SHOPPING

10 βιβλία για το καλοκαίρι

Γι’αυτό το μακρύ, ζεστό, «γκραν γκινιόλ» καλοκαίρι διάλεξα μερικά από τα καλύτερά μου: αστυνομικά, περιπέτειας, ψυχολογία, κλασική λογοτεχνία, ελληνική και ξένη – μόνο ρομάντζα μην μου ζητήσετε. Γι αυτά, δεν έχω πρόταση. Είμαι σίγουρη πως κι εσείς, προτιμάτε να τα ζείτε.

1. Το κορίτσι του τρένου (Paula Hawkins, εκδόσεις, Ψυχογιός)

 

Μια ιδέα για την πλοκή: Η Ρέιτσελ, το κορίτσι που έβλεπε κάποτε τα τρένα να περνούν έξω από το όμορφο σπίτι του, βρίσκεται ξαφνικά χωρίς σπίτι. Χωρίς σύζυγο και χωρίς δουλειά. Συνεχίζει όμως να παίρνει καθημερινά το τρένο , να πηγαίνει από το σπίτι της φίλης της που τη φιλοξενεί, στο Λονδίνο, και μετά να επιστρέφει. Κάθε μέρα. Κάθε μέρα ξέρει ότι θα σταματήσει στον ίδιο σηματοδότη, την ίδια ώρα, και θα αντικρίσει τα ίδια σπίτια δίπλα στις ράγες. Σε ένα, μένει το ιδανικό της ζευγάρι, η «Τζες» και ο «Τζέισον» – ένα ζευγάρι όπως ήταν κάποτε εκείνη και ο Τομ, πριν αυτός πάει και ερωτευτεί κάποια άλλη. Κάθε μέρα η Ρέιτσελ κρυφοκοιτάζει τη ζωή τους μέσα από μια χαραμάδα. Αλλά μια μέρα, λίγο πριν ξεκινήσει και πάλι το τρένο, θα δει κάτι που θα τα αλλάξει όλα…

Γιατί να το πάρετε: Τις έχετε δει πουθενά αυτές τις χαζές κριτικές του τύπου «αν έχετε κάτι να κάνετε μην το αρχίσετε, γιατί δεν θα μπορείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας ;» Ε, συνέβη σε μένα, με το «Κορίτσι». Δεν θα σας πω τα υπόλοιπα (σ.σ. πούλησε 1.000.000 αντίτυπα σε 2 μήνες, σκαρφάλωσε στο νο1 στα New York Times best sellers από τη πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας, κυκλοφορεί σε 39 χώρες, γυρίζεται ταινία από την Dreamworks), κι ας είναι όλα αλήθεια. Θα σας πω μόνο πως αυτό το ψυχολογικο-αστυνομικό μυθιστόρημα έχει πραγματικά ενδιαφέρουσα πλοκή, απρόβλεπτη εξέλιξη και μια υποβόσκουσα, σκοτεινή ποίηση. Κι επίσης, ναι, είναι το απόλυτο page-turner. 

2. Φλόγα που σιγοκαίει (Phillip Kerr, εκδόσεις Κέδρος)

 

Μια ιδέα για την πλοκή: Στο Μπουένος Άιρες της δεκαετίας του ’50 όπου έχει καταφύγει με ψεύτικη ταυτότητα για να μην δικαστεί ως Ναζί, ο Μπέρνι Γκούντερ επιστρατεύεται για άλλη μια φορά στο κυνήγι ενός δολοφόνου. Το θύμα είναι μια ανήλικη και ο αρχηγός της αστυνομίας πιστεύει πως ένοχος είναι ένας από τους εκατοντάδες Ναζί που κατέφυγαν μεταπολεμικά στη χώρα κάτω από τη μύτη των αρχών που έκαναν τα στραβά μάτια. Δυστυχώς για τον ίδιο, ο τέως επιθεωρητής του τμήματος ανθρωποκτονιών της Kriminalpolizei θυμάται μια παρόμοια υπόθεση που τον είχε απασχολήσει χωρίς επιτυχία στο Βερολίνο. Και το κυνήγι ξεκινάει.

Γιατί να το πάρετε: Διότι, παρά τις δεύτερες σκέψεις (σ.σ. ναι,πράγματι, η Τριλογία του Βερολίνου ήταν εξαιρετική και ναι, είναι αλήθεια, μερικά από τα επόμενα βιβλία του Kerr δεν στάθηκαν στο ύψος της), οι κριτικές επιμένουν πως αυτό το ένατο βιβλίο του συγγραφέα με ήρωα τον πολύπαθο επιθεωρητή Γκούντερ είναι ίσως το καλύτερό του. Ολοκληρωμένοι χαρακτήρες και χορταστικό σασπένς με πολιτικές προεκτάσεις, σε ένα βιβλίο που δεν διστάζει να θίξει τα ταμπού της μεταπολεμικής εποχής.

