ΜΟΔΑ

Το μεγαλείο της ιταλικής μόδας, γνωστό και ως οίκος Versace

Γεννημένος το 1946 στο Reggio di Calabria της Ιταλίας, ο Gianni Versace, αρχίζει να μαθαίνει τη τέχνη της ραπτικής διά χειρός της μητέρας του αμέσως μόλις τελειώνει το σχολείο, στην ιδιωτική τους επιχείρηση. Το 1972 μετακομίζει στο Μιλάνο όπου και αρχίζει να σχεδιάζει για διάφορους ιταλικούς οίκους όπως Genny και Complice και τo 1978 ο οίκος Versace παρουσιάζει τη πρώτη γυναικεία ready-to-wear collection. Μιας που πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση, ο αδερφός του Gianni, Santo και η αδερφή του Donatella δουλεύουν μαζί του.

Από την Αφροδίτη Σακκά

Ο Versace γίνεται γνωστός για τις glamorous δημιουργίες του και η έννοια του ‘δελεαστικού’ γίνεται το σήμα κατατεθέν του. Με το γνωστό κεφάλι της Μέδουσας να εμφανίζεται ήδη σε ρούχα και αξεσουάρ, ο Gianni χρησιμοποιεί επαναστατικά υλικά και τεχνικές για τις δημιουργίες του, όπως πλέγμα αλουμινίου και μία ειδική laser τεχνολογία για να ενώσει δέρμα και καουτσούκ. Η πρώτη couture collection παρουσιάζεται το 1989 και κατά τη διάρκεια των ’90s προσθέτει δύο ακόμα σειρές ρούχων, Instante και Versus, στην επιχείρηση.

To 1991 γεννιέται το ‘Φαινόμενο Supermodel’ όταν ο Gianni στέλνει στο catwalk όλα τα διάσημα top μοντέλα για τις collections του 1991/1992 για το Φθινόπωρο/Χειμώνα

Μία από τις πιο γνωστές του δημιουργίες είναι το μαύρο φόρεμα, που έφτιαξε για την Elizabeth Hurley το 1994, του οποίου το πάνω μέρος αποτελούνταν από χρυσές παραμάνες. Το συγκεκριμένο φόρεμα ήταν ο λόγος που απογείωσε τη καριέρα της Hurley. Ο Versace δημιούργησε πολλές στενές φιλίες με διάσημους celebrities και supermodels, ανάμεσα σε αυτούς και o Elton John, η Madonna και η Naomi Campbell. Όπως έχει πεί και η Anna Wintour (διευθύντρια της Aμερικάνικης Vogue) στους New York Times: “O Versace ήταν ο πρώτος που αντιλήφθηκε την αξία ενός διάσημου προσώπου στη πρώτη σειρά, την αξία ενός supermodel και έβαλε τη μόδα στη διεθνή πλατφόρμα των media“.

 

Οι δημιουργίες του Gianni Versace έχουν γίνει εκθέματα σε μουσεία και γκαλερί όπως το National Field Museum του Σικάγο, το Royal College of Art του Λονδίνου, το Kobe City Museum στην Ιαπωνία και το Kunstgewerbemuseum στη Γερμανία. Ο Versace δεν περιορίστηκε μόνο στα ρούχα αλλά εδραίωσε το όνομα του οίκου μέσω της σειράς αρωμάτων του το 1991 και επίπλων και ειδών σπιτιού το 1993. Ακόμα, δημοσίευσε και αρκετά βιβλία, μεταξύ των οποίων τα Rock and Royalty, The Art of Being You και Men Without Ties.

 

Στην ηλικία των 50 ετών δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στο Μαϊάμι της Φλόριντα, στις 15 Ιουλίου το 1997 από το κατά συρροή δολοφόνο Andrew Cunanan, ο οποίος βρέθηκε νεκρός 8 μέρες μετά το θάνατο του Gianni. Στην εκδήλωση που έγινε στο Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη παρευρέθηκαν όλα τα μεγάλα ονόματα του κόσμου της μόδας όπως η Anna Wintour, o Ralph Lauren, o Calvin Klein, o Marc Jacobs και άλλοι. Ακόμα, ανάμεσα στους performers της βραδιάς ήταν η Whitney Houston, o Jon Bon Jovi και ο Elton John.

Αμέσως μετά το θάνατο του Gianni, η αδερφή του Donatella παίρνει τα ηνία του οίκου Versace, η κόρη της Allegra κληρονομεί το 50% της περιουσίας του και η ιστορία του οίκου συνεχίζεται δυναμικά κάτω από την επίβλεψη της Donatella. Η ίδια είχε πει στο New York magazine: “Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του Gianni, πήγαινα στο διαμέρισμά του, του έδειχνα τη δουλειά, έπαιρνα τη συγκατάθεση του, αλλά εγώ κινούσα την επιχείρηση αφού εκείνος είχε ήδη αποσυρθεί. Για περίπου ενάμιση χρόνο τα έκανα όλα εγώ.”

