SHOPPING

Οι 10 καλύτερες θεατρικές παραστάσεις που πρέπει να δεις

Όσοι απέχετε από τα θεατρικά δρώμενα της πόλης, κάκιστα κάνετε. Διότι δεν μπορώ με τίποτα να καταλάβω τους ανθρώπους εκείνους που δεν πηγαίνουν θέατρο με το επιχείρημα ''δε μου αρέσει''. Αφού υπάρχουν παραστάσεις για όλα τα γούστα, δε γίνεται να ''μην σου αρέσει''.

Το ”είναι ακριβό”, το καταλαβαίνω, αλλά εντάξει. Δύο κινηματογράφοι είναι περίπου μια θεατρική παράσταση. Να τις στηρίζετε τις τέχνες και το ελληνικό θέατρο. Και όχι μόνο τις παραστάσεις με τους τηλεοπτικούς ηθοποιούς που όλοι γνωρίζουν.

Ξέρεις τι διαμάντια παίζονται σε μικρότερες σκηνές, με άσημους ηθοποιούς; Εγώ θα σου πω. Μιας που η θεατρική σεζόν τελειώνει επισήμως την Κυριακή των Βαϊων, ίσα που προλαβαίνεις να δεις κάποια λίγα από τα θεατρικά πράγματα που συνέβησαν στην πόλη. 

Ακολουθούν δέκα από τις καλύτερες παραστάσεις που είδα φέτος, οι οποίες φρόντισα να ανταποκρίνονται σχεδόν σε όλα τα είδη θεατών. Κλείσε το εισιτήριό σου κι έφυγες για θέατρο το βράδυ. Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου είναι αυτή, μην την αφήσεις να φύγει έτσι.

Μικρές ιστορίες Φόνων

Σκηνοθ.: Δημήτρη Καρατζιά
Ερμηνεύουν: Μυρτώ Γκόνη, Ιωάννα Πηλιχού, Τζένη Διαγούπη, Πολ Ζαχαριάδης Γιάννης Καραούλης, Βάνα Παρθενιάδου, Δήμητρα Κολλά, Γιάννης Ράμος, Νίκος Γκέλια, Τριανταφυλλιά Ταμπαλιάκη, Αλεξάνδρα Κόνιακ, Δώρα Χρυσικού, Ζώγια Σεβαστιανού, Στέλιος Ψαρουδάκης, Γιώργος Σεϊταρίδης

 

Στον υπέροχο χώρο του Vault, πολλοί ταλαντούχοι ηθοποιοί αφηγούνται σε διπλή διανομή τις μικρές ιστορίες φόνων. Το κείμενο είναι εξαιρετικό και η σκηνοθεσία ξεχωριστή χαρίζοντας στο κοινό μια πολύ ενδιαφέρουσα ματιά σε μερικά τρομακτικά εγκλήματα. Ένα τρόπον τινά ψυχολογικό θρίλερ, που υπόσχεται να σε βάλει σε σκέψεις.

Cavewoman

Σκηνοθ.: Γιώργος Οικονόμου
Ερμηνεύουν: Σύλβια Δελικούρα

 

Τα 8 χρόνια επιτυχίας του Caveman, δε θα μπορούσαν να λήξουν έτσι άδοξα. Η Σύλβια Δεληκούρα λοιπόν, ερμηνεύει με ομολογουμένως απροσδόκητη επιτυχία (τουλάχιστον εγώ δεν της το ‘χα), τη γυναίκα των σπηλαίων. Περιγράφει τα βάσανα του να είσαι θηλυκό, να αντιμετωπίζεις του άνδρες – πιθήκους, την πεθερά σου και τις παράξενες φίλες σου. Θα γελάσεις πολύ, αυτό είναι αρκετό θαρρώ.

Σταματία, το γένος Αργυροπούλου

Σκηνοθ.: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Ερμηνεύουν: Ελένη Ουζουνίδου

 

Αν πρέπει να δείτε μόνο μία παράσταση απ’ όλες, δείτε αυτήν. Πρόκειται για μια γεροντοκόρη, γεννημένη στα μέσα του ’30, μεγαλωμένη με τα χρηστά ήθη της εποχής, σχολιάζει την κοινωνία και την εξέλιξή της περιγράφοντας παράλληλα και την προσωπική της ιστορία. Μια υπέροχη εναλλαγή ανάμεσα στο δραματικό και το κωμικό στοιχείο και μια παράσταση που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

Πουπουλένιος

Σκηνοθ.: Κ. Μαρκουλάκης
Ερμηνεύουν: Κ. Μαρκουλάκης, Ν. Κουρής, Οδ. Παπασπηλιόπουλος, Γ. Πυρπασόπουλος

 

Ένας συγγραφέας περιγράφει στις ιστορίες του πραγματικούς φόνους και για το γεγονός αυτό συλλαμβάνεται και ανακρίνεται από δυο αστυνομικούς. Το κείμενο του Μάρτιν ΜακΝτόνα έχει αποδοθεί από τον Κων/ντινο Μαρκουλάκη και ήταν μια απο τις μεγαλύτερες επιτυχίες της περσινής χρονιάς. Αν βρεις θέση, δεν πρέπει να το χάσεις.