3. Πάντα θα επιστρέφω (Θοδωρής Καλλιφατίδης, εκδόσεις Γαβριηλίδης)

 

Μια ιδέα για την πλοκή: Η ‘Ελενα από τη Χρυσοπηγή, ένα χωριό κοντά στα Γρεβενά, ξεκινά το 1932, που γεννιέται, το μεγάλο ταξίδι της ζωής της με σταθμούς την Κατοχή, την Απελευθέρωση, τον Εμφύλιο, τον πρώτο έρωτα και τον γάμο, την πρώτη μετανάστευση την Αυστραλία, την επιστροφή στην Ελλάδα, τη δεύτερη μετανάστευση στη Σουηδία, τη γέννηση της κόρης της, τη Χούντα, τη Μεταπολίτευση… 

Γιατί να το πάρετε: Διότι μέσα από την αφήγηση μιας – γεμάτης  ανατροπές- επικής ζωής, ο συγγραφέας, ξεδιπλώνει συναρπαστικά την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας. Αυτού του τόπου του τόσο βασανισμένου, αγαπημένου, διαχρονικά γοητευτικού.

4. Ο Ιππότης των Επτά Βασιλείων (George R. R.Martin, εκδόσεις Μεταίχμιο)

 

Μια ιδέα για την πλοκή: Σχεδόν έναν αιώνα πριν από τα γεγονότα του Game of Thrones, όταν η δυναστεία των Ταργκάρυεν εξακολουθούσε να κατέχει τον Σιδερένιο Θρόνο και οι μνήμες της τελευταίας δράκαινας παρέμεναν ζωντανές, ένα απίθανο ηρωικό ντουέτο – ο νεαρός περιπλανώμενος ιππότης, ο σερ Ντάνκαν ο Ψηλός, και ο μικροσκοπικός ακόλουθός τους ο Εγκ –  θα ζήσουν μια σειρά από περιπέτειες κόντρα σε ισχυρούς εχθρούς και βασιλικές ίντριγκες.

Γιατί να το πάρετε: Διότι ουσιαστικά, είναι το προοίμιο της μεγαλειώδους επικής σειράς της λογοτεχνίας του φανταστικού, στα βιβλία της οποίας βασίστηκε το GOT – και είστε ήδη εθισμένοι σ’αυτό. Διότι πραγματικά, το στιλ γραφής του Martin είναι καθηλωτικό και οι φανταστικοί κόσμοι που επινοεί σε μαγεύουν. Διότι το Time Magazine έγραψε πως «ο συγγραφέας προκαλεί επιδημίες αϋπνίας με την καταιγιστική ένταση των βιβλίων του». (Χα, χα, βρε πώς τα λένε…)

5. Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί; (Ματθαίος Γιωσαφάτ, εκδόσεις Αρμός)

 

Μια ιδέα για το τι πραγματεύεται: Ο γάμος ή η συντροφικότητα είναι ίσως η μόνη σχέση όπου μπορεί κανείς να ζήσει βαθιές συναισθηματικές και συχνά παιδικές ανάγκες. Όπως είναι η ανάγκη για αγάπη, για τρυφερότητα, για να μωρουδίζει κανείς, να αφήνεται, να εξαρτάται – όλα αυτά που εκεί έξω στην «κανονική», ενήλικη ζωή μας δεν μπορούμε να τα κάνουμε, γιατί απλώς δεν γίνεται. Οπότε, όλες αυτές οι βαθιές, παιδικές, οι έντονες ανάγκες που έχουμε όλοι οι άνθρωποι – άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο- ικανοποιούνται στον γάμο. Ικανοποιούνται όμως;

Γιατί να το πάρετε: Ένα βιβλίο ψυχολογίας ανάμεσα στα καλοκαιρινά αναγνώσματα; Γιατί όχι αν πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο σε απλή, άμεση, κατανοητή γλώσσα, χωρίς κανέναν διδακτισμό από τον «σταρ»  Έλληνα ψυχίατρο – του μόνου που, στις ομιλίες του, η μαζική προσέλευση κοινού είναι ανάλογη με αυτήν του Γιάλομ (σ.σ. άλλωστε το συγκεκριμένο βιβλίο είναι στην ουσία μια σύνοψη των ομιλιών του στο Μέγαρο Μουσικής και στο Ίδρυμα Θεοχαράκη). Η αγάπη, ο έρωτας και το σεξ, τα μυστικά της επιλογής ερωτικού συντρόφου, τα διάφορα είδη του γάμου συν η συσσωρευμένη πείρα του συγγραφέα από την ψυχιατρική, παιδοψυχιατρική, ψυχαναλυτική και ψυχοθεραπευτική του εργασία σε 6.000 ζευγάρια χώρεσαν μέσα σε 350 σελίδες, που «φεύγουν» σαν νεράκι…

