MET GALA

Ανακοινώθηκε το επόμενο θέμα του Met Gala 2017

Μπορεί το Met Gala να είναι μισό χρόνο μακριά -αλλά ο ντόρος γύρω απ' τα εκθέματα κοστουμιών του μουσείου για το 2017, έχει ήδη ξεκινήσει. Την Παρασκευή, το Metropolitan Museum of Art ανακοίνωσε την τελευταία έρευνα του στη μόδα: η Rei Kawakubo, η θρυλική Γιαπωνέζα σχεδιάστρια, και η δουλειά της για τον οίκο Comme des Garçons, εταιρεία που ίδρυσε το 1973 θα είναι το επόμενο θέμα.

“Η Kawakubo είναι μία από τις πιο σημαντικές και ισχυρές σχεδιάστριες των τελευταίων 40 χρόνων”, είπε ο Andrew Bolton, curator του Ινστιτούτου Κοστουμιών, στην Vogue για το θέμα της επόμενης χρονιάς. “Καλώντας μας να ξανασκεφτούμε την μόδα ως τόπο συνεχούς δημιουργίας που καθορίζει την αισθητική της εποχής μας.”

Αυτή είναι η δεύτερη μόνο φορά που το Costume Institute έχει τιμήσει έτσι έναν σχεδιαστή εν ζωή. Ο πρώτος ήταν ο Yves Saint Laurent το 1983. Το show για το 2017 θα παρουσιάσει τη δουλειά της Kawakubo στον οίκο Comme des Garçons, ξεκινώντας από την πρώτη πασαρέλα του show το 1981, όπως αναφέρει η Vogue. Θα περιλαμβάνει συνολικά 120 κομμάτια, παρουσιασμένα με τρόπο που θα δίνει έμφαση σε μία σειρά από διχοτομήσεις, όπως Ανατολή/Δύση και παρελθόν/παρόν.

Ο οίκος Comme des Garçons έχει αναγνωριστεί για τις εφευρετικές δημιουργίες -ας μην ξεχνάμε αυτό το φόρεμα της Lady Gaga από το 2012, παρακάτω, ωστόσο τα t-shirts του brand με την χαρακτηριστική κόκκινη καρδιά θα μπορούσε να είναι το σήμα κατατεθέν του.

 

Και όπως πολλοί οίκοι, έχει δεχτεί και αυτός (και αυτόματα, η Kawakubo) την κριτική του. Ο οίκος είναι περιβόητος για την έλλειψη της διαφορετικότητας στους σωματότυπους όσον αναφορά στις πασαρέλες. Ας ελπίσουμε πως όλη αυτή η συζήτηση περί καινοτομίας στην βιομηχανία -μοντέρνο design, όχι τόσο μοντέρνα πολιτική- θα φανεί στην έκθεση.

Όπως πάντα, ανυπομονούμε για τις εμφανίσεις στο Met Gala. Το countdown ξεκίνησε.