ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

H Mikri Ollandeza θα σε κάνει να αγαπήσεις τον εαυτό σου

Το ραντεβού μας ήταν για τις 10 το πρωί στο Κουκάκι. Παρακολουθώντας το κανάλι της Δανάης σχεδόν από την αρχή της, ήμουν προετοιμασμένη να την περιμένω κάποια ώρα. Δε φταίω εγώ, η ίδια έχει παραδεχτεί πολλές φορές ότι αργεί. Εκείνη την Τρίτη όμως, έφτασε δέκα παρά δέκα και με περίμενε έξω από το μετρό.

“Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό και είμαι στην ώρα μου”, μου είπε για να σπάσει τον πάγο. “Δεν είμαι καθόλου καλή στο να γνωρίζω κόσμο και να προσπαθώ να νιώσω άνετα. Όταν μου μιλάνε στο δρόμο πάντα νιώθω περίεργα και συνήθως λέω κάποια χαζομάρα. Εγώ μοιράζομαι τα πάντα στο κανάλι μου, αλλά την κοπέλα που θα έρθει να μου μιλήσει κάθε φορά δεν την γνωρίζω. Εκείνες με ξέρουν, αλλά εγώ όχι, οπότε έχω πάντα άγχος”, θα μου πει λίγη ώρα μετά στον καφέ. Καφέ για μένα δηλαδή γιατί η Δανάη προτιμάει να πίνει σοκολάτα.

 

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πληροφορίες που μαθαίνει κανείς για τη Δανάη Γεωργαντά μπαίνοντας στο κανάλι με το όνομα “Mikri Ollandeza“. Το κορίτσι με τα ξανθά μαλλιά και τις ολλανδικές ρίζες ξεκίνησε να αγαπά το Youtube βλέποντας τις ξένες Youtubers. “Έψαχνα για pin up μαλλιά και βρήκα μια Αμερικάνα με μια σειρά από video μαλλιών και ζήλεψα. Ήθελα να το ξεκινήσω κι εγώ, νομίζοντας πως δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Ντρεπόμουν όμως να είμαι η πρώτη που θα το κάνει”.

Όταν όμως πληκτρολόγησε το “πώς να κάνω μπούκλες” και είδε ότι υπήρχαν ήδη βιντεάκια που απαντούν με tutorials σε αυτό το ερώτημα, πήρε την απόφαση να κάτσει μπροστά σε μια κάμερα, να ζητήσει από το αγόρι της να αναλάβει την επεξεργασία των βίντεο και να κάνει αυτό που της έχει χαρίσει σήμερα 45.000 ακόλουθους: να δείχνει τη ζωή της στον κόσμο.

“Οι youtubers είναι σίγουρα το next big thing, γιατί ενώ δεν το κάνουν όλοι, μπορεί όντως ο καθένας να το κάνει. Δε χρειάζεται καν budget στην αρχή, το κάνεις απ’ το σπίτι σου και το καλό είναι ότι δεν έχεις περιορισμούς στο λεξιλόγιό σου. Φυσικά υπάρχουν κάποια όρια, αλλά γενικά είναι πολύ ανοιχτό και αφήνεις ελεύθερη και τη δημιουργικότητά σου. Στην τηλεόραση δηλαδή βλέπεις ουσιαστικά παντού την ίδια περσόνα, με μικρές παραλλαγές, όμως όλες είναι στο ίδιο καλούπι. Στο Youtube θα βρεις διαφορετικούς ανθρώπους να μιλούν ελεύθερα, και μπορείς να επιλέξεις ποιον θα δεις.”

Φυσικά όλη αυτή η ελευθερία έχει και τα αρνητικά της. Όταν συζητάμε για την ανωνυμία και την ευκολία με την οποία μπορεί κανείς να κάνει ό,τι σχόλιο θέλει, η Δανάη μου λέει πως αυτό είναι κατά τη γνώμη της το χειρότερο πράγμα στο Youtube. “Ο καθένας έχει άποψη για τα πάντα και λέει ό,τι θέλει. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν πιάνουν το νόημα όλου του βίντεο και κολλάνε σε μία βλακεία που θα πεις. Δε συγχωρούν τίποτα. Αυτό είναι το ίντερνετ. Ό,τι λες, πρέπει να δεχτείς ότι θα το κατακρίνουν. Βέβαια έτσι γίνεσαι πιο σκληρόπετση, αλλά μέχρι να το αποδεχτείς αυτό είναι αρκετά δύσκολο.” 

