ΜΟΔΑ

Έχεις αυτή τη συνήθεια στα παπούτσια; Είσαι καλύτερη στη δουλειά σου

Αν είσαι απ' αυτές που δίνουν *πολλά* χρήματα για ακριβά και εκκεντρικά παπούτσια, σου έχουμε πολύ καλά νέα. Αυτή η συνήθεια σε κάνει καλύτερη και πιο ικανή στη δουλειά σου. Για την ακρίβεια, σε κάνει να δείχνεις πιο ικανή στους συναδέλφους σου και επομένως υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρεις αυτή την πολυπόθητη προαγωγή. Μπερδεύτηκες; Θα στα εξηγήσουμε όλα.

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Association for Psychological Science, αντί να προσπαθείς να ταιριάξεις τα ρούχα σου με το dress code του γραφείου, το να πας αντίθετα με το ρεύμα μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σου. Σκέψου για παράδειγμα, τον  Mark Zuckerberg, o οποίος φοράει τζιν και t-shirt ακόμα κι αν είναι ο ιδιοκτήτης μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο. Ξεχωρίζει επειδή αρνείται να ντυθεί επίσημα.

Πώς ακριβώς δουλεύει αυτό; Σε μία έρευνα του Harvard, οι επιστήμονες Silvia Bellezza, Francesca Gino και Anat Keinan, αποδεικνύουν πως το να ξεχωρίζεις απ’ το πλήθος μπορεί να σε κάνει να δείχνεις πιο δυναμική από άποψη status, αυτοπεποίθησης και δύναμης. Το φαινόμενο είναι γνωστό ως ‘red sneaker effect’.

Οπότε, αν έχεις σκοπό να ξεχωρίσεις πρέπει να το κάνεις σκόπιμα, επομένως ο,τι φοράς να είναι προσεκτικά διαλεγμένο και να τραβάει τα βλέμματα. Είτε είναι χρωματιστή γραβάτα, είτε χρωματιστές κάλτσες, είτε εκκεντρικά παπούτσια. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο και προμελετημένο και τώρα το ξέρεις.