ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντριάνα Παρασκευοπούλου: A beautiful mind

Ζήτησα από την Αντριάνα Παρασκευοπούλου να κάνουμε μια συνέντευξη μακριά από το στούντιο της Αγίας Παρασκευής. Να μην πούμε καθόλου για ειδήσεις. Εξάλλου, μας τις λέει καθημερινά στις 6 το απόγευμα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ.

Συμφωνήσαμε, λοιπόν, να πιούμε καφέ ένα Σάββατο πρωί στην Πλάκα. Την βρήκα στο καφέ “Γιασεμί”, όπως ακριβώς την περίμενα. Να διαβάζει εφημερίδες. Το μόνο που δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ήταν ότι θα διάβαζε και μαθηματικά. Και μάλιστα “βαριά” μαθηματικά. Δίπλα στις εφημερίδες είχε το “Αιχμάλωτος Των Μαθηματικών – Ο Κουρτ Γκέντελ και το Θεώρημα της Μη Πληρότητας” (Εκδόσεις Τραυλός). Όταν την ρωτάω από πού έπεσε αυτό, μου λέει ότι λατρεύει τα μαθηματικά (πώς είπατε;). Θα ήθελε να είχε γίνει μαθηματικός. Την ρώτησα ποιος είναι ο κύριος στο εξώφυλλο και μου απάντησε “ο δικός μου Κουρτ” (ο ποιος;). Η γεννημένη την ίδια μέρα, 13 Σεπτέμβρη, με τον σπουδαίο “δικό μας” Έλληνα μαθηματικό, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, Αντριάνα, θα ήθελε να, θα ήθελε να ήταν μαθηματικός…

“Διαβάζω μαθηματικά μανιωδώς από παιδί… Κάποτε ένας φοιτητής ρώτησε Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, την μαθηματική ιδιοφυΐα, που μέσα σε ένα γράμμα έκλεισε ένα κομμάτι της αλήθειας για τη θεωρία της σχετικότητας και την έστειλε στον Αϊνστάιν, ποια είναι η ομορφιά των μαθηματικών. Η απάντηση του ήταν πως “η πίστη των μαθηματικών σχηματίζει τις ρίζες της σκέψης μας. Ο μαθηματικός ξέρει λίγο καλύτερα από τους άλλους που πρέπει να χαραχθούν τα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων και που σταματούν οι δυνάμεις των μαθηματικών”. Αυτή τη ομορφιά και τη δύναμη βλέπω στα μαθηματικά.

Πιστεύω πώς τα θεμελιώδη δεδομένα, όπως οι αριθμοί και οι εξισώσεις διευκολύνουν την επικοινωνία, η οποία στους ανθρώπους είναι πολύ πιο περίπλοκη.

 

Και ο Κουρτ Γκέλερ τι το γοητευτικό έχει;

Λατρεύω τον Κουρτ Γκέντελ, που με τα δυο θεωρήματα του της μη πληρότητας κλόνισε τα θεμέλια των Θετικών Επιστημών. Λάτρης της λογικής, με βαθιά παράλληλα κατανόηση του παράλογου, ο αχώριστος φίλος του Αϊνστάιν στο Πρίνστον, ήταν μια ιδιοφυΐα που με τις εξισώσεις του άλλαξε όλα όσα ξέραμε και άνοιξε το δρόμο σε όσα θα μάθουμε. Όταν ήταν μικρός οι γονείς του τον αποκαλούσαν ο Κύριος Γιατί, επειδή διαρκώς ρωτούσε. Όταν πέθανε ο Αϊνστάιν και οι πολύωροι περίπατοι τους πέρασαν στην ιστορία, ο Γκέντελ ένιωσε διανοητικά εξόριστος και πέθανε λίγο καιρό αργότερα, λέγοντας πως η μοναξιά του ήταν πια αβάσταχτη και πως είχε χάσει το σύμπαν του. Μέχρι το τέλος της ζωής του διάβαζε παραμύθια και έβλεπε ταινίες του Ντίσνεϊ, πιστεύοντας πως μόνο το παραμύθι απεικονίζει τη ζωή όπως αυτή θα έπρεπε να είναι.

