WATCHLIST

H Shonda Rhimes ξέρει να “κάνει τηλεόραση” για γυναίκες

Τι κοινό έχουν το Grey’s Anatomy, το Scandal και το πιο πρόσφατο How to Get Away with Murder; Τη δημιουργό και των τριών υπερεπιτυχημένων αυτών σειρών Shonda Rhimes. Η 45χρονη, μαύρη Αμερικάνα, είναι το mastermind πίσω από τη δημιουργία κι όπως φαίνεται και την επιτυχία τους. Κάνει την παραγωγή στα δικής της σύλληψη concept και εμπλέκεται σε όλες τις δημιουργικές αποφάσεις που τα αφορά, ενορχηστρώνοντας τα πάντα, από τους (πολλούς ) σεναριογράφους έως το καστινγκ! Σε αυτές τις σειρές τις οποίες το γυναικείο -κι όχι μόνο- κοινό παγκοσμίως λάτρεψε, μια ΓΥΝΑΙΚΑ είναι πάντα η πρωταγωνίστρια ,το επίκεντρο όλων κι εν τέλει ΕΙΝΑΙ όλη η σειρά, ακριβώς όπως και η ίδια η Rhimes.

Από τον Νικόλα Ηλιόπουλο

Χαρακτηριστικό το οποίο τις ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες επιτυχημένες σειρές της Αμερικάνικης τηλεόρασης. Όχι ότι δεν υπάρχουν άντρες και μάλιστα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους, τουναντίον! Υπάρχουν και μάλιστα πολλοί. Σχεδόν πάντα όμορφοι, γοητευτικοί άντρες, τους οποίους οι γυναίκες θαυμάζουν και ενίοτε τους ‘ονειρεύονται’, ταυτιζόμενες με την εκάστοτε ηρωίδα και τα ερωτικά της διλήμματα. Απλά αυτοί οι άντρες είναι πάντα συμπρωταγωνιστές, δεν οδηγούν ποτέ την πλοκή, υπάρχουν εκεί για να συμπληρώνουν και να ‘ολοκληρώνουν’ την εικόνα των δυναμικών, αποφασιστικών γυναικών, οι οποίες αποτελούν την κινητήριο δύναμη όλων. Ο προσανατολισμός της δικής τους ηθικής πυξίδας είναι ο μόνος που μετράει και οδηγεί την ιστορία.

 

Στο Grey’s Anatomy, τη βετεράνο της τριάδας (μετράει την 11 σεζόν του φέτος) αν και υπάρχει πλήθος αντρικών ρόλων στο καστ, όλα περιστρέφονται γύρω από τη dr.Meredith Grey, τις επιλογές της και τη δική της ήρεμη δύναμη. Η κολλητή της, επίσης γιατρός Κριστίνα, υπάρχει ακριβώς επειδή είναι η κολλητή της Μέρεντιθ, ο ‘άνθρωπός της’ όπως αποκαλούν η μία τη άλλη. Ο γόης προϊστάμενος της και εν συνέχεια σύζυγος της ο σούπερ επιτυχημένος νευροχειρούργος Derek Shepherd ή McDreamy, όπως χαϊδευτικά αποκαλείται από το γυναικείο προσωπικό του νοσοκομείου (αλλά και τους τηλεθεατές παγκοσμίως) στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία , είναι ο άντρας που ονειρεύονται οι γυναίκες. Πράος, επιτυχημένος, καταλήγει φυσικά ζευγάρι με την Μερεντιθ.

 

