EUROVISION

Eurovision: Οι 10 πιο αμφιλεγόμενες στιγμές στην ιστορία του διαγωνισμού

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή γίνονται αφιερώματα για την Eurovision και κυρίως για τις πιο κιτς εμφανίσεις στην ιστορία του διαγωνισμού.

Boring. Aκόμα και εκείνοι που δεν ασχολούνται με τη Eurovision τις έχουν μάθει απέξω.

Τι θα έλεγες για τις πιο αμφιλεγόμενες στιγμές στην ιστορία του διαγωνισμού; Πολλές από αυτές μπορεί να μην τις γνωρίζεις και έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

1963

 

Ξεκινάμε από το 1963 και το σκάνδαλο με την ψηφοφορία που άλλαξε το νικητήριο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, όταν ήρθε η ώρα να ανακοινωθούν οι ψήφοι στο τέλος του διαγωνισμού, η νορβηγική επιτροπή άλλαξε τα αποτελέσματα που είχε πει ώστε να κερδίσει η γείτονας χώρα Δανία. Δεύτερη ήρθε η Ελβετία με διαφορά δύο βαθμών.

1973

 

Δέκα χρόνια αργότερα και με φόντο την αιματηρή επίθεση σε Ισραηλινούς αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, η τραγουδίστρια του Ισραήλ, Ilanit, ανέβηκε στη σκηνή με αλεξίσφαιρο γιλέκο. Επιπλέον, ζητήθηκε από τους παρευρισκόμενους να παραμείνουν καθιστοί κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του Ισραήλ, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα πυροβολούνταν.

1978

 

Και αυτή τη χρονιά η συμμετοχή του Ισραήλ απασχόλησε αφού η τηλεόραση της Ιορδανίας αρνήθηκε να μεταδώσει τη συμμετοχή και αντί αυτού να έδειχνε εικόνες με λουλούδια! Επρόκειτο για το τραγούδι ”Abanibi” από τους Izhar Cohen και Alphabeta το οποίο μάλιστα ήταν το νικητήριο της βραδιάς. Θες και καλύτερο; Τα μέσα της Ιορδανίας τότε ανακοίνωσαν ότι τη Eurovision εκείνης της χρονιάς κέρδισε το Βέλγιο.

1986

 

Το 1986 η Sandra Kim εκπροσώπησε το Βέλγιο σε ηλικία μόλις 13 ετών και κέρδισε την πρώτη θέση. Μέχρι σήμερα είναι η νεαρότερη συμμετέχουσα στην ιστορία του διαγωνισμού αφού πλέον οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι άνω των 16 ετών.

1998

 

Η χρονιά της Dana International (ξανά το Ισραήλ στο προσκήνιο). Όταν ανακοινώθηκε πως η τρανσέξουαλ Dana θα εκπροσωπούσε το Ισραήλ, θρησκευτικές οργανώσεις από τη χώρα έκαναν διαδηλώσεις με μερικούς να εκτοξεύουν απειλές για τη ζωή της. Βέβαια, τίποτα δεν έγινε και η Dana ”σάρωσε” εκείνη τη χρονιά.

2000

 

Μένουμε και πάλι στο Ισραήλ. Το 2000 και μετά το τέλος της εμφάνισής τους, οι Ping Pong σήκωσαν σημαιάκια του Ισραήλ και της Συρίας ως μήνυμα ειρήνης. Η χώρα αποκήρυξε τη συμμετοχή και λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι δύο από τα μέλη του group ήταν δημοσιογράφοι!

2003

 

Αν το 2003 δεν είχες καταλάβει τι τραγουδούσε η συμμετοχή του Βελγίου, τότε είσαι απόλυτα δικαιολογημένη. Επειδή στη Eurovision δεν υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση γλώσσας, το φολκ συγκρότημα Urban Trad επινόησε δική του διάλεκτο με τίτλο ”Sanomi”. Το τραγούδι ήρθε στη δεύτερη θέση, δύο πόντους πίσω από τη νικήτρια συμμετοχή της Τουρκιάς με τη Sertab Erener και το Everyway That I Can.

2009

 

Το 2009 η Γεωργία κατέβηκε στον διαγωνισμό με το τραγούδι ”We Don’t Wanna Put In” με την EBU να το χαρακτηρίζει ως έντονα πολιτικό και να ζητά από τους υπεύθυνους να τροποποιηθούν οι στίχοι. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό και η χώρα απορρίφθηκε από τον διαγωνισμό.

2013

 

Η Krista Siegfrids με το τραγούδι ”Marry Me” εκπροσώπησε τη Φινλανδία και στο τέλος της εμφάνισής της, φίλησε στο στόμα μια χορεύτριά της ως αντίδραση ενάντια στην απόφαση της χώρας της να απαγορεύσει τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων.

2014

 

Conchita Wurst. Αυτή η εκκεντρική περσόνα που έφερε στην χώρα που εκπροσωπούσε, την Αυστρία, την πρώτη θέση.

Πηγή: ABC