανηλίθιος, ταινία –υπόδειγμα του χιούμορ τον αδερφών Farrelly, που έκανε τους Jim Carrey και Jeff Daniels ένα από τα αγαπημένα μας κινηματογραφικά δίδυμα. Κι όμως 20 χρόνια μετά η συνέχεια έρχεται, με τους ίδιους συντελεστές και τη προσθήκη της Kathleen Turner, που όταν θέλει μπορεί να είναι απίστευτα διασκεδαστική.

Οι δυο ηλίθιοι κολλητοί ξαναβρίσκονται, χρόνια μετά τη τελευταία τους περιπέτεια. Αυτή τη φορά ενώνουν τις όχι και τόσο έξυπνες δυνάμεις του για να αναζητήσουν τη χαμένη κόρη του Harry (Daniels). Σε άλλα νέα ο Lloyd (Carey) είναι για άλλη μια φορά ερωτευμένος.

 

19. The Hobbit : Η Μάχη των Πέντε Στρατών  – 18/12

Όταν ο Peter Jackson αποφάσισε να κάνει το Hobbit τριλογία, όλοι αναρωτήθηκαν πως γίνεται ένα τόσο μικρό βιβλίο να γεμίσει τρεις ταινίες. Στη πρώτη ταινία ήμασταν ανάμεσα τους. Όμως η δεύτερη ταινία με τον Smaug  (ελληνιστί Νοσφιστής) μας καθησύχασε και απέδειξε ότι δεν πρέπει να αμφισβητούμε τον άνθρωπο που κατόρθωσε το αδύνατο: να γυρίσει τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και να κερδίσει τις εντυπώσεις από τους fan των μυθιστορημάτων του Tolkien.  Τώρα περιμένουμε πως και πως να δούμε πως θα κλείσει η νέα τριλογία, αυτή του Hobbit.

Ο Smaug επιτίθεται εξοργισμένος στους κατοίκους της Λιμνούπολης, ενώ ο Θόριν τυφλώνεται από τη μανία του για το θυσαυρό και τον βάζει πάνω από τους φίλους του και τη τιμή του. Όμως αυτός δεν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Μέση Γη και μόνο ο Γκάνταλφ γνωρίζει τι παραμονεύει. Ο Σάουρον στέλνει στρατό από Όρκς να επιτεθούν στο Βουνό της Μοναξιάς και οι Νάνοι, τα Ξωτικά και οι Άνθρωποι πρέπει να αφήσουν πίσω τους τις διαφορές τους και να αποφασίσουν αν θα ενωθούν για να καταστρέψουν τον Σάουρον. Μέσα σε όλα αυτά ο Μπίλμπο θα αναγκαστεί να πολεμήσει για να υπερασπιστεί τους φίλους του, αλλά και τον ίδιο.

 

20. Annie – 25/12

Ποιος δε γνωρίζει το διαχρονικό μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ; Έρχεται για δεύτερη φορά στον κινηματογράφο (έχει ξαναμεταφερθεί τη δεκαετία του 80) και έχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά καστ ταινιών του φθινοπώρου. Cameron Diaz, Jamie Foxx, Rose Byrne και η Qunezhane Wallis, που πέρσι έγινε η νεαρότερη υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου με το Μυθικά Πλάσματα.

Η Annie ζει στο ορφανοτροφείο από τότε που την άφησαν οι γονείς της με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν να τη πάρουν. Όταν γνωρίζει τον ψυχρό δυσεκατομμυριούχο Will Stacks εκείνος θα της προτείνει ένα ρόλο στη προεκλογική του καμπάνια και θα θεωρήσει τον εαυτό του φύλακα άγγελο της. Όμως είναι εκείνη και η αισιοδοξία της που θα του αλλάξουν τη ζωή.