Ο Μουνής

Μια παράσταση της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας 4Frontal σε συμπαραγωγή με το Θέατρο του Νέου Κόσμου.  Ω² (ομάδα αποφοίτων δραματικής σχολής Ωδείου Αθηνών)

 

Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου. Παρακολουθούμε την περιπέτεια ενός νέου σ’ ένα χωριό. Με ήρωες την Κωλαθηνά, τον Λαζάρ, την Παντζάραινα, και ένα ολόκληρο κοινωνικό σύνολο που γνωρίζει, αλλά προτιμά να μη μιλά, ο Μουνής ανεβαίνει για δεύτερη συνεχή χρονιά και προλαβαίνεις τις τελευταίες παραστάσεις του.

Η μεγάλη χίμαιρα

του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου
Ερμηνεύουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Νίκος Ψαρράς, Όμηρος Πουλάκης, Σοφία Σεϊρλή,
Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κατερίνα Τράμπα, Βασιλική Παναγιώτογλου, Αλίκη Αλεξανδράκη, Δημήτρης Τάρλοου

 

Η Μαρίνα Μπαρέ έρχεται να ζήσει στην Ελλάδα, για να παντρευτεί τον Έλληνα εφοπλιστή που ερωτεύτηκε, παράλληλα με την ελληνική κλασική παιδεία που αγαπά. Οι χίμαιρες όμως που συναντά στα ελληνικά εδάφη μπορούν μόνο να την οδηγήσουν στο να καταστρέψει την ιδανική ζωή που είχε φτιάξει, στην αυτοκαταστροφή της.

Έντα Γκάμπλερ

Σκηνοθ.:Κ. Ρήγος 
Ερμηνεύουν: Κ. Διδασκάλου, Ακ. Καραζήσης, Δ. Ματσούκα, Μ. Σγουρδαίου, Γ. Στάνκογλου, Β. Τρουφάκου, Γ. Τσεμπερλίδης.

 

Ήρθε ο καιρός να αποδείξει η Δήμητρα Ματσούκα πόσο καλή ηθοποιός είναι. Η ατμόσφαιρα και το ταξίδι στον χρόνο που προσφέρουν τα κοστούμια εποχής, σε συνδυασμό με το κείμενο του Ίψεν και τη σκηνοθεσία του Κων/νου Ρήγου, υπόσχονται μια παράσταση που αν μη τι άλλο δε θα σου περάσει αδιάφορη.

…H ανουσιότητα του να ζεις

Σκηνοθ.: Λένα Κιτσοπούλου
Ερμηνεύουν: Γιάννης Κότσιφας, Λένα Κιτσοπούλου

 

Αυτό που σε τραβάει αρχικά και ρίχνεις μια δεύτερη ματιά στην υπόθεση αυτού του έργου είναι ολόκληρος ο τίτλο του: ”Μια μέρα, όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας, αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και τους βολικούς καναπέδες τους, σε κατάσταση αμόκ. Ή η ανουσιότητα του να ζεις.” Όταν το δεις, θα γελάσεις με τα χάλια σου και αυτό είναι ό,τι πιο wtf μπορεί να σου συμβεί στο θέατρο.

Παράσιτα

Σκηνοθ.: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Ερμηνεύουν: Κόρα Καρβούνη, Ιωάννα Κολλιοπούλου

 

Το έργο Παράσιτα γράφτηκε από τη Βίβιεν Φράντσμαν ύστερα από παραγγελία της θεατρικής εταιρείας Clean Break, που ιδρύθηκε το 1979 από δύο φυλακισμένες γυναίκες, που πίστευαν ότι το θέατρο είναι το κατάλληλο μέσο για να φέρει τις κρυφές ιστορίες των φυλακισμένων γυναικών μπροστά στο ευρύ κοινό. Η ιστορία των αδερφών Πινκ και Ρόλλυ και το πώς η μία προσπαθεί να ξεφύγει από την δυσβάσταχτη ζωή τους είναι καθηλωτική.

Βατραπουνζέλ

Σκηνοθ.: Ειρήνη Αλεξίου
Ερμηνεύουν: Φένια Σχοινά, Αγγελική Φράγκου

 

Όταν είδα για πρώτη φορά την παιδική παράσταση Bατραπουνζέλ, οι συνθήκες ήταν περίεργες και δε μπορούσα να την απολαύσω όπως της πρέπει. Η Φένια και η Αγγελική, ή αλλιώς Βιολέτα και Ροζαλία, μπλέκουν υπέροχα τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ, “Βάτραχος Βασιλιάς” και “Ραπουνζέλ” και προσφέρουν μια μοναδική παράσταση για μικρούς και μεγάλους.