ΜΟΔΑ

Πέθανε η Γαλλίδα σχεδιάστρια Sonia Rykiel

H σχεδιάστρια μόδας, Sonia Rykiel, έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη στην ηλικία των 86 ετών.

Η Γαλλίδα fashionista ή αλλιώς ‘Βασίλισσα των Πλεκτών’, είχε ανακοινώσει πως υπέφερε από Parkinson το 2012 και την Πέμπτη οι συγγενείς της επιβεβαίωσαν πως έχασε τη μάχη. Πίσω της αφήνει τον γιo Jean-Philippe Rykiel και την κόρη Nathalie Rykiel.

“Η μητέρα μου πέθανε το βράδυ στο Παρίσι μαζί της στις 5 τα ξημερώματα, από το Parksinson”, γράφει η δήλωση από την οικογένειά της. Η Sonia είχε αποκαλύψει πως είχε διαγνωστεί με Parkinson, μία εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος που είναι γνωστή οτι προκαλεί τρέμουλο και εγκεφαλική ανεπάρκεια, στο βιβλίο της N’oubliez Pas Que Je Joue (Μην Ξεχνάς Οτι Είναι Παιχνίδι). Σε μία συνέντευξη στη Guardian θυμάται πως το αντιμετώπισε.

Διαγνώστηκα με Parkinson πριν από 15 χρόνια, όταν ήμουν 66. Δεν το είπα σε κανέναν, ούτε στην κόρη μου που ήταν 40 τότε. Το κράτησα μυστικό επειδή ο γιατρός μου με συμβούλεψε να μην πω τίποτα σε κανέναν. Ήταν μια ελαφριά μορφή της ασθένειας, οπότε δεν ήταν καν άξιο να αναφερθεί, είπε. Αλλά μέσα μου ήμουν πραγματικά τρομοκρατημένη, γιατί η μαμά μου απέκτησε την ασθένεια όταν ήταν 70 και είχα αναμνήσεις που υπέφερε (παρ’ όλα αυτά ήταν 40 χρόνια πριν που δεν υπήρχε θεραπεία).

Η Rykiel πήρε αμέτρητα βραβεία για τη συμβολή της στη μόδα κατά τη διάρκεια των χρόνων, συμπεριλαμβανομένου του Order of Legion d’Honneur to 2009 για τα 40 χρόνια καριέρας της.

H καριέρα της ξεκίνησα κατά τη διάρκεια των 60s, όταν δανείστηκε ένα πουλόβερ από τον άντρα της ενώ ήταν έγκυος, πράγμα που την οδήγησε στη δημιουργία μιας σειράς ρούχων για εγκυμοσύνη. Μερικές από τις πρώτες της πελάτισσες ήταν οι Brigitte Bardot, Catherine Deneuve και Audrey Hepburn.