6. Αναζητώντας την Αλάσκα (John Green, εκδόσεις Λιβάνης)

 

Μια ιδέα για την πλοκή: Ο Μάιλς Χάλτερ γοητεύεται από τα τελευταία λόγια φημισμένων ανθρώπων… κι έχει κουραστεί από την ασφαλή ζωή στο σπίτι του. Φεύγει οικότροφος για το Κάλβερ Κρικ προκειμένου να αναζητήσει αυτό που ο ετοιμοθάνατος ποιητής Φρανσουά Ραμπελέ ονόμασε το Μεγάλο Ίσως. Πολλά περιμένουν τον Μάιλς εκεί, ανάμεσα στα οποία και η Αλάσκα Γιανγκ. Ευφυής, αστεία, μπερδεμένη και θανατηφόρα σέξι, η Αλάσκα θα παρασύρει τον Μάιλς στο λαβύρινθό της και θα τον εκσφενδονίσει προς το Μεγάλο Ίσως.

Γιατί να το πάρετε: Διότι μάλλον ήδη ξέρετε, από το άλλο σούπερ best seller του, «Το Λάθος Αστέρι», πως ο Green χαρακτηρίζεται «ρηξικέλευθη νέα φωνή στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας». Διότι το χιούμορ του – υπόγειο, διαβρωτικό και ώρες ώρες αυτό που λένε οι Άγγλοι «hysterical» -διαπνέει όλο το βιβλίο. (Διαβάζεις, χαμογελώντας). Διότι ένα κουλ κορίτσι μπορεί να το λένε «Αλάσκα» και να είναι ζωντανή φωτιά. Και για όλους τους τρόπους και τους λόγους που μια ζωή μπορεί να ασκήσει ανεξίτηλη επίδραση σε μια άλλη. Προσωπικά, το λάτρεψα.

7. Η πόλη 1, 2.(Blake Crouch, εκδόσεις Διόπτρα)

 

Μια ιδέα για την πλοκή: Το Πάινς στο Αϊντάχο είναι μία τυπική μικρή αμερικανική πόλη – καθαρή, κουκλίστικη, ήσυχη, ειδυλλιακή. Ο μυστικός πράκτορας Ίθαν Μπερκ φτάνει εκεί ερευνώντας την εξαφάνιση δύο ομοσπονδιακών πρακτόρων και – έπειτα από ένα βίαιο τροχαίο δυστύχημα που τον στέλνει στο νοσοκομείο – βρίσκεται χωρίς ταυτότητα και χωρίς κινητό τηλέφωνο. Το ιατρικό προσωπικό που τον φροντίζει δείχνει φιλικό, όμως… κάτι δεν πάει καλά. Κάτι φαντάζει αλλόκοτο. Σταδιακά, η έρευνα του Ίθαν για τους δύο εξαφανισμένους συναδέλφους του καταλήγει να γεννά περισσότερα ερωτήματα αντί να δίνει απαντήσεις: Γιατί δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με την οικογένειά του στον έξω κόσμο; Γιατί κανείς δεν πιστεύει πως είναι αυτός που ο ίδιος λέει ότι είναι; Και ποιο σκοπό εξυπηρετούν τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα που περιφράσσουν την πόλη;

Γιατί να το πάρετε: Διότι είναι σκάλες ανώτερο από την αντίστοιχη, μάλλον υπερβολικά «εξωστρεφή» σειρά του FOX – μια άνιση τηλεοπτική μεταφορά, βασισμένη στο action και στερημένη από τον αγωνιώδη εσωτερικό μονόλογο του κειμένου του Crouch. Διότι έχουν δίκιο όσοι λένε πως τα συγκεκριμένα βιβλία (σ.σ. στην ουσία πρόκειται για τριλογία αλλά, ως τώρα, έχουν κυκλοφορήσει μόνο τα δύο πρώτα), είναι μια διασταύρωση «Lost» και «Τwin Peaks». Υπνωτιστική, ανατριχιαστική και εξίσου εθιστική.

