STYLE

Η διαφήμιση της Prada που απαγορεύτηκε

Μια διαφήμιση του fashion brand της Prada, Μiu Miu, απαγορεύτηκε επειδή θεωρήθηκε ότι το μοντέλο που πρωταγωνιστεί μοιάζει με ανήλικο κορίτσι και παρουσιάζεται πολύ σεξουαλικά.

Η δισέλιδη διαφήμιση στο περιοδικό της Vogue, ουσιαστικά απεικόνιζε μια ελαφρώς ανοιγμένη πόρτα, μέσα από την οποία βλέπαμε μια νέα γυναίκα ξαπλωμένη στο κρεβάτι, ενώ εκείνη κοίταζε απευθείας τον φακό της κάμερας.

Ένας αναγνώστης παραπονέθηκε ότι είναι ανεύθυνο και προσβλητικό να παρουσιάζεις ένα παιδί ντυμένο σαν ενήλικα σε μια πόζα γεμάτη σεξουαλικά υπονοούμενα.

Βέβαια η απάντηση του οίκου Prada είναι πως η πρωταγωνίστρια είναι η ηθοποιός – μοντέλο Mia Goth, ετών 22, η οποία έχει ξαπλώσει σε κατάλευκα σεντόνια, φορώντας ένα σοφιστικέ σύνολο, με αρκετά κλειστή λαιμόκοψη και nude μακιγιάζ.

Από τη μεριά του, το περιοδικό Vogue UK, υποστήριξε το εκλεπτυσμένο γούστο του περιεχομένου του και το πόσο εκπαιδευμένοι είναι οι αναγνώστες του στο να εκτιμούν τις κορυφαίες, επαγγελματικές φωτογραφίσεις και τα top models της βιομηχανίας της μόδας. Δεν πίστευαν ότι κάποιος από τους αναγνώστες θα θεωρήσει πως πρόκειται για παιδί στη συγκεκριμένη διαφήμιση και όπως είπαν δε δέχτηκαν κανένα παράπονο.

Παρόλ’ αυτά, η ASA, η Αρχή για τα Διαφημιστικά Standards, δήλωσε πως η νεανική εμφάνιση του μοντέλου, το ελαφρύ μακιγιάζ και τα ρούχα που μοιάζουν να είναι λίγο μεγαλύτερα από το κανονικό μέγεθος της κοπέλας, δίνουν την εντύπωση πως πρόκειται για ένα κορίτσι μικρότερο από 16 ετών.

Επίσης, το γεγονός ότι φωτογραφήθηκε ξαπλωμένη σε κρεβάτι και παράλληλα κοιτάζει κατευθείαν την κάμερα, μέσα από μια μερικώς ανοιγμένη πόρτα, δίνει την αίσθηση του τρωτού και έναν ηδονοβλεπτικό αέρα. Έτσι η διαφήμιση απαγορεύτηκε να εμφανιστεί ξανά στην τρέχουσα μορφή της, ενώ συμβούλεψαν την Prada να μην ξαναδημιουργήσουν ανάρμοστες εικόνες, ώστε να εξασφαλιστεί το διαφημιστικό τους μέλλον.