WATCHLIST

Οι καλύτερες σειρές για binge-watching αυτό το καλοκαίρι

Για έναν άνθρωπο που βλέπει περίπου 50 σειρές την εβδομάδα κάθε χειμώνα και περιμένει πως και πως τα επόμενα επεισόδια, ενώ παράλληλα αναζητά και μοιράζεται spoilers και ουρλιάζει μπροστά στη τηλεόραση όταν συμβαίνουν κουλά πράγματα, η ιδέα ότι το καλοκαίρι έχει να δει μόλις 15- 20 νέες σειρές είναι σχεδόν τρομακτική. 

Έτσι κάθε καλοκαίρι ετοιμάζω μια μικρή λίστα με σειρές κατάλληλες προς μαραθώνιο και τις φυλάω για την άδεια μου. Φέτος είπα να τη μοιραστώ μαζί σου.

Binge-watch: να βλέπεις πολλά επεισόδια μιας σειράς την ίδια μέρα, στον ίδιο καναπέ (άντε και κρεβάτι), το ένα μετά το άλλο. Στην Αμερική αυτή η τακτική προήλθε από τους τηλεοπτικούς μαραθώνιους και τις επαναλήψεις και έγινε συνήθεια με την έλευση των DVD box sets και των online streaming υπηρεσιών, όπως το Netflix. Εμείς πάλι, αφού ανακαλύψαμε το θαύμα του να κατεβάζεις σειρές – που φυσικά και δε συστήνουμε, ούτε κάνουμε ποτέ, ούτε και ξέρουμε κάποιον να το κάνει, γιατί είναι παράνομο κι είμαστε νομοταγείς και υπεύθυνοι πολίτες – δε κάναμε τίποτα άλλο από το να βλέπουμε σειρές με αυτόν τον τρόπο.

Ακόμη και τώρα, πολλοί φίλοι προτιμούν να ολοκληρωθεί η σεζόν ή και ολόκληρη η σειρά που τους ενδιαφέρει και να δουν όλα τα επεισόδια μαζεμένα.

Αξημέρωτα στον καναπέ, μικρά διαλείμματα για να φτιάξω πίτσες (ναι, φτιάχνω), κινητό στο αθόρυβο, πιτζάμες ή το πολύ φόρμες και μια με δυο ημέρες χωρίς μπάνιο. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν κάνω μαραθώνιους σειρών. Ντρέπομαι λιγάκι, αλλά η κατάσταση αυτή επαναλαμβάνεται εδώ και δεκαπέντε χρόνια, οπότε έχω εγκαταλείψει τις προσπάθειες να την αλλάξω. Λόγω βέβαια επαγγελματικο-προσωπικό-κοινωνωικών υποχρεώσεων μπορώ να το κάνω ελάχιστες φορές το χρόνο. Όταν τα καταφέρνω όμως, του δίνω και καταλαβαίνει. Γι’ αυτό το καλοκαίρι έχω ετοιμάσει τη λίστα με τις σειρές που θα δω. Εμπνεύσου κι εσύ.

Lost

Ναι, θα ξαναδώ το Lost. Το τελευταίο δίαστημα όλο και μπαίνω σε συζητήσεις με ανθρώπους που το ανακάλυψαν πρόσφατα και συνειδητοποιώ ότι έχω κενά μνήμης σε βασικά σημεία.  Είναι άλλωστε η σειρά που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε σειρές και εκείνη που ξεκίνησε τη spoileromania στα πρωτοεμφανιζόμενα τότε social media.

 

Τι είναι: Όταν το αεροπλάνο της πτήσης Oceanic 815 πέφτει  σ’ ένα εξωτικό νησί, 71 άνθρωποι κι ένα σκυλί επιβιώνουν, για να ανακαλύψουν ότι περίεργα πράγματα συμβαίνουν. Πολικές αρκούδες, μαύροι καπνοί, νεκροί φαινομενικά ανασταίνονται, Άλλοι μένουν στο νησί, το νησί δεν υπάρχει στο χάρτη…

Για ποιους είναι: Για εσένα που αντέχεις το μυστήριο και τα μεταφυσικά. Και κυρίως που αντέχεις να δεις 6 κύκλους και να μην πάρεις όλες τις απαντήσεις. Επίσης, για εσένα που δεν το έχεις δει, αλλά θα ήθελες να διαπιστώσεις γιατί έχει μείνει στην geeko-ιστορία.

