STYLE

Οι ωραίες (και όχι μόνο) που έχουν περάσει από τη Βουλή

Για πρώτη φορά οι γυναίκες ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Εκλογικό δικαίωμα δεν δόθηκε σε όλες, αλλά μόνο σε όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού.

Σε βουλευτικές εκλογές, οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου του 1956. Ήταν η απαρχή της εφαρμογής στην πράξη της καθολικής ψηφοφορίας, που είχε κατοχυρωθεί ήδη στο Σύνταγμα του 1864, με την αναγνώριση της ιδιότητας του πολίτη στις γυναίκες.

Πέρασε σχεδόν ένας αιώνας μέχρις ότου καταφέρουν οι Ελληνίδες να φτάσουν στην κάλπη, έχοντας κατακτήσει πλήρως το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές του 1956, με τη Λίνα Τσαλδάρη της ΕΡΕ και τη Βάσω Θανασέκου της ”Δημοκρατικής Ένωσης” να εισέρχονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Κι αφού οι γυναίκες κατάφεραν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι άνοιξε άλλο κεφάλαιο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Όπως πολύ σωστά αναφέρει το άρθρο ”Ο σεξισμός βγαίνει τώρα και σε μέγεθος κάλπης” οι όμορφες γυναίκες αναγκάστηκαν να αποδείξουν πως εκτός από την εξωτερική τους εμφάνιση διαθέτουν πνεύμα και ικανότητες.

Το να είναι μία γυναίκα όμορφη δε σημαίνει πως είναι αποκλειστικά και μόνο αυτό. Τις θαυμάζουμε και επικροτούμε την απόφασή τους να ασχοληθούν με τα κοινά, ακόμα κι αν ξέρουν πως πρώτα από όλα θα σχολιαστεί η pencil φούστα τους κι όχι η επερώτηση για το μεταναστευτικό στη Βουλή.

Θυμόμαστε τις ωραίες γυναίκες που πέρασαν από τα έδρανα

Λίλα Καφαντάρη

 

Έλενα Ράπτη

 

Εύα Καϊλή

 

Όλγα Κεφαλογιάννη

 

Λούκα Κατσέλη

 

Άντζελα Γκερέκου

 

Άννα Καραμανλή

 

Φωτεινή Αραμπατζή

 

Νάντια Γιαννακοπούλου

 

Ειρήνη Αγαθοπούλου

 

Έλενα Κουντουρά

 

Σοφία Σακοράφα

 

Ασπασία Μανδρέκα

 

Μίκα Ιατρίδη

 

Παναγιώτα Δριτσέλη

 

Νίκη Φούντα

 

Ρένα Δούρου

 

Αικατερίνη Μάρκου

 

Ελένη Ανουσάκη

 

Μάρω Κοντού

 

 

Το Ladylike.gr στη Βουλή

Copy the look: Πώς να αντιγράψεις σωστά το στυλ της υποψήφιας βουλευτίνας

Αλέκα Παπαρήγα: Η γυναίκα που έκανε στιλ την εξυπνάδα

Το dress code της ελληνικής Βουλής

Ο σεξισμός βγαίνει τώρα και σε μέγεθος κάλπης