 

 

Η τελευταία collection που παρουσιάστηκε πριν λίγες μόνο μέρες στο Παρίσι είναι ένα κλασσικό παράδειγμα Versace, μη ξεφεύγοντας απ’ τη δοκιμασμένη συνταγή με τα τολμηρά κοψίματα, τις θηλυκές σιλουέτες και τις μεγάλες ζώνες που θυμίζουν την εποχή του 1990. Η Donatella με αυτή τη collection καταφέρνει να κάνει κάτι καινούριο και μοντέρνο χωρίς ουσιαστικά να αλλάζει τα βασικά συστατικά, με ένα casting, ένα μακιγιάζ και μια χρωματική παλέτα που έχει δείξει να τιμά και με το παραπάνω τα τελευταία χρόνια.

Ο οίκος Versace δεν επαναπαύεται στην τάση του ανδρόγυνου όπως η πλειονότητα των ανταγωνιστών του αλλά αντιθέτως παραμένει ένας ύμνος για τη γυναίκα ως μία glamorous και sexy ύπαρξη.

 

Ο οίκος Versace είχε και έχει τη τιμητική του ανάμεσα στο κόσμο των celebrities. Mερικές από αυτές είναι οι: Jennifer Aniston, Angelina Jolie, Halle Berry, Blake Lively, Uma Therman, Beyonce, Charlize Theron, Naomi Campbell, Kate Hudson, Penelope Cruz, Eva Longoria και πολλές άλλες.

 

 

Η μοναδική όμως celebrity που κατάφερε να φτάσει την τότε επιτυχία της Elizabeth Hurley με το φόρεμα με τις χρυσές παραμάνες, ήταν η Jennifer Lopez στα 42ά Grammy’s το 2000. Το πράσινο see-through μεταξωτό chiffon φόρεμα Versace –γνωστό ως Jungle Dress- ψηφίστηκε το 5ο πιο iconic φόρεμα όλων των εποχών και ήταν αυτό που αποτέλεσε σημείο αναφοράς στη καριέρα της Donatella Versace μετά το θάνατο του αδερφού της. Το συγκεκριμένο φόρεμα αποτελεί έκθεμα στο μουσείο του Los Angeles.

 

Υπάρχει μία ακόμη παρουσία στο κόσμο της μουσικής και της μόδας η οποία όχι μόνο ‘αγκάλιασε’ τον οίκο Versace με τις πολλαπλές εμφανίσεις της με τα ρούχα του οίκου (παλιά και καινούρια), όχι μόνο υπήρξε το πρόσωπο της καμπάνιας του οίκου το 2013 αλλά και ανέπτυξε μία δυνατή φιλία με τη Donatella. Δεν είναι άλλη από τη Lady Gaga.

 

H Lady Gaga έχει πει μάλιστα  για τη φιλία της με τη Donatella:

Δεν έχω πάντα κάποιον να θαυμάζω. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει πολύ μοναχικό αφού κάποιοι με έχουν αποδεχτεί πραγματικά σαν καλλιτέχνη και κάποιοι όχι. Το να βλέπω πού βρίσκεται η Donatella, πόσο μακριά έχει φτάσει και ακόμα προχωρά, με κάνει να νιώθω πως έχω ένα είδωλο. Κάποιον να θαυμάζω και να λέω ‘Μπορώ να γίνω έτσι’ ή μπορώ τουλάχιστον να προσπαθήσω.”

Για την Donatella Versace έχουν ακουστεί πολλά, ίσως περισσότερα για το πρόσωπό της (κυριολεκτικά και μεταφορικά) παρά για την δουλειά της. Οι πολλαπλές πλαστικές της επεμβάσεις έχουν αποτελέσει πηγή gossip και διάφορων χαρακτηρισμών. Αυτό όμως που είναι αδιαμφισβήτητο είναι το branding δαιμόνιο της Donatella η οποία επανεφηύρε και εκμοντέρνισε τον οίκο Versace κρατώντας ζωντανό το όραμα και τις αισθητικές αρχές του αδερφού της παρ΄ότι σπάνια λαμβάνει το full credit γι’ αυτό.

Ένα σύντομο σκονάκι για τον οίκο

Το 1999 to ‘Diamonds are Forever: The Millennium Celebration’ διοργανώνεται από τη Versace και De-Beers καθώς στο συγκεκριμένο event παρευρίσκεται και ο Πρίγκιπας της Ουαλίας.

Το Φεβρουάριο του 2001, η Donatella λανσάρει το πρώτο της άρωμα, Versace Woman.

Εκτός από ρούχα ο οίκος επεκτείνεται σε αξεσουάρ, είδη επίπλων και ξενοδοχεία, μετατρέποντας έτσι τη Versace από brand σε lifestyle.

To 2008 γίνεται πρόεδρος του London Fashion Fringe αναδεικνύοντας ανερχόμενα ταλέντα στο χώρο της μόδας.

Το 2009 η Donatella ζητάει από το σχεδιαστή Christopher Kane να επαναφέρουν τη σειρά Versus και καταφέρνουν ένα δυναμικό come back για τον οίκο στα catwalks των Fashion Weeks.

Μετά την αποχώρηση του Kane το Νοέμβριο του 2012, ο ανερχόμενος σχεδιαστής JW Anderson δημιουργεί μία capsule collection για τη Versus.

Διάβασε ακόμα στο Ladylike

Το Ladylike στο ατελιέ της Christine Phung

Christian Dior: 110 χρόνια μετά