Αυτό που είσαι τώρα ήθελες να γίνεις μικρή;

Eίμαι ακριβώς αυτό που ήθελα να γίνω. Δηλαδή, μαμά. Και στη συνέχεια  ένας άνθρωπος που υποκλίνεται στο μεγαλείο της καλοσύνης, δημιουργεί, εξελίσσεται,προσφέρει, πιστεύει στη ζωή και ονειρεύεται.

Ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα ;

Ο αληθινός έρωτας δεν πεθαίνει ποτέ, μα ποτέ! Ταυτίζομαι απόλυτα με μια φράση που είχε γράψει ο Αλμπέρ Καμί στα σημειωματάρια, “ο έρωτας που δεν αντέχει να αναμετρηθεί με την πραγματικότητα, δεν είναι έρωτας’”. Για μένα, τον έρωτα μπορούμε να τον σκοτώσουμε μόνο εμείς οι ίδιοι σε μια και μοναδική περίπτωση.Όταν μπροστά σε κάτι τόσο μεγάλο, στεκόμαστε μικροί.

Πώς θα αντιδρούσες στην απιστία;

Λογικά. Θα συγχωρούσα ακόμη και την προδοσία. Το μόνο που δεν συγχωρώ στη ζωή μου είναι η δειλία.

 

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου;

Να μη ξημερώσει η μέρα που θα έχω πάψει να ονειρεύομαι.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ανασφάλειά σου;

Ο θάνατος.

Κλαις συχνά;

Τώρα που μεγάλωσα, περισσότερο τρομάζω πια όταν δεν κλαίω, γιατί πιστεύυω στον στίχο του Τάσου Λειβαδίτη, “κλαίνε όσοι στο βάθος ακόμη ελπίζουν”.

Βουνό ή θάλασσα και γιατί;

Θάλασσα. Για το απέραντο, το ταξίδι,το απρόβλεπτο.

Αν έμενες μόνη σου για ένα μήνα σε ένα απομονωμένο μέρος τι θα έπαιρνες μαζί σου;

Απολύτως τίποτα, για να ζήσω την εμπειρία της απομόνωσης.

Αν σου ζητούσα να παίξεις έναν ρόλο, ποιος θα ήταν αυτός;

Θα επέλεγα να “παίξω” τον ρόλο, που στο τέλος, αυτός θα ήταν ο νικητής.

 

Κρατάς μυστικό;

Είναι αρχή μου, να κρατάω επτασφράγιστα τα μυστικά. Επειδή είμαι ένας “κλειστός” άνθρωπος, πορεύομαι σ’ ό,τι με αφορά με την απλή σκέψη, πως όταν κάτι το γνωρίζουν περισσότεροι από δυο παύει να είναι μυστικό. Άρα φροντίζω να κρατώ καθετί για τον εαυτό  μου.

Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου ελάττωμα;

Είμαι απόλυτη.

Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου προτέρημα;

Η πίστη, η αφοσίωση και η επιμονή μου σ όλα όσα πιστεύω.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα;

Το άσπρο και το μαύρο.

Μαγειρεύεις;

Να ναι καλά η μαμά του Ενρίκο Φέρμι του Νομπελίστα Φυσικού που ανακάλυψε τη χύτρα! Σπεσιαλιτέ μου το κοκκινιστό και το cheesecake!

Όταν λες “χαίρω πολύ Αντριάνα Παρασκευοπούλου” σου λένε εσύ δεν είσαι που κάνεις το κεντρικό δελτίο στην ΝΕΡΙΤ;

Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος έχει υποδεχτεί θερμά το κεντρικό δελτίο. Με τιμάει πάρα πολύ η επιλογή τους και δίνει μεγάλη χαρά σ’ όλη την ομάδα των ειδήσεων. Όπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι προβολείς πέφτουν στο πρόσωπο του παρουσιαστή. Αναγνωρίζουν εσένα που εκπροσωπείς μια ολόκληρη ομάδα που δουλεύει σκληρά και μοιράζεσαι τον ίδιο στόχο. Ένα άρτιο δελτίο με διεισδυτική ματιά στα γεγονότα.