Friday Night Lights

Αμερικάνικο ποδόσφαιρο λυκείου σε επαρχιακή πόλη. Τι μ’ενδιαφέρει εμένα; Το FNL είναι σημείο αναφοράς της καλωδιακής τηλεόρασης, η σειρά στην οποία έλαμψε ο Kyle Chandler και η Connie Britton του Nashville και είμαι σίγουρη ότι έχω χάσει τη τελευταία σεζόν. Όπότε τι πιο λογικό από το να δω ξανά τις πρώτες 4 για να φτάσω στη 5η;

 

Τι είναι: Στη φανταστική πολή Dillon του Texas η μικρή κοινωνία παίρνει πολύ σοβάρά το λυκειακό ποδόσφαιρο. Ο πρώτος προπονητής Eric Taylor (Chandler) καλείται να διαχειριστεί τα ψυχολογικά κάθε νέου παίχτη, τα παράπονα και τις απαιτήσεις των ντόπιων και τη δική του οικογένεια.

Για ποιους είναι: Για όσους βλέπουν σειρές με θέμα την οικογένεια, την ευρύτερη οικογένεια, μικρές κοινωνίες και τις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους που συνδέονται από ένα κοινό στοιχείο. Plus, έχει πολύ δράμα.

The West Wing

Μια από τις all time αγαπημένες μου, πρέπει να την έχω δει τουλάχιστον 5 φορές και δε τη χορταίνω ποτέ. Από τον Aaron Sorkin, ο οποίος γράφει κυριολεκτικά τους καλύτερους διαλόγους της τηλεόρασης και ταυτόχρονα σχολιάζει πανέξυπνα πραγματικά γεγονότα, τα οποία καμουφλάρει με νέα ονόματα και πρόσωπα.

 

Τι είναι:  Ο φανταστικός Πρόεδρος Bartlett (Martin Sheen) είναι ο Πρόεδρος των ονείρων μας. Και το επιτελείο του ένα ασυμάζευτο χάλι, που όμως μοιράζεται τις ίδιες αξίες μαζί του και κάνει τη δουλειά.

Για ποιους είναι: Για σένα που γουστάρεις πολιτικές συγκρούσεις και σκάνδαλα, σ’ αρέσει το δράμα, οι πνευματώδεις χαρακτήρες, ο Λευκός Οίκος και ο Rob Lowe.

Firefly

Έπαιξε το 2002 για 14 μόλις επεισόδια. Και παρόλα αυτά, θεωρείται η απόλυτή cult αναφορά για όλους τους TV addicts. Έκανε τον Nathan Fillion (ο ομώνυμος του Castle) και προέρχεται από τον κύριο  Whedon που μας έφερε τη  Buffy, τους Avengers και το Agents Of S.H.I.E.L.D. Ένα καλό reminder για κάτι που είδα 10 χρόνια πριν, ποτέ δε βλάπτει.

 

Τι είναι: Διαστημικό western στο 2517 και οι περιπέτειες του πληρώματος του Serenity. Στη πλειοψηφία τους πολέμησαν με την ηττημένη πλευρά ενός εμφυλίου πολέμου.

Για ποιους είναι: Για όσους θα ακολουθούσαν τον Josh Whedon και στη κόλαση, τους αρέσουν οι διαστημικές σειρές, τους λείπουν τα Star Wars και θέλουν να αναγνωρίζουν τους ηθοποιούς που τώρα βλέπουν σε σειρές όπως το Castle, το Suits, το Homeland.

Heroes

Την ερχόμενη σεζόν το Heroes θα αναστηθεί και αναγεννηθεί, ακριβώς όπως έκανε και το 24 φέτος το καλοκαίρι. Θα σκάσουν νέα επεισόδια και νέες ιστορίες και δε μ’ αρέσει καθόλου να με πιάνουν απροετοίμαστη σε τέτοιες καταστάσεις. Γι’ αυτό θα θυμηθώ όσα έγιναν στις 4 σεζόν του Heroes κι ας προσπάθησα πολλά χρόνια να τα ξεχάσω.

