ΜΟΔΑ

Οι άνδρες του modeling κερδίζουν 75% λιγότερα από τις γυναίκες

Πολύ πρόσφατα μάθαμε πως η διαφορά μισθού μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν θα κλείσει μέχρι και το 2069. Δηλαδή δεν θα δουλεύουμε καν μέχρι τότε -κι αυτή η είδηση δεν μας εκπλήσσει καν.

Ωστόσο, ένας από τους πιο γνωστούς κυνηγούς ταλέντων από το πρακτορείο Premier models -το πρακτορείο στο οποίο ξεκίνησαν τις καριέρες τους οι Naomi Campbell και η Cindy Crawford- αποκάλυψε πως οι άνδρες της βιομηχανίας του modeling αντιμετωπίζουν ένα παρόμοιο πρόβλημα με τις οικονομικές ανισότητες αναλόγως με το φύλο.

‘Νομίζω πως είναι η μόνη βιομηχανία [της μόδας] που οι άντρες πληρώνονται λιγότερο απ΄τις γυναίκες. Είναι άδικο για τους άντρες και δεν θα ‘λεγα πως έχει να κάνει με τη γυναικεία ενδυνάμωση καθόλου’, είπε η Elizabeth Rose στο BBC.

 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της εξπέρ στη βιομηχανία, οι άνδρες μοντέλα πληρώνονται 75% λιγότερο από τις γυναίκες. Πάρε για παράδειγμα το πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο του κόσμου, Gisele Bündchen.

Σύμφωνα με το Forbes, η Βραζιλιάνα κέρδισε 34εκ. λίρες πέρυσι. Εν αντιθέσει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συλλέχθηκαν αναφορικά με τα εισοδήματα των ανδρών του modeling το 2013, το πιο ακριβοπληρωμένο μοντέλο ήταν ο Sean O’Pry που έβγαλε 1.15εκ. ‘Τα top 10 μοντέλα που είναι γυναίκες  βγάζουν εκατομμύρια. Μόνο τα top 3 άνδρες μοντέλα βγάζουν πάνω από ένα εκατομμύριο.’, εξήγησε.

Ευτυχώς, για τα μοντέλα που βρίσκονται στα βιβλία της Rose, θα επαναδιαπραγματευτεί αν νιώσει πως υφίστανται διακρίσεις. ‘Είχα ένα brief σήμερα ου ήρθε και έλεγε ‘άνδρας μοντέλο [πληρωμή] 1,500 λίρες και η γυναίκα μοντέλο ήταν 5,000 λίρες για την ίδια δουλειά.’

 

Παρ’ όλα αυτά, ενώ οι γυναίκες μοντέλα πληρώνονται περισσότερο στην βιομηχανία της μόδας σε σχέση με τους άντρες, αντιμετωπίζουν διακρίσεις όσον αφορά την ηλικία τους. ‘Οι άντρες έχουν μεγαλύτερη καριέρα, σίγουρα. Οι άνδρες μοντέλα που βγάζουν τα περισσότερα λεφτά είναι όταν βρίσκονται στα 30’ είπε η Rose.

Ενώ οι διάκριση κατά των αντρών είναι λάθος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως αυτό είναι μία σπανιότητα στο ευρύτερο πεδίο του διεθνούς εργατικού δυναμικού μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, ανεξάρτητα με τη βιομηχανία, το να πληρώνεις τους εργαζόμενους διαφορετικούς μισθούς ανάλογα με το φύλο τους είναι ένα σοβαρό και άδικο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.