ΜΟΔΑ

Αν ντύνεσαι έτσι θα βγάζεις 20% περισσότερα χρήματα

Ψάχνεις έναν εύκολο τρόπο να βγάζεις περισσότερα χρήματα; Μάλλον δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις και τόσο πολύ -απλά πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι διαφορετικά για τον τρόπο που ντύνεσαι.

Μία νέα έρευνα έδειξε πως οι γυναίκες που κάνουν έξτρα προσπάθεια για να ντυθούν καλά στη δουλειά, πληρώνονται περισσότερα χρήματα – 20% για την ακρίβεια. Δύο κοινωνιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο δούλευαν πάνω σε μία εργασία και ανέλυσαν δεδομένα για πάνω από 14,000 ανθρώπους με σκοπό να βρουν τη σχέση μεταξύ ελκυστικότητας και εσόδων. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για τα έσοδα, τη δουλειά, την εκπαίδευση και την προσωπικότητά τους. Στο τέλος, οι ερευνητές βαθμολόγησαν τα υποκείμενά τους ανάλογα με το πόσο ελκυστικοί και περιποιημένοι έδειχναν.

Τα αποτελέσματα δεν αποτέλεσαν τόση μεγάλη έκπληξη (αφού κάτι τέτοιο έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν): Βρήκαν πως οι ελκυστικοί άνθρωποι τείνουν να κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας  -η έρευνα επίσης ανακάλυψε πως η περιποίηση (δηλαδή το να φοράς πιο πολύ make-up, το να κάνεις προσπάθεια με το σύνολό σου και να φτιάχνεις τα μαλλιά σου) ήταν αυτό που μέτρησε στις περισσότερες από τις αποκλίσεις μισθών για τις γυναίκες με διαφορετική ομορφιά. Εδώ έρχεται το απογοητευτικό κομμάτι της υπόθεσης: Το παραπάνω δεν ισχύει και για τους άντρες.

Το αξιοσημείωτο εδώ είναι πως ενώ οι ελκυστικοί άνθρωποι και των δύο φύλων έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερο εισόδημα, ο τρόπος που η γυναικεία ελκυστικότητα γίνεται αντιληπτή, αυξάνεται  με την προαναφερθείσα περιποίηση, ενώ δεν έκανε καμία διαφορά στο πόσο ελκυστικός φαίνεται ένας άντρας στη δουλειά. Η Jaclyn Wong, μία από τους ερευνητές, εξηγεί: “Για τις γυναίκες, το προνόμιο της ελκυστικότητας  προέρχεται από το να είσαι πολύ περιποιημένη. Για τους άντρες, μόνο η μισή επίδραση της ελκυστικότητας τους προέρχεται από το να περιποιούνται τον εαυτό τους.”

Ενοχλητικό γεγονός, σίγουρα, αλλά τουλάχιστον τώρα μπορείς να δικαιολογήσεις κάθε cent που έχεις ξοδέψει σε μαγαζιά καλλυντικών.