WATCHLIST

Οι ταινίες του φθινοπώρου που ανυπομονούμε να δούμε

Εντάξει δεν είναι κι όλα χάλια τώρα που το καλοκαιράκι σιγά, σιγά μας αποχαιρετά και μπαίνει το φθινόπωρο. Η τέχνη και ειδικά ο κινηματογράφος είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για απόδραση από την πραγματικότητα κι όλα δείχνουν ότι φέτος οι μεγαλύτεροι σταρ του πλανήτη είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν δουλείες που θα μας συγκινήσουν, άλλες θα μας εκπλήξουν και πολλές από αυτές είναι δεδομένο ότι θα καταλήξουν στο Kodak Theatre, κάπου εκεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Ετοιμαστείτε να σας ανοίξει η όρεξη για popcorn!

Ανίερη Συμμαχία (Black Mass)

15 Οκτωβρίου από την Tanweer

 

Η «Ανίερη Συμμαχία» είναι η ταινία που οι (πολλοί) fans του Τζόνι Ντεπ περιμένουν ως την ποιοτική επιστροφή μετά από σειρά εμπορικών και καλλιτεχνικών αστοχιών του ηθοποιού τα τελευταία 4-5 χρόνια. Αν τελικά αυτή είναι η ταινία-σωτηρία για τον ηθοποιό που κάποτε ήταν εγγύηση για ενδιαφέρουσες επιλογές κι εξαιρετικές ερμηνείες, θα το μάθουμε όταν κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας σε λίγες μέρες. Μαζί του πρωταγωνιστούν επίσης οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ντακότα Τζόνσον (της φήμης του 50Shades of Grey), Κέβιν Μπέικον και Πίτερ Σάρσγκααρντ

H Υπόθεση: Ο Ντεπ υποδύεται τον διαβόητο γκάνγκστερ James “Whitey” Bulger και η ταινία στην ουσία αποτελεί μια βιογραφία του επικίνδυνου κακοποιού που άφησε ιστορία στη Βοστώνη. Αν φρίξατε βλέποντας την μεταμόρφωση του Ντεπ δεν είστε οι μόνοι, καθώς όπως δήλωσε ο σκηνοθέτης Scott Cooper, πολλοί από το συνεργείο της ταινίας κατάγονταν από το Νότιο τμήμα της Βοστώνης κι έτσι γνώριζαν τον “Whitey” οπτικά, αλλά και κάποιοι προσωπικά. Η αίσθηση στα γυρίσματα ήταν όπως είπε χαρακτηριστικά «σα να είχε επιστρέψει ένα φάντασμα από το παρελθόν!»

Ο Αρχάριος (The Intern)

 8 Οκτωβρίου, από την Tanweer

 

Η Νάνσι Μέγιερ σκηνοθέτης των υπερεπιτυχημένων κομεντί «Κάλλιο Αργά Παρά Αργότερα» και «Αυτό που Θέλουν οι Γυναίκες» σκηνοθετεί ένα πρωτότυπο twist στην κλασσική ιστορία του ‘μαθητευόμενου’.

H Υπόθεση: O Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ένας 70χρονος χήρος συνταξιούχος θα επανέλθει στην εργασιακή ενεργό δράση, ως ασκούμενος σε μια ιστοσελίδα μόδας, την οποία διευθύνει η υπό πίεση power-woman της Αν Χάθαγουεϊ. Πολύ σύντομα ο ‘ώριμος’ μαθητευόμενος θα γίνει πολύτιμο μέλος της ομάδας και η ιδιαίτερη σχέση που θα αναπτύξουν θα δώσει τις λύσεις στην πελαγωμένη businesswoman που παλεύει να τα καταφέρει όλα.

