WATCHLIST

Pretty Woman Forever: 25 χρόνια από την πρεμιέρα της ταινίας

Φαίνεται απίστευτο κι όμως έχουν περάσει 25 ολόκληρα χρόνια!  Ήταν Παρασκευή 23 Μαρτίου του 1990 όταν το Pretty Woman έκανε την  πρεμιέρα του στους αμερικάνικους κινηματογράφους (με τον υπόλοιπο κόσμο να ακολουθεί ένα μήνα αργότερα).

Αυτή η μοντέρνα κινηματογραφική ανάγνωση της Σταχτοπούτας, προσγείωσε και εδραίωσε στην ποπ κουλτούρα μια χαρισματική ηθοποιό, μέσα από έναν εικονικό ρόλο από αυτούς που νομίζεις πως γράφτηκαν ακριβώς για να δημιουργήσουν σταρ. Η Julia Roberts με το χαμόγελο μεγατόνων, τα πανύψηλα πόδια και το χαριτωμένα ατσούμπαλο περπάτημα, στέφθηκε ”Αγαπημένη της Αμερικής” κυριολεκτικά εν μια νυκτί. Με το ρόλο της Βίβιαν, της πόρνης με τη χρυσή καρδια, η Roberts, σχετικά γνωστή τότε από τον αβανταδόρικο ρόλο της στο ”Ανθισμένες Μανόλιες” (που είχε κυκλοφορήσει δύο χρόνια νωρίτερα), έγινε η megastar που όλοι γνωρίζουμε.

 

Με κοφτερή γλώσσα που δεν ντρέπεται να πει τι σκέπτεται, η Βίβιαν ήταν η πόρνη που βρήκε τον πρίγκιπα της στο πρόσωπο του γοητευτικού ψαρομάλλη Έντουαρντ. Η χαρισματική Julia την ενσάρκωσε με έναν ακαταμάχητο συνδυασμό αφέλειας και τσαγανού κι ο γόης Richard Gere ανέστησε τη φθίνουσα τότε καριέρα του, μέσα από τον ”έμπειρο” και κυνικό επιχειρηματία, κάνοντας όλες τις γυναίκες ανά την υφήλιο να εύχονται για έναν τέτοιο τύπο κάτω από το παράθυρο τους. Στην πορεία οι δυο τους καταστρατήγησαν τον βασικό απαράβατο κανόνα του πληρωμένου έρωτα: Δεν ερωτεύεται ποτέ ο πελάτης το call girl. E καλά τώρα, αν το call girl μοιάζει στη Julia Roberts, ίσως και να μη μπορείς να κάνεις αλλιώς. 

Δες τις δύο σκηνές από το ”αποστομωτικό” shopping της Βίβιαν μονταρισμένες back-to-back

 

Σκηνοθετημένο από τον μαέστρο στις ρομαντικές κομεντί Γκάρι Μάρσαλ, το ”Pretty Woman” είχε και δύο μικρά, αλλά σημαντικά ατού. Δυο καλογραμμένους συμπληρωματικούς χαρακτήρες, οι οποίοι έφερναν την ισορροπία στα τεκταινόμενα όταν τα πράγματα έχριζαν διορθωτικών κινήσεων. H περπατημένη φιλενάδα και πόρνη που εκτελούσε χρέη… μέντορα, βοηθώντας τη Βίβιαν να αποφεύγει τις κακοτοπιές του επαγγέλματος  και o concierge του Beverly Wilshire Hotel, ο οποίος ως άλλος καλός νεράιδος που βλέπει καθαρά και μακριά, ”προωθούσε” την Βίβιαν διακριτικά αλλά σταθερά στο δρόμο για την καρδιά του Έντουαρντ. 

 

Το ”πρωινάδικο” the Today show έκανε ένα όμορφο reunion με όλους τους βασικούς συντελεστές της ρομαντικής κομεντί που άφησε εποχή και αγαπήθηκε τόσο. Ο σκηνοθέτης Γκάρι Μάρσαλ, η υπέροχη 47αρα Τζούλια Ρόμπερτς, ο 65χρονος(!) Ρίτσαρντ Γκιρ, ο γλυκύτατος Χέκτορ Ελιζόντο 75 ετών πια και η 52χρονη Λόρα Σαν Τζιάκομο συναντήθηκαν για πρώτη φορά ξανά όλοι μαζί και θυμήθηκαν στιγμές από τα γυρίσματα της ταινίας. Το επεισόδιο το οποίο θα προβληθεί σήμερα-Τρίτη 24 Μαρτίου στο πρωινό πρόγραμμα του NBC, έκλεισε με τον Ρίτσαρντ Γκιρ να δίνει ένα ζεστό φιλί στο στόμα στο κινηματογραφικό κορίτσι του. Όπως κάνουν οι πρίγκιπες στις αγαπημένες τους, όσα χρόνια κι αν περάσουν.

 

Δες τη σκηνή ανθολογίας με το περιδέραιο που αξίζει ακόμη και μόνο για το μεταδοτικό ξεκαρδιστικό γέλιο της Roberts