Στο Scandal η ‘Olivia Pope’ το… πάει ένα βήμα παραπέρα και κάνει star την Kerry Washington. Επιτυχημένη δικηγόρος στην Ουάσιγκτον και μαύρη, δεν δικηγορεί αλλά χρησιμοποιεί τις νομικές τις γνώσεις ‘φτιάχνοντας’ δύσκολες υποθέσεις πριν φτάσουν στα δικαστήρια. H Olivia είναι μια ‘fixer’, διορθώνει όπως κανένας άλλος τα…αδιόρθωτα. Ακόμα κι όταν οι πράξεις της έχουν αμφιβόλου ηθικής πρόσημο –άλλωστε διατηρεί παράνομη ερωτική σχέση με τον παντρεμένο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών(!)- εκείνη με το πνεύμα της, το δυναμισμό της, το απόλυτο στυλ της επιτυχημένης εργαζόμενης, τις τέλεια ζυγισμένες ατάκες, λύνει και δένει και φυσικά καταλήγει νικήτρια, πάντα. Ό,τι λέει και κάνει η Olivia είναι ‘νόμος’, οι συνεργάτες, οι αντίδικοι, ακόμη και ο Πρόεδρος απλά ακολουθούν. Με ένα μεγάλο ‘αλλά’ όμως: Στην ερωτική της ζωή δεν καταφέρνει ποτέ να φτάσει την πολυπόθητη ευτυχία. Δεν καταφέρνει να ολοκληρωθεί πραγματικά κι ακόμα κι όταν ο ίδιος αποφασίζει να τα παίξει όλα για όλα εκείνη κάνει πίσω. Η Olivia μπορεί να είναι μια άκρως επιτυχημένη γυναίκα, και style icon, αλλά δεν αποκτά τον άντρα των ονείρων της κι έτσι οι τηλεθεατές αντί να την φθονούν νοιάζονται και την συμπονούν.

Το How to Get Αway with Murder ήρθε φέτος και με την πρώτη μόλις σεζόν του ολοκλήρωσε τη χρυσή τριάδα της Shonda Rimes. Αποτέλεσε την πιο επιτυχημένη νέα σειρά της χρονιάς με νούμερα που φτάνουν κι ενίοτε ξεπερνούν αυτά του Scandal με το οποίο φαίνεται να αποτελούν το αχτύπητο δίδυμο της Πέμπτης για το κανάλι ABC, το οποίο σοφά τα πάντρεψε κατακτώντας τη νίκη σε μια μέρα ιδιαιτέρως ανταγωνιστική όταν απέναντι παίζουν το American Idol και το μεγαθήριο Big Bang Theory.

Στο Murder όπως το αποκαλούν οι φαν της σειρά προς χάριν συντομίας, η Viola Davis υποδύεται την Annalise Keating, δύσκολη, ολίγον bitchy δικηγόρος και αυστηρή καθηγήτρια διδάσκει στους φοιτητές νομικής πώς να γλυτώσουν τους πελάτες τους από τη φυλακή ακόμα κι αν είναι ένοχοι! Οι άντρες πάλι είναι δορυφόροι της Annalise, υπάλληλοι, σύζυγοι και εραστές της καταλήγουν ακόμα και νεκροί. 

 

Πιο παιχνιδιάρικο κι αμφιλεγόμενο από τα Scandal και Grey’s Anatomy, η νέα σειρά της Rhimes δίνει την ευκαιρία στη Viola Davis για μια tour de force περφορμανς, κερδίζοντας κοινό, κριτικούς καθώς και το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου στα φετινά SAG

Το κοινό λατρεύει να παρακολουθεί αυτές τις μοναδικές, επιτυχημένες, γυναίκες τις οποίες η ευφυής φεμινίστρια Shonda Rimes βάζει στο επίκεντρο, φτάνοντας τες κοντά στη τελειότητα και την ευτυχία χωρίς όμως ποτέ να την κατακτούν πραγματικά.

Παίζει το χαρτί της φυλετικής ισότητας, αντιστρέφοντας τους όρους, κάνοντας τηλεόραση από γυναίκες για γυναίκες. Τελικά όμως όλα γίνονται για έναν άντρα, ακόμη κι αν αυτός δεν είναι ποτέ πρωταγωνιστής. Περίεργη άποψη για μια φεμινίστρια, αν με ρωτάτε.

Σίγουρα πάντως, η ‘δική μας’ Άννα Ανδριανού πρέπει να είναι περήφανη και να κρατάει… σημειώσεις.

 

Ο πρώτος κύκλος του How to Get Away with Murder προβάλλεται κάθε Πέμπτη στις 21:50 από το FOXlife και το β’ μέρος του 4ου κύκλου του Scandal ο οποίος ξεκινά την Πέμπτη 29/1 στην Αμερική, θα προβάλλεται από το Φεβρουάριο κι αυτό στο FOXlife, διαθέσιμο από τις πλατφόρμες της Nova και του ΟΤΕ TV.

Βλέπουμε σειρές στο Ladylike

Το Sex and the City θα είναι για πάντα η καλύτερη σειρά

Οι νέες σειρές που περιμένουμε το 2015

Δύο τέλειες τηλεοπτικές σειρές για τον χειμώνα