WATCHLIST

10 “διαφορετικές” σειρές για να δεις τώρα στις διακοπές σου

Έχεις βαρεθεί να βλέπεις χριστουγεννιάτικες ταινίες;

Έχεις εξαντλήσει όλα τα χριστουγεννιάτικα επεισόδια των σειρών που παρακολουθείς;

Δεν έχεις τι να παρακολουθήσεις, διότι όλες οι σειρές που σε ενδιαφέρουν έχουν διάλειμμα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου;

Κανένα πρόβλημα.

Top of the lake

 

Η Ελίζαμπεθ Μος (η Πέγκι του Mad Men) υποδύεται μια νεαρή αστυνομικό που υπηρετεί στο Σίδνεϊ και επισκέπτεται τη μητέρα της στο πατρικό της, στη Νέα Ζηλανδία. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα της 12χρονης εγκύου Τούι να αυτοκτονήσει στη λίμνη της περιοχής και τη συνακόλουθη εξαφάνισή της, αναλαμβάνει τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πίσω από το σενάριο και τη σκηνοθεσία βρίσκεται η Τζέιν Κάμπιον.

Ξεκίνησα να τη βλέπω ένα απόγευμα που «δεν είχα τι να κάνω» και μέχρι το βράδυ είχα τελειώσει και τα 7 της επεισόδια.

Η σειρά είναι καλογραμμένη κι ατμοσφαιρική, τα τοπία πανέμορφα και εμβληματικά και το κάστινγκ εξαιρετικά επιτυχημένο (Χόλι Χάντερ, Πήτερ Μιούλαν).

The Fall

 

Η Τζίλιαν Άντερσον είναι μια ευφυής και έμπειρη ντετέκτιβ της Βρετανικής Αστυνομίας, που καλείται υπηρεσιακά στο Μπέλφαστ της Β. Ιρλανδίας για να εξιχνιάσει μια περίεργη ανθρωποκτονία. Παράλληλα, ο Τζέιμι Ντόρναν (ναι, ο Mr “Fifth Shades of Grey”), το πρωί είναι ψυχολόγος και καλός γονέας και το βράδυ δολοφόνος.

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Άλαν Κάμπιτ. Η σειρά έχει κάτι το απόκοσμο, καθώς βουτάει βαθιά στην ψυχολογία των χαρακτήρων της, αποκαλύπτοντας περίεργα δυσάρεστα πράγματα για την ανθρώπινη φύση. Όσο προχωράει η πλοκή, τόσο εκτιμάς την ανατριχίλα που σου προκαλεί.

Ο πρώτος κύκλος της αποτελείται από 5 επεισόδια, ενώ ο δεύτερος προβάλλεται ήδη.

The Honourable Woman

 

Η Μάγκι Τζίλενχαλ είναι μια πολύ ευκατάστατη Εβραία που διοικεί τις επιχειρήσεις που είχε ιδρύσει ο πατέρας της, προωθώντας ταυτόχρονα τη συνεργασία ανάμεσα στους Εβραίους και τους Παλαιστινίους. Όταν η διαδικασία ανάθεσης ενός νέου έργου υποδομής στην Παλαιστίνη πάει στραβά, έρχονται στο προσκήνιο μυστικά του παρελθόντος, ιστορίες κατασκόπων και απεγνωσμένες προσπάθειες ανθρώπων να ξεφύγουν από την προδιαγεγραμμένη, λόγω του θρησκεύματός τους, μοίρα τους.

Τα οκτώ επεισόδια της μίνι σειράς του BBC 2 υπογράφει ο μέχρι πρότινος άγνωστος Χιούγκο Μπλικ. Συνιστάται ανεπιφύλακτα για binge watching.

The Hour

 

Ακόμα μια παραγωγή του BBC 2, σε σενάριο και σκηνοθεσία της Άμπι Μόργκαν.