8. Το αστέρι του διαβόλου (Jo Nesbo, εκδόσεις Μεταίχμιο)

 

Mια ιδέα για την πλοκή: Όσλο. Ένα ασφυκτικά ζεστό καλοκαίρι. Πέντε οι ακμές του αστεριού, πέντε τα δάχτυλα του χεριού και κάθε πέντε μέρες ένα νέο θύμα. Η πρώτη δολοφονημένη γυναίκα είχε ένα δάχτυλο λιγότερο και κάτω από το βλέφαρό της ένα κόκκινο διαμάντι στο σχήμα αστεριού. Ένα δαχτυλίδι με το ίδιο αστεροειδές κόκκινο διαμάντι στολίζει το κομμένο δάχτυλο της δεύτερης γυναίκας. Και οι φόνοι συνεχίζονται…Ο Χάρι Χόλε καλείται να λύσει τον γρίφο.

Γιατί να το πάρετε:  Για να είμαι ειλικρινής, αυτή η πρόταση είναι απολύτως προσχηματική – στη θέση του «Αστεριού», θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε από τα κλασικά whodunnit βιβλία του Νορβηγού μάστορα του αστυνομικού μυθιστορήματος (σ.σ. το ξέρατε πως στην πραγματικότητα το όνομά του προφέρεται «Γιου Νέσμπε»;) με πρωταγωνιστή, τον πικρό, εμμονικό, γοητευτικό αντιήρωά του, που μουλιάζει τα φαιά του κύτταρα στο αλκοόλ. Όλα είναι best sellers και όλα έχουν, πάνω κάτω, τις ίδιες αρετές: ρεαλιστικό πλαίσιο, γρήγορο ρυθμό, ενδιαφέροντες και στιβαρούς χαρακτήρες, ωραία πλοκή, γεμάτη ανατροπές. Στα plus το ότι στο συγκεκριμένο βιβλίο, το κυνήγι του serial killer, που διαπράττει τελετουργικούς φόνους διαδραματίζεται – έκπληξη! – μες σε αφόρητο καλοκαιρινό, νορβηγικό καύσωνα. Και πως το πρώτο κεφάλαιο (σ.σ. το σπίτι που πλημμυρίζει, η διαδρομή του νερού και το πώς αυτή οδηγεί στην αποκάλυψη του πρώτου πτώματος) είναι, πιστεύω, ένα μικρό, λογοτεχνικό διαμάντι.

9. Ο κολυμβητής (Τζον Τσίβερ, εκδόσεις Καστανιώτης)

 

Τι είναι: Μια συλλογή διηγημάτων ενός συγγραφέα που – μαζί με τον Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και τον Τζον Απντάικ – χαρακτηρίστηκε ως «ένας από τους σημαντικότερους ηθογράφους της λευκής, προνομιούχας Αμερικής του 20ού αιώνα».

Γιατί να το πάρετε: Για το υπέροχα απατηλό σύμπαν μες στο οποίο ο Τσίβερ στήνει τις ιστορίες του- έναν κόσμο επιφανειακά υποδειγματικό, όπου οι άντρες παίρνουν κάθε πρωί το τρένο για να πάνε στη δουλειά τους στη Νέα Υόρκη, οι γυναίκες συμμετέχουν σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, τα παιδιά πηγαίνουν σε καλά σχολεία. Στο φανταστικό Σέιντι Χιλ  – ένα «δείγμα τυπικό» των φιλήσυχων αμερικάνικων suburbia – τα σπίτια είναι μεγάλα, οι κήποι τακτοποιημένοι και όλοι δηλώνουν ευτυχείς. Πίσω όμως από την καρτ-ποστάλ εικόνα ελλοχεύει ο κίνδυνος, η αμαρτία, η παρακμή. Αν κοιτάξεις καλά θα δεις πως η φόδρα του ακριβού american dream είναι από νάιλον – και τι πιο ταιριαστό απ’αυτό, σε μια εποχή όπου οι ψευδαισθήσεις μας καταρρέουν;

10. Έρως ανίκατε μάσαν (Αύγουστος Κορτώ, εκδόσεις Πατάκη)

 

Τι είναι: Μια συρραφή από απρόβλεπτα, αμήχανα εξωφρενικά κωμικοτραγικά συμβάντα – ουσιαστικά, μια συλλογή προσωπικών βιωμάτων του συγγραφέα, «κεντημένων» με το δαιμόνιο, παραληρηματικό του χιούμορ.

Γιατί να το πάρετε: Θα μπορούσαμε τώρα εδώ να μιλάμε με τις ώρες για το «ταλέντο και την αφηγηματική δεινότητα» του Κορτώ αλλά ο πιο σημαντικός λόγος είναι πως δεν θα σταματήσετε να διαβάζετε και να γελάτε. Ε, αυτό – λίγο είναι;