Η Διάσωση (The Martian)

1η Οκτωβρίου από την Odeon

 

Ό σπουδαίος (αν και άνισος τα τελευταία χρόνια) Ρίντλεϊ Σκοτ, βρίσκεται για μια ακόμη φορά φέτος στο τερέν που ξέρει να διαχειρίζεται καλύτερα, αυτό της σκοτεινής περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας. Στη «Διάσωση» ο Ματ Ντέιμον πλαισιώνεται από ένα πραγματικά σουπερ καστ που περιλαμβάνει τους Τζέσικα Τσαστέιν, Κρίστεν Ουίγκ, Κέιτ Μάρα, Τζεφ Ντάνιελς, Τσιουέτελ Ετζίοφορ (ο εξαιρετικός πρωταγωνιστής του 12 Χρόνια Σκλάβος) κι ο Ντάνι Γκλόβερ.

H Υπόθεση: Βασισμένη στο ομώνυμο μπεστ σέλερ του Άντι Γουίαρ, η «Διάσωση» αφηγείται την ιστορία του αστροναύτη Μαρκ Γουάτνι (Ματ Ντέιμον), ο οποίος, κατά τη διάρκεια μιας επανδρωμένης αποστολής στον Άρη, θεωρείται νεκρός μετά από μια σφοδρή καταιγίδα και εγκαταλείπεται από το υπόλοιπο πλήρωμα. Όμως, ο Γουάτνι είναι ακόμη ζωντανός και ξαφνικά βρίσκεται μόνος σε έναν αφιλόξενο πλανήτη. Έχοντας ελάχιστες προμήθειες, πρέπει να επιστρατεύσει την εφευρετικότητα, την ευφυΐα και το κουράγιο του για να επιβιώσει και να βρει έναν τρόπο να ειδοποιήσει τη Γη ότι είναι ζωντανός. Εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, η NASA και μία ομάδα διεθνών επιστημόνων δουλεύουν ακούραστα για να φέρουν πίσω τον «Αρειανό», ενώ ταυτόχρονα τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος σχεδιάζουν μία τολμηρή, αν όχι αδύνατη, επιχείρηση διάσωσης.

Pan

22 Οκτωβρίου από την Tanweer (σε 2D, 3D και μεταγλωττισμένη)

 

Το Pan αποτελεί μια φρέσκια ματιά στο origin των κλασικών χαρακτήρων που δημιουργήθηκαν από τον Τζ. Μ. Μπάρι πρωταγωνιστεί ο ‘μεταμορφωμένος’ Χιου Τζάκμαν ως Μαυρογένης, ο Γκάρετ Χέντλαντ (Tron) ως Χουκ, η υποψήφια για Όσκαρ στο «The Girl With the Dragon Tattoo» Ρούνεϊ Μάρα ως Τάιγκερ Λίλυ, η Αμάντα Σέιφριντ (Mamma Mia) στο ρόλο της Μέρι κι ο πρωτοεμφανιζόμενος Λίβαϊ Μίλερ ως Πίτερ. Στη σκηνοθεσία ο αγαπημένος σκηνοθέτης του γράφοντα Τζό Ράιτ, υπεύθυνος για το ιδιαίτερο, κομψό ύφος των προηγούμενων ταινιών του «Εξιλέωση» και «Άννα Καρένινα».

H Υπόθεση: Η ταινία ακολουθεί την ιστορία ενός ορφανού αγοριού που θα παρασυρθεί στη μαγική Χώρα του Ποτέ. Εκεί θα γνωρίσει τη σημασία της διασκέδασης αλλά και του κινδύνου και τελικά θα ανακαλύψει το πεπρωμένο του, για να γίνει τελικά ο ήρωας που θα μείνει για πάντα γνωστός ως Πίτερ Παν.           