 

Τι είναι: Καθημερινοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι έχουν υπερφυσικές ικανότητες, η ζωή τους επηρρέαζεται και προσπαθούν να ανακαλύψουν τι τους συμβαίνει. Η αισθητική και η δομή των ιστοριών θυμίζουν πολύ comic books.

Για ποιους είναι: Για όσους βλέπουν σειρές βασισμένες σε comic και σε superheroes. Γι’ αυτούς που είδαν Flash Forward, Smallville, Arrow, The 4400, Taken. Και για σένα που θες επιτέλους να μάθεις τι σημαίνει το «Save the cheerleader, save the world».

The O.C.

Υπάρχουν και οι ένοχες απολαύσεις. Δηλαδή κάθε σειρά τύπου Gossip Girl, Hart of Dixie, Dawson’s Creek. Το The O.C. είναι η Βίβλος τους όλων των εφηβικών soap operas που επισήμως δε βλέπει κανείς μας, αλλά όλοι συζητάμε τι έγινε στο προηγούμενο επεισόδιο. Και μετά από τόση μαυρίλα, θα χρειαστώ κάτι ανάλαφρο με καλές ατάκες.

Τι είναι: Μια πλούσια οικογένεια στο Orange County της California παίρνει υπό τη προστασία της έναν νεαρό από φτωχή γειτονιά. Ο πλούσιος geek γιος βρίσκει επιτέλους τον φίλο που του έλειπε, η πλούσια κόρη των γειτόνων τον ερωτεύεται και οι πλούσιοι ενήλικες έχουν τα δικά τους δράματα.

Για ποιους είναι: Για σένα που θες να δεις το δράμα των πλουσίων και να μάθεις  / θυμηθείς για  έναν από τους πιο διάσημους νεανικούς έρωτες των Seth & Summer.

Weeds

Μόλις είχα βγει από τη σχολή και ξεκινήσουσα τη πρώτη μου μεγάλη δουλειά. Μεγάλο άγχος και τρελά ωράρια εργασίας. Τι χρειάζεται κάθε άνθρωπος για να χαλαρώσει; Λίγο Weeds, που το 2005 κατενθουσίασε τους πάντες και έκανε τα καλοκαίρια μας πράσινα. Κωμωδία με 8 σεζόν και δε μπορώ με τίποτα να θυμηθώ πως τελειώνει.

 

Τι είναι: Μια μαμά των προαστίων αναγκάζεται να ξεκινήσει το εμπόριο μαριχουάνας όταν πεθαίνει ο σύζυγος της, αφού αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρήσει τον τρόπο ζωής της οικογένειας της. Βασικοί της πελάτες οι εθισμένοι όσο δε πάει γείτονες της. Έτσι γίνονται τα πράγματα να πει κάποιος στον Walter του Breaking Bad.

Για ποιους είναι: Για όσους αγαπούν τη πρωταγωνίστρια Mary-Louise Parker και το Orange Is the New Black. Προέρχονται και τα δυο από τη δημιουργό Jenji Kohan και έχουν κεντρικές ηρωίδες συνηθισμένες γυναίκες που εμπλέκονται με μαριχουάνα.

Frasier

Το έχω ανάγκη το καλό sitcom. Συνήθως τέτοια εποχή παίρνω από το μηδέν τα Friends και λιώνω στους καναπέδες. Φέτος θα δω το Frasier,  το οποίο για τους περισσότερους Αμερικανούς είναι μακράν καλύτερο από το Friends. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για δυο sitcom με εντελώς διαφορετικό χιούμορ, με το Frasier να είναι πιο ενήλικο. Και ποιος μπαίνει τώρα σε συγκρίσεις με το Friends;

 

Τι είναι: Spin-off του Cheers, μιας από της πιο κλασικές και επιτυχημένες σειρές sitcom όλων των εποχών. Κοινός παρανομαστής ο ψυχολόγος Frasier Crane, πελάτης του bar του Cheers, που για τις ανάγκες του Frasier , χωρίζει, μετακομίζει στη Βοστόνη και πιάνει δουλειά ως ραδιοφωνικός παραγωγός που δίνει συμβουλές. Η ζωή του όμως γεμίζει από τον πατέρα του που μένει μαζί του, τη Daphne που φροντίζει τον πατέρα του, τον παντρεμένο αδερφό του που παθαίνει ψύχωση με τη Daphne και τον Moose, το σκυλί που δε θέλει.