Τι σου λένε στον δρόμο όταν σε αναγνωρίζουν;

Κοινός παρανομαστής είναι να συνεχίσουμε να χειριζόμαστε κάθε μέρα με σοβαρότητα και μέτρο τα θέματα της ειδησεογραφίας.

Aγχώνεσαι στο δελτίο;

Δεν αγχώνομαι γιατί δουλεύω πάρα πολύ σκληρά και με πειθαρχία και ξέρω πως όταν θα μπω στο στούντιο και θα κλείσει η πόρτα θα έχω ενημερωθεί διεξοδικά για όλα τα θέματα για να μπορώ να τα χειριστώ με σεβασμό και ευθύνη απέναντι στον τηλεθεατή.

Το μόνο που με αγχώνει είναι ότι θα ήθελα πραγματικά ο κόσμος που ανοίγει την τηλεόραση και με υποδέχεται στο σπίτι του, να ξέρει πως η επιλογή του με τιμάει και έχω απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης, του μέτρου και του σεβασμού στο πρόσωπό τους.

Από ποιον θα ήθελες να είχες πάρεις συνέντευξη και γιατί;

Από τον Ρίτσαρντ Φάινμαν. Τη μεγαλοφυΐα που κατέκτησε την ύψιστη αναγνώριση του βραβείου Νόμπελ Φυσικής και πήγε τον κόσμο μπροστά με την ωραία τρέλα του. Ο Φάινμαν ήταν το υπέροχο μυαλό που σκέφτηκε τα περίφημα διαγράμματα Φάινμαν, στα οποία βλέπω διαστάσεις ακόμη και στη ζωή μας. Ήταν ο λάτρης της τρέλας που προέβλεπε τα κουάρκς και παράλληλα έπαιζε bongos. Στο μυαλό μου είναι η μεγαλοφυΐα που θα μπορούσε να έχει απαντήσεις για κάθε διάσταση της ζωής μας. Από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα.

Με ποιο τραγούδι έχεις “κολλήσει” για μέρες;

Έχω κολλήσει για μια ζωή με το “My Way” του Sinatra. Δεν υπάρχει στίχος σ’ αυτό το τραγόύδι που να μην πιστεύω και να μην λατρεύω. Έχω μάλιστα τη θεωρία (γελάει) πως στα μαιευτήρια, στην κούνια με το καρτελάκι “άρρεν”, θα έπρεπε να αφήνουν κι ένα CD με το “My Way”, ως manual, ως οδηγό πλοήγησης στη ζωή,για το τι εστί ΑΝΤΡΑΣ.

 

Γελάς εύκολα;

Με την καρδιά μου και μέχρι δακρύων. Εκτιμώ το χιούμορ ως δείκτη ευφυΐας.

Θα απαντούσες αλήθεια αν σε ρώταγα αν έχεις κάνει μπότοξ;

Αν με ρώταγες μέχρι το τέλος του 2015, βαριά βαριά μέχρι τα Φώτα του 2016. Για από εκεί και πέρα δεν παίρνω όρκο.

Έχεις κάνει;

Όχι ακόμη.

Αν σου έστελνε  κάποιος λουλούδια, αλλά δεν ήταν ο άντρας σου, τι θα σκεφτόσουν;

Πως δεν είχε προλάβει να έρθει καλεσμένος στον αμερικανικό γάμο της ταινίας,όπου ο ιερέας λέει “όποιος θέλει να μιλήσει τώρα ή αλλιώς να σωπάσει για πάντα”(γελάει).

Την φωτογράφιση έκανε για το Ladylike η Gertrude Gary Milk.

 

Περισσότερες συνεντεύξεις στο LadyLike:

Βγήκαμε για ποτό με τις “Ηρωίδες” #truestory

H Ιωάννα Τριανταφυλλίδου παίρνει την πρώτη συνέντευξη της αδερφής της

Μαρία Κωνσταντάκη: “Ο Τσίπρας ή θα σώσει την Ελλάδα ή θα την καταστρέψει”