ΜΟΔΑ

7 πράγματα που κάνεις όταν ψωνίζεις και πρέπει να σταματήσεις αμέσως

Όταν μιλάμε για shopping, δηλώνουμε ένοχες. Υπάρχουν μερικές, ας πούμε, παραβάσεις όπως το οτι αγοράζουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πραγματικά ή οτι δίνουμε αρκετά λεφτά για κομμάτια που ίσως να μην χρειαζόμαστε και τόσο. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει διαφορά από το να γίνεσαι θύμα αυτών των ενεργειών μια στο τόσο από το αναπτύσεις χρόνιες συνήθειες που μπορούν να έχουν αντίκτυπο στον τραπεζικό σου λογαριασμό ή στη αίσθηση του στιλ σου.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τις 7 συνήθειες που έχεις όταν ψωνίζεις και πρέπει να σταματήσεις εδώ και τώρα.

1. Προσπαθείς να ακολουθήσεις τις fashion bloggers

Οποιοσδήποτε έχει αγάπη για τις fashion bloggers και street style stars, θα ξέρει πως είναι κάποιες συγκεκριμένες που δείχνουν υπέροχες κάθε φορά που φωτογραφίζονται. Αλλά επειδή βλέπεις την Alexa Chung ή τη Miroslava Duma από την κορυφή ως τα νύχια με Chanel, δεν σημαίνει πως πρέπει να βγεις έξω και να αρχίσεις να χαλάς όλα σου τα χρήματα στα ίδια ρούχα. Θυμήσου πως όλες αυτές οι εξπερ της μόδας, παραλαμβάνουν τσάμπα ρούχα για να τα διαφημίσουν ή απλά έχουν αρκετά χρήματα για να γυρνούν τον κόσμο μέσα στα πιο ακριβά κομμάτια της κάθε σεζόν. Ωραίο να το βλέπεις αλλά όχι και τόσο υγιές να το υιοθετήσεις.

2. Θυσιάζεις πραγματικές ανάγκες για τα ψώνια

Σίγουρα η αγορά ενός όμορφου παπουτσιού είναι ωραία αίσθηση αλλά όχι πιο ωραία από το να τρως κανονικά, να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου και το ενοίκιό σου. Θέλεις όντως τόσο πολύ αυτές τις γόβες; Μάζευε λίγα λίγα λεφτά κάθε μήνα και στο τέλος θα τις αγοράσεις, χωρίς να έχεις τύψεις.

3. Δεν παίζεις το περίμενε-μία-μέρα παιχνίδι

Είναι ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν όλοι, αλλά το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να μην μετανιώνεις για τις αγορές σου. Κάθε φορά που βγαίνεις για ψώνια και θέλεις να αγοράσεις κάτι που έχεις αγαπήσει αλλά δεν χρειάζεσαι πραγματικά, βάλτο πίσω στην κρεμάστρα και περίμενε για 24 ολόκληρες ώρες. Αν σταματήσεις να το σκέφτεσαι, τότε είναι σημάδι πως δεν το αξίζει και τόσο. Θα σε εκπλήξει το πόσο συχνά ξεχνάμε πράγματα που σχεδόν αγοράσαμε όταν δώσαμε λίγο χρόνο και απόσταση μεταξύ αυτών και εμάς.

4. Δεν αντιμετωπίζεις τις μεγάλες αγορές ως μεγάλες αγορές

Σκέψου το: Όταν κάποιος αγοράζει ένα καινούριο αμάξι ή ένα καινούριο σπίτι, δεν αγοράζει και ένα σωρό μικρότερα, φθηνότερα σπίτια λίγους μήνες μετά, σωστά; Οπότε αν αγοράσεις αυτή την πανάκριβη τσάντα, γιατί να αγοράσεις άλλες 5, φθηνότερες αργότερα; Αυτό είναι που θα δημιουργήσει τύψεις στη συνείδησή σου, για την ακριβή τσάντα που δεν χρησιμοποιείς και τόσο και τις φθηνότερες τσάντες που ξέρεις πως δεν χρειαζόσουν και τόσο.

5. Αγοράζεις τα ίδια. ακριβώς. πράγματα.

Ξεχειλίζει η ντουλάπα σου από ένα είδος ρούχου, όπως μαύρα φορέματα, δερμάτινα τζάκετ, μπλούζες με ρίγες; Αν ναι, μάλλον πρέπει να σκεφτείς να το μειώσεις και να κρατήσεις μόνο αυτό που φοράς περισσότερο. Γιατί; Γιατί είναι γνωστό όπως όσο πιο πολλά έχεις, τόσο λιγότερα φοράς.

6. Αγοράζεις συνέχεια πράγματα που δεν ταιριάζουν με το lifestyle σου

Δεν είναι λάθος να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου κάθε τόσο, αλλά είναι κακή συνήθεια αν σπαταλάς χρήματα συνέχεια σε μη πρακτικές αγορές που δεν ταιριάζουν στο lifestyle σου. Είσαι δασκάλα σε νηπιαγωγείο που δεν θα φορούσε ποτέ τακούνια στη δουλειά; Μάλλον δεν χρειάζεται να δώσεις τόσα λεφτά σε αυτά τα πανάκριβα Louboutin αυτή τη στιγμή. Γιατί να σπαταλάς τα χρήματα που έχεις κερδίσει τόσο δύσκολα σε πράγματα που δεν θα χρησιμοποιήσεις;

7. Αγοράζεις πράγματα απλά επειδή ανήκουν σε ‘μάρκες’

Αγαπάς τη μόδα και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Άλλωστε τα περισσότερα κομμάτια που ανήκουν σε κάποιο οίκο μόδας, είναι όντως υπέροχα, αλλά αν αγοράζεις κάτι απλά για το ταμπελάκι που δεν είναι τόσο του γούστου σου, δεν είναι κρίμα; Την επόμενη φορά που θα βγεις για ψώνια, κοίταξε πολύ ένα ρούχο και αποφάσισε αν πραγματικά σου αρέσει ή σου αρέσει απλά επειδή είναι συγκεκριμένης εταιρείας.