ΜΟΔΑ

Συνέντευξη για δουλειά: Τα χρώματα που δεν πρέπει ποτέ να φορέσεις

Έχεις περάσει το δύσκολο κομμάτι -πήρες την συνέντευξη- και τώρα έχεις αρχίσει να αγχώνεσαι πραγματικά για το τι θα φορέσεις. Θα έχεις ήδη ακούσει την στάνταρ συμβουλή: Ντύσου για τη βιομηχανία που στοχεύεις να μπεις -υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός δικηγορικού γραφείου και μιας start-up εταιρείας και το στιλ σου θα πρέπει να είναι κατάλληλο.

Μην φορέσεις κάτι πολύ ιδιαίτερο στιλιστικά (εσύ θα πρέπει να είσαι η star της συνέντευξης και όχι η τσάντα σου) και πάνω απ’ όλα μην φορέσεις κάτι ατημέλητο ή κάτι που θα λειτουργούσε καλύτερα σε μία βραδινή έξοδο με τις φίλες σου παρά σε μία συνέντευξη για δουλειά. Αλλά υπάρχει μία ακόμα έννοια για να προσθέσεις στην εξίσωση και αυτή είναι το χρώμα.

Οι CareerBuilder και Harris Interactive έκαναν έρευνες σε διευθυντές προσλήψεων και επαγγελματίες του ανθρώπινου δυναμικού διαφόρων βιομηχανιών και εταιρειών, ρωτώντας το πολύ απλό, ποιο είναι το καλύτερο χρώμα για να φορέσεις σε συνέντευξη δουλειάς; Το μπλε ήταν αυτό που πρότειναν οι περισσότεροι, ενώ το πορτοκαλί ήρθε τελευταίο και καταϊδρωμένο.

Βρες παρακάτω αναλυτικά τα μηνύματα που στέλνουν συγκεκριμένα χρώματα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης και σου υπογράφουμε πως θα έχεις τη δουλειά που αξίζεις.

Το μπλε είναι η πιο ασφαλής επιλογή

 

Οι αποχρώσεις του μπλε στέλνουν το μήνυμα πως είσαι αξιόπιστη και έμπιστη σύμφωνα με τους ειδικούς. Το μπλε εμπνέει σιγουριά και είναι πιο πιθανό να πάρεις τη δουλειά αν στη συνέντευξη φοράς navy απόχρωση. Πρόσεξε όμως: Αν διαλέξεις navy μπλε για μία πιο δημιουργική θέση μπορεί να δείξεις πολύ συντηρητική.

Απόφυγε το καφέ εντελώς

Το καφέ μπορεί να δώσει την εικόνα πως είσαι απλή και παλιομοδίτισσα, ιδιότητες οι οποίες δεν είναι και τόσο θετικές σε μία συνέντευξη δουλειάς που θέλεις να δείξεις πως είσαι ανοιχτόμυαλη και μοντέρνα. Οπότε μην το ρισκάρεις και απόφυγε εντελώς το καφέ.

Το μαύρο μεταδίδει ηγεσία -κράτα το για συνεντεύξεις διοικητικής θέσης

 

Εκτός από το μπλε, η ειδικοί προτείνουν και το μαύρο για συνεντεύξεις δουλειάς. Απλά, πρόσεχε όταν διαλέγεις μαύρο για μία συνέντευξη, αφού ενώ είναι ιδανικό χρώμα να φορέσεις όταν κυνηγάς μία διοικητική θέση, πρέπει να προσέξεις το ρίσκο του να επισκιάσεις το πρόσωπο που σου παίρνει τη συνέντευξη αν η θέση που θέλεις είναι βοηθού, για παράδειγμα.

Το κόκκινο στέλνει δυναμικό μήνυμα, αλλά όχι με την καλή έννοια

Σίγουρα θα δείξεις τολμηρή και δυναμική αν φορέσεις κόκκινο σε συνέντευξη για δουλειά αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, οι διευθυντές προσλήψεων πιστεύουν πως το χρώμα αυτό μπορεί να φανεί ως αυταρχικό και ακόμα χειρότερα, επαναστατικό. Υπάρχει και η εξαίρεση στον κανόνα: Το κόκκινο μπορεί να λειτουργήσει σε πεδία όπως νομική και πωλήσεις, όπου το να είσαι επιθετική θεωρείται θετικό.

Απλά πες όχι στο πορτοκαλί

Το πορτοκαλί χρώμα συχνά συνδέεται με την ιδέα πως κάποιος είναι αντι επαγγελματίας. Καλύτερα να το κρατήσεις για το Σαββατοκύριακο, αφού το πορτοκαλί είναι η χειρότερη επιλογή που θα μπορούσες να κάνεις -η μέρα της συνέντευξης δεν είναι η καλύτερη στιγμή να δείξεις το πόσο διασκεδαστικός χαρακτήρας είσαι.

Λευκό = οργανωτική που σε νοιάζει η λεπτομέρεια

 

Δώσε το μήνυμα πως είσαι οργανωτική και αμερόληπτη, κάνοντας μία καλή αρχή φορώντας λευκά. Ενώ ένα λευκό κοστούμι θα μπορούσε να είναι λίγο υπερβολικό για συνέντευξη δουλειάς, διάλεξε ένα λευκό σακάκι πάνω από μαύρο φόρεμα και θα έχει την ίδια επίδραση.

Κράτα το μωβ και το πορτοκαλί για συνεντεύξεις στο δημιουργικό κομμάτι

Χρησιμοποίησε τα ουδέτερα χρώματα για τις συνεντεύξεις στα περισσότερα πεδία, αλλά αν το κομμάτι που θέλεις είναι δημιουργικό, μην φοβηθείς να φορέσεις συγκεκριμένα χρώματα. Το μωβ στέλνει το μήνυμα του καλλιτεχνικού και μοναδικού, ενώ το πορτοκαλί προβάλει θετική σκέψη και δημιουργικότητα.