WATCHLIST

Οι τηλεοπτικές συνεντέυξεις που έγραψαν ιστορία

Τι κάνει μια συνέντευξη καλή; Τις περισσότερες φορές όχι τα ίδια στοιχεία που την κάνουν επιτυχημένη. Το hot, επίκαιρο θέμα, είναι πρωταρχικό, αλλά τα πάντα εξαρτώνται από την προσωπικότητα του συνεντευξιαζόμενου και την στάση, την σοβαρότητα ή το θράσος του δημοσιογράφου. Συνεντεύξεις έγραψαν ιστορία για διάφορους λόγους, όχι πάντα τους σωστούς.

Bruce Jenner το παράδειγμα προς μίμηση

Η συνέντευξη του Bruce Jenner μόλις πριν μια εβδομάδα, θύμισε στο κοινό – αλλά και σε επαγγελματίες της τηλεόρασης- πως γίνεται μια συνέντευξη με αξιοπρέπεια παρά το αμφιλεγόμενο θέμα της. Στο τεράστιο promotion που έκανε στη συνέντευξη το τηλεοπτικό δίκτυο ABC τις εβδομάδες που προηγήθηκαν, είχε χρησιμοποιήσει πιασάρικες ατάκες και βαρύγδουπες δηλώσεις περί ‘αποκάλυψης’ από τον διεμφυλικό Jenner με υπόνοιες για πολύ κουτσομπολιό για την οικογένεια Kardashian. Όταν όμως προβλήθηκε η συνέντευξη που έκανε ρεκόρ τηλεθέασης των τελευταίων 10 χρόνων (17 εκατομμύρια είναι πολλά για πρώτη μετάδοση την εποχή του ιντερνετ που μπορεί κάποιος να δει τα πάντα στον υπολογιστή του ή στο κινητό του) η Diane Sawyer εξέπληξε με τον αξιοπρεπή τρόπο που χειρίστηκε το θέμα και το σεβασμό που έδειξε στο πρόσωπο του Jenner. Φυσικά και ρώτησε όλες τις καυτές ερωτήσεις που το κοινό ψοφάει να μάθει, αλλά έδωσε χώρο και χρόνο στον Jenner να μιλήσει με ασυνήθιστη ευφράδεια και σοβαρότητα για τα συναισθήματα που τον έκαναν να πάρει την τεράστια απόφαση να αλλάξει φύλο. Αυτή ήταν μια συνέντευξη που κατάφερε να κάνει νούμερα, να γίνει το θέμα των ημερών που ακολούθησαν, αλλά και κάτι πολύ πιο χρήσιμο: Nα ενημερώσει πραγματικά το κοινό για ένα θέμα ταμπού και να δώσει ελπίδα σε τόσους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που βρίσκονται παγιδευμένοι σε σώμα διαφορετικό από τον ψυχισμό τους, Jenner.

 

Diana η αγαπημένη του κόσμου και του BBC

O Βρετανός δημοσιογράφος Martin Bashir έφτιαξε ‘όνομα’ όταν εξασφάλισε τη συνέντευξη της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Diana το 1995, δύο μόλις χρόνια πριν τον θάνατο της. Η συνέντευξη με το τέλειο timing, μεταδόθηκε από το BBC, καθήλωσε 22 εκατομμύρια Βρετανούς (τεράστιο νούμερο για την Βρετανική τηλεόραση) και αναμεταδόθηκε παντού στον κόσμο. Η 34χρονη τότε Diana, μόλις είχε χωρίσει με τον Κάρολο και το διαζύγιο δεν είχε βγει ακόμα. Για πρώτη φορά μέλος της βασιλικής οικογένειας μιλούσε ειλικρινά και ανερυθρίαστα για πράγματα και καταστάσεις που έφεραν το παλάτι αντιμέτωπο με μια τεράστια κρίση, αφού ως γνωστόν η σχέση της βασιλικής οικογένειας με τα media ήταν πάντα απολύτως ελεγχόμενη. Η Diana έσπασε το πρωτόκολλο της ‘σιωπής’ μιλώντας για τις δυσκολίες της να προσαρμοστεί στον ασφυκτικό ρόλο που της επέβαλε η θέση της καθώς και για τον όχι και τόσο τρυφερό σύζυγο της. Η διασημότερη ατάκα της συνέντευξης ήταν σε όλα τα πρωτοσέλιδα της επόμενης ημέρας: “Σε αυτόν το γάμο, ήμασταν τρεις” ! Σοκ και δέος. Αμέσως μετά, το παλάτι αμήχανο (και έξαλλο), ‘παραγγέλνει’ και φυσικά καταφέρνει ένα διαζύγιο express για να απαλλαγεί από την λαλίστατη πριγκίπισσα.

 

Barbara Walters ο θρύλος

Η θρυλική Barbara Walters είναι η προσωπικότητα της Αμερικάνικης τηλεόρασης που κατάφερε στα 52(!) χρόνια καριέρας να κάνει το όνομα της συνώνυμο των ‘μεγάλων’ και των ‘αποκλειστικών’ συνεντεύξεων. Από τον Michael Jackson και την Katharine Hepburn έως τον Fidel Castro και την Oprah, όποιος είχε κάτι να πει, επέλεγε να το πει στην Walters. Μπορεί συχνά να κατέφευγε στην ευκολία της ερώτησης-σοκ η οποία θα έκανε τον συνομιλητή της να αισθανθεί άβολα, αλλά κανένας δεν ήξερε, όπως η Walters, να πιέζει τον συνεντευξιαζόμενο με τρόπο που θα εξασφάλιζε στη συνέντευξη να συζητιέται για πολύ καιρό.