Για ποιους είναι: Για όσους έχουν δει / ακούσει το Cheers και τους άρεσε. Για όσους προτιμούν το εικοσάλεπτο κωμικό επεισόδιο τους. Για όσους έχουν χρόνο για 11 σεζόν.

How I Met Your Mother

Πόσο ανακουφίστηκα που τελείωσε το HIMYM και μαζί του πήρε τη σχέση αγάπης και μίσους με τη παρέα του McLarens. Οι τελευταίες δυο σεζόν και το finale του ήταν τόσο μηχανικό και άθλιο, που έχω πραγματικά ανάγκη να ξαναδώ τις πρώτες 5-6 σεζόν και να θυμηθώ πως κάποτε ήταν μια επική σειρά με το playbook του Barney, τα video clip Robin Sparkles και τα ανακατέματα της Lily. 

 

Τι είναι: Το 2030 ο Ted Mosby καθίζει τα παιδιά του σ’έναν καναπέ και ξεκινά να τους λέει την ιστορία του πως γνώρισε τη μητέρα τους, αναφέροντας πρώτα όλες τις περιπέτειες της παρέας του με τους Robin, Marshall, Barney και Lily.

Για ποιους είναι: Για εκείνους που αναζητούσαν το sitcom τους μετά τα Friends, αλλά το The Big Bang Theory τους πέφτει πολύ geeky. Για σένα που αγάπησες τον Neil Patrick Harris. Για εμάς που μπορούμε να ξεπεράσουμε το «μοιάζει πολύ με το Friends», γιατί τα Friends έμοιαζαν πολύ με το Cheers και το Cheers έμοιαζε πολύ με το Taxi και στο κάτω κάτω τίποτα δεν είναι Seinfeld.

Damages

Κάπου με τις πολλαπλές ακυρώσεις και ύστερα αναβιώσεις της σειράς μου χάλασε η αίσθηση της συνεχόμενης διήγησης. Γι’ αυτό θα το πάρω από την αρχή και θα απολαύσω τα εγκλήματα και την αποστροφή μου προς το κεντρικό χαρακτήρα της αδίστακτης και καθόλου τίμιας δικηγόρου Patty Hewes, που υποδύεται η Glenn Close, όπως μόνο εκείνη μπορεί.

 

Τι είναι: Η σειρά ξεκινάει με την Ellen να τρέχει γυμνή και γεμάτη αίματα στους δρόμους και τον αρραβωνιαστικό της να βρίσκεται νεκρός στο διαμέρισμα τους. Λίγους μήνες πριν προσλαμβάνεται στη φίρμα της Patty Hewes και παίρνει μέρος σε μια σημαντική υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται όλο και πιο άμεσα. Η πρώτη σεζόν παρουσιάζει τι συμβαίνει από την πρόσληψη της στη δικηγορική φίρμα μέχρι τον θάνατο του αρραβωνιαστικού της. Ενώ οι υπόλοιπες σεζόν παρουσιάζουν διαφορετικές υποθέσεις και πάντα τη δύσκολη σχέση της Ellen με τη Patty.

Για ποιους είναι: Αν έχεις δει The Practice, Boston Legal και The Good Wife, αυτή είναι η σειρά σου. Δικηγορικό δράμα, με έντονο μυστήριο, πολλά σκάνδαλα και εγκλήματα και σκοτεινούς χαρακτήρες.  Θα σε καθηλώσει στο καναπέ σου και θα σε κάνει να φωνάζεις στην οθόνη σου.