STYLE

Πώς να αποθηκεύσεις σωστά τα χειμερινά σου ρούχα

Ο Μάρτιος βρίσκεται σχεδόν στο τέλος του και το πιστεύετε ή όχι, η άνοιξη είναι ήδη εδώ. Πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε πως θα αποθηκεύσετε όλα αυτά τα χειμερινά ρούχα και τα γούνινα παλτά που αγοράσατε αυτή τη σεζόν.

Είτε ξοδέψατε αρκετά λεφτά για τα trends αυτής της σεζόν είτε όχι, είναι καλή ιδέα να αποθηκεύσετε να χειμωνιάτικα σας έτσι ώστε να μπορέσουν να φορεθούν ξανά και ξανά. Το πιό βασικό tip είναι να πλένετε/πηγαίνετε στο καθαριστήριο ΚΑΘΕ ρούχο πρίν το αποθηκεύσετε. Μερικά ακόμα tips παρακάτω:

Καθαρίστε τα ρούχα καλά πριν τα βάλετε στο πατάρι

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό να καθαρίζετε τα ρούχα πριν τα βάλετε στις πάνω ντουλάπες ή στο πατάρι για μήνες αλλά, κρέμες σώματος, αρώματα και ιδρώτας μπορούν μακροπρόθεσμα να προκαλέσουν κίτρινους λεκέδες ακόμα και αν δεν φαίνονται την προκειμένη στιγμή. Το πλύσιμο πριν την αποθήκευσει μπορεί να αποτρέψει μυρωδιές, μούχλα, κλπ.

Αποτρέψτε τη μυρωδιά της μούχλας

Μερικές φορές είναι δύσκολο να περιορίσεις αυτή τη μυρωδιά των ρούχων όταν είναι στοιβαγμένα όλα μαζί σε μία ντουλάπα για καιρό, ιδιαίτερα αν το σπίτι είναι και λίγο παλιό. Καλό πλύσιμο και καθάρισμα πρίν την αποθήκευση είναι η λύση, σε συνδυασμό όμως και με ένα ειδικό spray για ρούχα και υφάσματα που θα τα ανανεώσει όταν θα τα κατεβάσετε ξανά τον επόμενο χειμώνα. Ακόμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρωματικά λεβάντας που εκτός από υπέροχη μυρωδιά, διώχνουν τον σκόρο. Ενναλακτική λύση είναι φλούδες λεμονιού που ξεραίνονται φυσικά και δεν αφήνουν λεκέδες.

Μην αποθηκεύετε τα ρούχα σε μέρη με υγρασία

Αποφύγετε υπόγεια, αποθήκες ή σοφίτες. Προτιμήστε πιο στεγνά μέρη. Απλό.

Τακτοποιήστε αναλόγως

Τα πουλόβερ θα πρέπει πάντα να είναι διπλωμένα για να μην χάνουν τη φόρμα τους. Τα φορέματα πρέπει ιδανικά να είναι κρεμασμένα, μπορούν να είναι και διπλωμένα αν το ύφασμα τους δεν τσαλακώνεται. Αν έχουν στεγνοκαθαριστεί δεν κάνει να μπούν σε πλαστικές σακούλες ή τσάντες γιατί μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα. Καλύτερα να αποθηκεύετε τα πιο βαριά ρούχα στο κάτω μέρος και από πάνω τα πιό ελαφριά.

Αποφύγετε πλαστικό ή χαρτόνι αν αποθηκεύετε μακροπρόθεσμα

Ποτέ μην χρησιμοποιήτε πλαστικά κουτιά ή χαρτόνια για να αποθηκεύσετε ρούχα για πολύ καιρό αφού αυτό μπορεί να τα κάνει να μυρίζουν άσχημα ή να κάνουν κίτρινους λεκέδες. Ιδανικά πρέπει να βρίσκονται μέσα σε υφάσματα όπως βαμβακερά, λινά ή γενικά υφάσματα που ‘αναπνέοουν’.

Καθαρίστε και τα παπούτσια σας

Μην βαριέστε, μπορεί να μην είναι ρούχα αλλά αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ντουλάπας σας και χρειάζονται ισάξια προσοχή και φροντίδα. Σκουπίστε τις σόλες μέσα και έξω με καθαριστικά μαντηλάκια, σε περίπτωση όμως που είναι δερμάτινα και με έντονους λεκέδες από το δρόμο καλύτερα να τα πάτε για επαγγελματικό καθαρισμό. Μην τα στοιβάζετε το ένα πάνω στο άλλο καθώς έτσι μπορούν να χάσουν το σχήμα τους.