H Monica Lewinsky την εποχή του σεξοσκανδάλου που ταρακούνησε την προεδρία των ΗΠΑ επί Bill Clinton, κυνηγήθηκε πολύ από σοβαρούς αλλά και αιμοδιψείς δημοσιογράφους πεινασμένους για μια δήλωση που θα έβγαζε στο φως κάποια άλλη πτυχή της ιστορίας του μπλε φορέματος με τον λεκέ ή έστω θα τάραζε κάπως τα νερά. Μίλησε ακόμα και στον Larry King, αλλά η συνέντευξη που έσπασε τα ρεκόρ ήταν αυτή στην Walters. 74 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την διάσημη δημοσιογράφο να ‘τσιτσιρίζει’ την Μόνικα, με αποκορύφωμα την ελεεινή ερώτηση: «Τι θα πεις στα παιδιά σου (για το σκάνδαλο) όταν αποκτήσεις;» Με την συνεντευξιαζόμενη να απαντά: “Η μανούλα έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος.” Κλείνοντας τη συνέντευξη, η Walter στράφηκε προς την κάμερα λέγοντας: “Αυτό κυρίες και κύριοι είναι το understatement της χρονιάς.” Γλυκούλα.

 

Η συνέντευξη που κατέστρεψε τον Michael Jackson

Το μεγαλύτερο project του Martin Bashir που αναφέραμε πιο πάνω, ήταν το ντοκιμαντέρ “Ζώντας με τον Michael Jackson”. Γυρισμένο στην διάρκεια 8 μηνών, από τον Μάιο του 2002 έως τον Ιανουάριο του 2003, στην ουσία αποτέλεσε συρραφή πολλών διαφορετικών συνεντεύξεων του Jackson από τον Bashir, κατά τη διάρκεια όλων εκείνων των μηνών που ο δημοσιογράφος ακολουθούσε τον ποπ σταρ σχεδόν παντού. Στη συνέντευξη-ντοκιμαντέρ ο Jackson μίλησε για τα πάντα, αφήνοντας το κοινό με το στόμα ανοιχτό και δίνοντας τροφή για ατελείωτες ώρες τηλεοπτικού σχολιασμού και άπειρα άρθρα σε εφημερίδες. Μεταξύ άλλων είπε ότι το ράντσο του ονομάστηκε Neverland (η ‘Χώρα του Ποτέ’ από το διάσημο παραμύθι του Peter Pan) γιατί ο ίδιος νοιώθει ότι είναι ο Peter Pan(!), αποκάλυψε ότι ο καταπιεστικός και βίαιος πατέρας του παρακολουθούσε τις πρόβες των Jackson 5 με μια ζώνη ανά χείρας ώστε να εξασφαλίζει την υπακοή των παιδιών του καθώς και ότι άφηνε τα παιδιά που φιλοξενούσε στο σπίτι του να κοιμούνται στο κρεβάτι του ενώ εκείνος κοιμόταν στο πάτωμα. Ο Bashir συναρμολόγησε το υλικό με σχόλια και επισημάνσεις διόλου κολακευτικές για το πρόσωπο του Jackson, τονίζοντας με κάθε ευκαιρία τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση των φιλοξενούμενων παιδιών ή για την ανά τα χρόνια εμφανέστατη αλλαγή στην εμφάνιση του. Πολλοί είπαν ότι με αυτές τις αποκαλύψεις ο Jackson κατέστρεψε το όνομα του μια για πάντα, αφού στην ουσία επιβεβαίωνε όλες τις περίεργες ιστορίες που κυκλοφορούσαν για το πρόσωπο του. Άλλοι πάλι μεταξύ των οποίων και η Madonna, κατηγόρησαν το δημοσιογράφο για φρικτό κιτρινισμό και προσεκτικά επιλεγμένο μοντάζ του υλικού που απλόχερα πρόσφερε ο αφελής Jackson με την απίστευτη χωρίς όρια πρόσβαση στην καθημερινότητα του, ώστε να φανούν τα πράγματα ακόμη πιο τραβηγμένα απ’ ότι ήταν. Η αλήθεια μάλλον είναι κάπου στη μέση, αλλά αυτό δεν εμπόδισε 12 εκατομμύρια τηλεθεατές του Βρετανικού Itv κι άλλα 34 στο ABC να παρακολουθήσουν τη συνέντευξη ναυάγιο.

 

Αχ, Whitney!

Πριν την πολύ πρόσφατη συνέντευξη του Bruce Jenner, η Diane Sawyer είχε χτυπήσει νούμερα ρεκόρ με άλλη μια αποκλειστικότητα που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως από τις πιο άβολες συνεντεύξεις που έχουν προβληθεί ποτέ. Η Whitney Houston σε μια προσπάθεια να διασώσει το image της από τις τρομακτικές φήμες που κυκλοφορούσαν γι’ αυτήν από το τέλος της δεκαετίας του΄90, συμφώνησε να παραχωρήσει τη συνέντευξη το 2002, αποδεχόμενη τον όρο της Sawyer να μπορεί να την ρωτήσει τα πάντα. Δυστυχώς η Whitney, φανερά ‘αλλού’ την περισσότερη ώρα της συνομιλίας, τα έκανε ακόμα χειρότερα μουρμουρίζοντας διάφορα ακατάληπτα, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον ανόητο Bobby Brown και ψελλίζοντας το γνωστό ‘Crack is whack’! Κάτι σαν ότι το crack είναι περίεργο, χαζό, ή κατι τέτοιο τέλος πάντων. Θλίψη.