STREET STYLE

Πέθανε ο θρυλικός φωτογράφος μόδας, Bill Cunningham

"Είναι ένα κλικ, δύο κλικς ή σε αγνοεί, που είναι θάνατος", έχει πει χαρακτηριστικά η Anna Wintour αναφερόμενη στον Bill Cunningham, τον θρυλικό φωτογράφο και πολιτιστικό ανθρωπολόγο, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον όρο 'street style' και έφυγε από τη ζωή το Σάββατο στην ηλικία των 87 ετών.

Ακόμα κι αν δεν έχεις υπάρξει σε κάποιο από τα Fashion Weeks του εξωτερικού -έτσι ώστε να τον έχεις πετύχει να φωτογραφίζει ακατάπαυστα στο front row ή απόλυτα επιλεκτικά στον δρόμο ή να περιφέρεται με το ποδήλατό του- σίγουρα αν έχεις μία κάποια αγάπη για τη μόδα θα ξέρεις την παρουσία του στη βιομηχανία, της οποίας υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι για πάνω από μισό αιώνα.

 

Η απεριόριστη αγάπη του Cunningham για την ιδιοσυγκρασία της μόδας ξεκίνησε από πολύ νωρίς, πράγμα το οποίο τον οδήγησε να παρατήσει το Harvard και να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη το 1948, έγινε σχεδιαστής γυναικείων καπέλων πριν πάρει τη θέση του δημοσιογράφου μόδας για τα Chicago Tribune και Women’s Wear Daily. Αργότερα, μεταφέρθηκε στους New York Times όπου παρέμεινε μέχρι και τον θάνατό του. Εκείνο ήταν το σημείο που -αφού απέκτησε την πρώτη του φωτογραφική κάμερα από τον εικονογράφο Antonio Lopez- ο Bill άρχισε να κρατάει αρχείο από τους ανθρώπους που θαύμαζε το στιλ τους. Η στήλη του, On the Street -το ιερό δισκοπότηρο των Νεοϋορκέζων και στιλιστική έμπνευση για τον υπόλοιπο κόσμο- έγινε εξαιρετικά διάσημη το 1978 και ήταν γεμάτη με άντρες και γυναίκες, διάσημους και μη, των οποίων το στιλ ο ίδιος θεωρούσε άξιο να φωτογραφηθεί.

 

Η φήμη του Cunningham έγινε ακόμα μεγαλύτερη το 2010, όταν παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ ‘Bill Cunningham New York’, μία ταινία που στρέφει τον φακό από την άλλη μεριά και παρουσιάζει την μοναδική του προσέγγιση στα πάντα -το γεγονός πως αρνούταν να πάει οπουδήποτε πολύ μακριά που δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ποδήλατό του και το πως φορούσε πάντα την ίδια στολή: χακί παντελόνι και έντονο μπλε σακάκι.

 

Υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός από street style φωτογράφους που χρωστούν απόλυτη ευγνωμοσύνη στον Cunningham -όπως Tommy Ton, Scott Schuman, Phil Oh, Adam Katz Sinding, Garace Doré- αλλά σε αντίθεση με αυτούς, ο Bill δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να φωτογραφίσει τις celebrities ή τα ρούχα σχεδιαστών αν δεν ήθελε, παρά διάλεξε να δώση βάση στο απρόσμενο, υποτιμημένο ή πραγματικά ενδιαφέρον.

Όπως είπε και ο Hamish Bowles στη Vogue: “Ο Bill αποτελούσε το παράδειγμα για πάντα στον κόσμο της μόδας που πρέπει να είναι αγαπητά και να τιμώνται και έχει δωρίσει στις επόμενες γενιές ένα μοναδικό αρχείο -ένα ντοκουμέντο σε φωτογραφίες από μισό αιώνα εξέλιξης της μόδας και το στιλ αυτών που την σχημάτισαν και της έδωσαν μορφή.”