Ο Μπεν Γουίσο είναι ο νεαρός δημοσιογράφος Φρέντι Λάιον, που θέλει να αλλάξει τα πράγματα στο πολύ πρώιμο τηλεοπτικό τοπίο της Μεγάλης Βρετανίας του 1956, βάζοντας μέσα στο δελτίο ειδήσεων «πραγματικές ειδήσεις» και όχι απλά αποσπάσματα της καθημερινής ζωής. Η παράλληλη προσπάθειά του να διαλευκάνει τον περίεργο θάνατο ενός καθηγητή πανεπιστημίου παρουσιάζεται μέσα από τις σχέσεις των ανθρώπων του πλατό, που συγκρούονται ανάλογα με τις συντηρητικές ή προοδευτικές αντιλήψεις τους.

Έχουν προβληθεί δυο κύκλοι, που αποτελούνται από 6 επεισόδια καθένας.

The Politician’s Husband

 

Ο αγαπημένος Ντέιβιντ Τένναντ πρωταγωνιστεί σ’ αυτή τη μίνι σειρά (3 επεισόδια) του BBC 2, σε σκηνοθεσία του Σάιμον Τζόουνς. Ο Τένναντ (με βαμμένα ξανθά σαντρέ μαλλιά) και η σύζυγός του Έμιλυ Γουότσον είναι μέλη της βρετανικής κυβέρνησης. Η προσπάθεια του πρώτου να δώσει το στίγμα του για την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού αποτυγχάνει κι έτσι η θέση του στην κυβέρνηση αναπληρώνεται από τη σύζυγό του.

Οι ισορροπίες ανάμεσα σε ένα ζευγάρι επαγγελματιών πολιτικών είναι εξαιρετικά εύθραυστες κι ο ανταγωνισμός προσπαθεί να διαλύσει την οικογένεια. Τελικά τι θα επικρατήσει: η αφοσίωση στην οικογένεια ή η προσωπική φιλοδοξία;

Orphan Black

 

Η Τατιάνα Μασλάνι κλέβει την παράσταση σ’ αυτή την one-woman-show σειρά, όπου υποδύεται 9 διαφορετικούς ρόλους. Τα δεδομένα στη ζωή της νεαρής Σάρα Μάννινγκ ανατρέπονται, όταν εκείνη μαθαίνει ότι κυκλοφορούν τουλάχιστον άλλοι δυο κλώνοι της εκεί έξω. Η ίδια έχει ένα παιδί εκτός γάμου κι ένα πολύ κακό παρελθόν εμπορίας και κατάχρησης ουσιών. Με τη βοήθεια του Τζόρνταν Γκαβάρις, στον αβανταδόρικο ρόλο του θετού αδελφού της Σάρα (μεγάλωσαν μαζί σε στέγη για ορφανά παιδιά), προσπαθεί να εξιχνιάσει το μυστήριο, στο πλαίσιο μιας ιστορίας όπου τίποτα δε θεωρείται δεδομένο και τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Έχουν προβληθεί δυο κύκλοι και καθένας περιλαμβάνει 10 επεισόδια.

The Knick

 

Ο Στίβεν Σόντερμπεργκ σκηνοθετεί και το κοινό υποκλίνεται. Νέα Υόρκη, αρχές του 20ού αιώνα. Ο Κλάιβ Όουεν είναι ο γιατρός Θάκερι, επικεφαλής χειρουργός «όλα τα σφάζω» (κυριολεκτικά) στο πρωτοποριακό νοσοκομείο The Knick. Είναι πολύ ικανός γιατρός, πεισματάρης και καινοτόμος, αλλά έχει εξάρτηση από την κοκαΐνη και το όπιο Η ζωή στο νοσοκομείο διαταράσσεται όταν γίνεται η πρόσληψη του πρώτου μαύρου γιατρού σε «νοσοκομείο λευκών» σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη (ίσως και σε όλες τις ΗΠΑ).