Spectre

12 Νοεμβρίου από τη Feelgood

 

Η 24περιπέτεια του αγαπημένου James Bond, έχει βαρύ φορτίο να σηκώσει: Ακολουθεί το Skyfall, μια από τις καλύτερες ταινίες της σειράς και για κάποιους η καλύτερη μαζί με το ‘Casino Royal’, αλλά και η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην ιστορία του αγαπημένου πράκτορα, αφού ξεπέρασε το 1 δις δολάρια σε εισπράξεις! Στο Spectre η δράση μεταφέρεται ως συνήθως στα πέρατα του κόσμου: Μεξικό, Λονδίνο και οι χιονισμένες Άλπεις είναι μόνο μερικά από τα locations που θα δούμε τον μυθικό πράκτορα να οδηγεί, να τρέχει και να …πετάει! Στο πάνθεον των Bond-girls αυτή τη φορά βρίσκουμε την αειθαλή Monica Bellucci και τη νέα αγαπημένη του Γαλλικού σινεμά Lea Seydoux. Η υπόθεση αν και κρατείται από τους παραγωγούς και τους συντελεστές σαν επτασφράγιστο μυστικό – όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια – ξέρουμε όμως ότι έχει να κάνει με την μυθική οργάνωση Spectre του τίτλου. Η Spectre, είναι ένα σκιώδες συνδικάτο του οποίου ηγείται ο Christoph Waltz, πιθανότατα ο μεγαλύτερος εχθρός που έχει συναντήσει ο Bond στην καριέρα του. Ο σκηνοθέτης Sam Mendes επιστρέφει κι αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι, αφού ήταν ο κύριος υπεύθυνος για το φρεσκάρισμα της εικόνας και του ρυθμού που έφερε το Skyfall στη μυθολογία των Bond ταινιών.

Carol

3 Δεκεμβρίου από την Odeon

 

Μετά την πρεμιέρα της στο φεστιβάλ Καννών όπου συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε, το ‘Κάρολ’ του Τοντ Χέινς (είχε ξανασκηνοθετήσει τη Μπλάνσετ στο σπονδυλωτό «I’m Not There» όπου υποδυόμενη τον Bob Dylan είχε βρεθεί για μία ακόμη φορά υποψήφια για Όσκαρ) μπήκε αυτομάτως στη λίστα με τις πλέον αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς. Συγκέντρωσε εκστατικές κριτικές για τις ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστριών και σε μια κίνηση αποδοχής για την νεότερη και λιγότερο ‘σταρ’ από τις δύο, η κριτική επιτροπή βράβευσε τη Ρούνεϊ Μάρα για την ερμηνεία της.

Η Υπόθεση: Η Κάρολ Άιρντ (Κέιτ Μπλάνσετ) είναι μία γοητευτική γυναίκα παγιδευμένη σε έναν αποτυχημένο γάμο. Όταν γνωρίζει την Τερέζ (Ρούνεϊ Μάρα), μια νεαρή κοπέλα που εργάζεται σε ένα πολυκατάστημα του Μανχάταν και ονειρεύεται μια πιο συναρπαστική ζωή, η σχέση τους γρήγορα εξελίσσεται από αθώα φιλία σε κάτι πιο βαθύ κι εν τέλει ερωτικό. Όταν η σχέση τους αποκαλύπτεται ο σύζυγος της Κάρολ (Κάιλ Τσάντλερ) αντεπιτίθεται αμφισβητώντας την ικανότητά της ως μητέρας. Καθώς η Κάρολ και η Τερέζ κάνουν την απόδρασή τους αφήνοντας πίσω τη ζωή τους, μία αντιπαράθεση θα δοκιμάσει την εικόνα των δύο γυναικών και την αφοσίωσή τους.

Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος της Πατρίσια Χάισμιθ «The Price of Salt», που αφηγούμενο μια δυνατή ερωτική ιστορία που αψηφά όλα τα κοινωνικά ταμπού, όταν εκδόθηκε τη δεκαετία του ’50 είχε χαρακτηριστεί ως η «νουβέλα για μια αγάπη που η κοινωνία απαγορεύει». Η Μπλάνσετ στη συνέντευξη τύπου της ταινίας στις Κάννες αποκάλυψε ότι ενδιαφέρθηκε για την ιστορία, όταν πρωτοδιάβασε το διήγημα στα διαλείμματα των γυρισμάτων του ‘Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλει’, άλλης μιας (πολύ επιτυχημένης) μεταφοράς νουβέλας της Χάισμιθ στον κινηματογράφο.

