ΜΟΔΑ

Μήνυση στον οίκο Alexander McQueen για το νυφικό της Kate Middleton (5 χρόνια μετά)

O γάμος της Kate Middleton με τον πρίγκιπα William μπορεί να έγινε πριν 5 χρόνια, αλλά το Alexander McQueen νυφικό της ακόμα προκαλεί ντόρο.

Η σχεδιάστρια νυφικών Christine Kendall κατέθεσε μήνυση εναντίον του Βρετανικού οίκου μόδας επικαλούμενη την παραβίαση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Kendall ισχυρίζεται πως το νυφικό της Δούκισσας του Κέμπριτζ, σχέδιο της creative director του οίκου McQueen, Sarah Burton, φέρει εκπληκτική ομοιότητα στα δικά της σχέδια, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα Sunday Times.

H Kendall συμπλήρωσε τον ισχυρισμό της στο Intellectual Property Enterprise Court του Λονδίνου, λέγοντας πως ένα από τα πιο διάσημα νυφικά που φτιάχτηκαν τα τελευταία χρόνια (ή και ποτέ) έχει ομοιότητες με ένα σκίτσο που υπέβαλλε στο παλάτι πριν απ’ την τελετή, κομμάτι ανοιχτής πρόσκλησης για ιδέες από Βρετανούς σχεδιαστές.

 

H δικηγόρος της Kendall υποστηρίζει πως η δουλειά της πελάτη της ήταν ‘άδικα παρμένη και αντιγραμμένη’ , σύμφωνα με τη Sunday Times, και το φταίξιμο δίνεται στον οίκο McQueen, όχι μόνο στη Δούκισσα και το παλάτι. Η σχεδιάστρια ισχυρίζεται πως έλαβε ένα γράμμα ευγνωμοσύνης από το γραφείο του πρίγκιπα William και πρίγκιπα Harry αφού υπέβαλλε το σχέδιό της. Η Δούκισσα του Κέμπριτζ παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ποτέ τα σχέδια, είπε ένας αντιπρόσωπος στην εφημερίδα.

Η ομάδα του oίκου Alexander McQueen είναι ‘εντελώς μπερδεμένοι’ από τις κατηγορίες, σύμφωνα με μία δήλωση που δημοσιεύθηκε από τον ίδιο τον οίκο. “Η Christine Kendall μας πλησίασε αρχικά, στον Alexander McQueen, πριν 4 χρόνια, όταν ήμασταν ξεκάθαροι μαζί της ότι οποιαδήποτε υπόνοια πως το σχέδιο της Sarah Burton του βασιλικού νυφικού ήταν αντιγραφή ενός από τα σχέδιά της, ήταν απόλυτες ανοησίες.”, δήλωσε ο αντιπρόσωπος του οίκου. Σε ένα Youtube βίντεο από το 2013 η Kendall δημοσιεύει σκίτσα του φορέματος που υπέβαλλε στο Kensington Place το 2010 και παίρνει τον έπαινο για το ότι περίτεχνα δημιούργησε την αισθητική του νυφικού: “Πιστεύω πως χωρίς τα σχέδιά μου το βασιλικό νυφικό δεν θα ήταν όπως ήταν.”

 

O Βρετανικός οίκος μόδας δεν σχεδιάζει να υποχωρήσει. “Η Sarah Burton δεν είδε ποτέ σχέδια ή σκίτσα της Ms. Kendall και δεν την ήξερε καν την Ms. Kendall πριν η Ms. Kendall ήρθε σε επαφή μαζί μας -13 μήνες μετά τον γάμο” δήλωσε ο αντιπρόσωπος του οίκου. “Δεν ξέρουμε γιατί η Ms. Kendall επανέφερε ξανά το θέμα, αλλά δεν υπάρχουν ‘αν’, ‘αλλά’ ή ‘ίσως’ εδώ πέρα: Ο ισχυρισμός αυτός είναι γελοίος.” Mείνε συντονισμένη για εξελίξεις του (πολύ αργοπορημένου) δράματος για το πιο γνωστό νυφικό του 21ου αιώνα.