Ο πρώτος κύκλος της σειράς προβλήθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε. Το σενάριο και οι ερμηνείες μάς προσφέρουν μια ηθογραφική προσέγγιση της εποχής που ο ιατρικός κόσμος, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, προσπαθούσε να αφήσει πίσω τις παλιές θεραπείες και να βρει νέους, πιο αποτελεσματικούς τρόπους, για να σώζει ζωές.

Μια προειδοποίηση μόνο: καλύτερα να μην τρώτε την ώρα που έχει πλάνα από το χειρουργείο.

Happy Valley

 

Η Σάλι Γουένραϊτ δημιούργησε μια εξαιρετικά καλογυρισμένη μίνι σειρά έξι επεισοδίων στο BBC1, με θεματολογία απλή, αλλά σε καμία περίπτωση απλοϊκή.

Η Σάρα Λάνκασαϊρ είναι μια μεσόκοπη αστυνομικός, που προσπαθεί να ξεπεράσει την αυτοκτονία της κόρης της, φροντίζοντας το εγγόνι της και μένοντας με την αδερφή της, που είναι πρώην ναρκομανής. Μαθαίνοντας ότι ο βιαστής της κόρης της βγαίνει από τη φυλακή, όπου είχε εκτίσει ποινή για άλλο έγκλημα, προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες της. Η απαγωγή της κόρης ενός τοπικού βιομηχάνου περιπλέκει τα πράγματα, εμπλέκοντας την πρωταγωνίστρια σε ένα περίεργο ανθρωποκυνηγητό, με σκοπό την απόδοση δικαιοσύνης.

Transparent

 

Ο Τζέφρι Τάμπορ (Arrested Development) είναι ένας διαζευγμένος συνταξιούχος καθηγητής πολιτικών επιστημών, με τρία παιδιά, που ζει στην Καλιφόρνια. Έχοντας αλλάξει φύλο μετά τη συνταξιοδότησή του, προσπαθεί να μιλήσει γι’ αυτό στα παιδιά του, τα οποία είναι απορροφημένα στο μικρόκοσμό τους. Το χιούμορ της σειράς περιστρέφεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από τα inside jokes των εβραίων που δεν ξεχνάνε την ιστορία τους. Το σενάριο, με τη βοήθεια του μοντάζ, αφήνουν απολαυστικά υπονοούμενα ως προς τις σχέσεις των μελών της οικογένειας μεταξύ τους και με τον έξω κόσμο.

Η ιστορία είναι επηρεασμένη από την πραγματική ζωή της δημιουργού Τζιλ Σόλογουεϊ, της οποίας ο πατέρας έχει αλλάξει φύλο.

Black Mirror

 

Η μίνι σειρά του Τσάρλι Μπρούκερ αποτελείται από 6 αυτοτελή επεισόδια, συν ένα χριστουγεννιάτικο, που μόλις προβλήθηκε, με πρωταγωνιστή τον Τζον Χαμ.

Η ιδέα του δημιουργού βασίστηκε στην αντίληψη ότι η τεχνολογία σήμερα αποτελεί ένα είδος ναρκωτικού. Παντού υπάρχει ένας «μαύρος καθρέφτης»: πάνω σε μια τηλεόραση, ένα smartphone, ένα μόνιτορ.

Οι ιστορίες που διηγείται ο δημιουργός δε συνδέονται μεταξύ τους, παρά μόνο με τον εξής τρόπο: «Αφορούν στον τρόπο με τον οποίο ζούμε σήμερα, ή στον τρόπο με τον οποίο θα ζούμε σε 10 λεπτά, αν δεν είμαστε προσεκτικοί». Ένα συγκλονιστικό, σκληρό, δυστοπικό δράμα, που ακροβατεί επικίνδυνα στα ολοένα και πιο δυσδιάκριτα όρια του «σήμερα» και του «αύριο».

 

Περισσότερες σειρές στο LadyLike:

10 λόγοι για να δεις το “How to get away with murder”

Δύο τέλειες τηλεοπτικές σειρές για τον χειμώνα