Joy

24 Δεκεμβρίου από την Odeon

 

Η σούπερσταρ Τζένιφερ Λόρενς (και προσφάτως χρισμένη πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός της εποχής μας) πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του σκηνοθέτη-μαγνήτη των Όσκαρ Ντέιβιντ Ο’Ράσελ. Η Λόρενς μπορεί δικαιωματικά πια να θεωρηθεί η απόλυτη μούσα του σκηνοθέτη, αφού αυτή είναι η τρίτη στη σειρά ταινία που την έχει πρωταγωνίστρια του, μετά τις εμπορικές αλλά και καλλιτεχνικές επιτυχίες «Οδηγός Αισιοδοξίας» και «Οδηγός Διαπλοκής» (‘Silver Linings Playbook’ και ‘American Hustle’ αντίστοιχα, οι ξενόγλωσσοι και πιο αντιπροσωπευτικοί τίτλοι). Στην ταινία συμπρωταγωνιστούν οι επίσης σχεδόν ‘μόνιμοι’ συνεργάτες του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Μπράντλεϊ Κούπερ, αλλά και οι ‘καινούριες’ κυρίες Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Ντάιαν Λαντ και Βιρτζίνια Μάντσεν.

Η Υπόθεση: Η Τζόι είναι ένα κορίτσι το οποίο μεταμορφώνεται στην γυναίκα που ιδρύει μια εταιρεία-δυναστεία και εξελίσσεται σε πανίσχυρη ηγέτιδα – μητριάρχη. Προδοσία, δόλος, απώλεια της αθωότητας, αλλά και πληγές που αφήνει πίσω της η αγάπη, συνθέτουν το σκηνικό αυτής της έντονα συναισθηματικής και βαθιά ανθρώπινης κωμωδίας που εξερευνά τη διαδικασία ανέλιξης προς την κορυφή της οικογενειακής αλλά και της επαγγελματικής ιεραρχίας, μέσα σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Οι σύμμαχοι γίνονται εχθροί και οι εχθροί σύμμαχοι, τόσο εντός όσο και εκτός οικογενειακού περιβάλλοντος, ενώ ο ψυχισμός και η έντονη φαντασία της Τζόι την βοηθούν να βγει από την καταιγίδα που καλείται να αντιμετωπίσει.      

Δίδυμοι Θρύλοι (Legend)

29 Οκτωβρίου από τη SevenFilms.

 

Ο Tom Hardy εξελίσσεται σε ηθοποιό αποκάλυψη και δείχνει να μην υπάρχει κάτι που να μην είναι διατεθειμένος να δοκιμάσει (και συνήθως το κάνει πολύ καλά!). Στο Legend έχει διπλό ρόλο αφού υποδύεται τους δίδυμους αδερφούς Ronald και Reginald Kray, διαβόητους γκάνγκστερ στο Λονδίνο των 60’s. O σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας Brian Helgeland αρχικά συναντήθηκε με τον Hardy με σκοπό να του προτείνει τον ρόλο μόνο του ενός εκ των δυο αδερφών, αυτόν του Reggie, του οποίου η σχέση με την γυναίκα του αποτελεί τον συναισθηματικό πυρήνα της ταινίας. Ο Hardy όμως ενδιαφερόταν περισσότερο να υποδυθεί τον άλλο αδερφό Ron ο οποίος όντας gay και πιο εξωστρεφής από τον δίδυμο του, αλλά και ψυχωτικά βίαιος, είχε περισσότερο ‘ζουμί’ για τον ταλαντούχο 30αρη. Τελικά ο ‘παιχνιδιάρης’ Hardy έκανε την πρόταση που ο σκηνοθέτης δεν μπόρεσε να αρνηθεί: “Θα σου δώσω τον Reggie αν μου δώσεις τον Ron”! Παίρνοντας αυτό που ήθελε: δυο ρολάρες στην τιμή της μίας, με τους Οσκαρομανείς να ανυπομονούν για το αποτέλεσμα και τα βραβεία που ίσως ήρθε η ώρα να ακολουθήσουν.