Βέβαια, το πρώτο αρνητικό σχόλιο που της είχαν κάνει, είναι σήμερα το αγαπημένο της παρατσούκλι. “Στην αρχή με είχε πειράξει, μου είχε φανεί πολύ περίεργο γιατί ήταν το πρώτο που είχα δεχτεί. Σήμερα είναι το αγαπημένο μου, μέχρι και οι φίλες μου με λένε “μικρή χλεμπονέζα”. Εντάξει η αλήθεια είναι πως το βρήκαμε και οι δύο πάρα πολύ έξυπνο και σκάσαμε στα γέλια.

 

Ανάμεσα στα σχόλια που λάμβανε στα πρώτα της βιντεάκια στο youtube, ήταν και άπειρες ερωτήσεις του στιλ “Ήσουν στο Next Top Model;”. Η Δανάη, λίγο καιρό μετά, αποφάσισε να απαντήσει σε όλες αυτές τις απορίες με ένα βίντεο που σήμερα η ίδια θεωρεί το χειρότερό της. Το “Next Top Model ”η Εξομολόγηση“, μετράει σήμερα πάνω από 270.000 προβολές, γεγονός που είναι λίγο τρελό αν σκεφτεί κανείς ότι έχουν περάσει επτά χρόνια από την εκπομπή αυτή. “Ήταν κάτι που έπρεπε να κάνω, γιατί θα μου έσπαγαν τα νεύρα. Γενικά δεν το έλεγα, ούτε λέω για τη συμμετοχή μου στο Ntp. Τότε ήθελα να το πουλήσω λίγο γιατί ήξερα ότι θα πάει καλά, αλλά λαμβάνω ακόμα ερωτήσεις γι’ αυτό. Δε θέλω να με συνδέουν με αυτό γιατί ήταν πολύ trash. Στην Αμερική το επεισόδιο ήταν σαράντα λεπτά, ενώ στην Ελλάδα δύο ώρες, μόνο και μόνο για να πουλήσουν τσακωμούς στο σπίτι κλπ. Δεν ήταν καθόλου το στιλ μου, αλλά εκείνη την περίοδο πειραματιζόμουν, δεν ήξερα τι ήθελα, μου άρεσε το modeling, οπότε δήλωσα συμμετοχή. Δεν περίμενα βέβαια σε καμία περίπτωση να μπω”.

Πλέον οι φωτογραφίσεις που κάνει δεν απαιτούν να υπακούσει σε κανένα εξωπραγματικό concept, αλλά να είναι μόνο ο εαυτός της. “Δε χρειάζεται να είμαι στεγνή και τριάντα κιλά. Είναι πολύ διαφορετικό τώρα πια. Σήμερα με φωτογραφίζουν για μένα, ενώ παλιότερα ήταν για τον κάθε πελάτη. Μου αρέσει πολύ περισσότερο έτσι όπως είναι τώρα”.

Είναι τόσο περίεργο να κλαίνε για σένα γιατί ξέρεις, είναι κάτι που κι εσύ μπορείς να το κάνεις, κι εσύ μπορείς να γίνεις youtuber. Δεν κάνω κάτι τρομερό, δεν έχω τρομερή φωνή ή κάτι άλλο. Μου φαίνεται περίεργο που με βλέπουν ως κάτι διαφορετικό. Βγαίνω άβαφτη, μπορεί να κατέβω και άλουστη στο κέντρο. Δεν κυκλοφορώ με bodyguard, τουπέ και γυαλιά ηλίου.

Όταν η Δανάη θίγει από μόνη της το θέμα των κιλών, η κουβέντα πάει αναπόφευκτα στην εικόνα του τέλειου κορμιού και το πώς η ίδια αντιμετωπίζει τον εαυτό της. “Τα μικρά κορίτσια που μας παρακολουθούν, έχουν την εντύπωση ότι εμείς δεν έχουμε προβλήματα και είμαστε τέλειες. Μας στέλνουν μηνύματα ότι είμαστε τα είδωλά τους και θέλουν να γίνουν σαν εμάς. Πάντα στα βίντεό μου, θέλω να δείχνω ότι δεν είμαι τέλεια κι ότι έχω κι εγώ θέματα με τον εαυτό μου. Τρώω πολύ κι έχω δει στο σώμα μου αλλαγές που δε μου αρέσουν: έχω χαλαρώσει, έχω κοιλιά, αλλά ξέρω ότι φταίω εγώ κι όχι κάποιος άλλος. Θέλω να δείξω ότι το τραβάμε όλες το ζόρι αυτό και δεν πρέπει να είμαστε τόσο σκληρές με τον εαυτό μας. Είδα τις προάλλες μια κοπέλα που η κοιλίτσα της πετούσε πιο πολύ απ’ τη δική μου και φορούσε crop top και ψηλόμεσο και τη θαύμασα γιατί της πήγαινε και ήταν και πολύ ωραία ντυμένη. Το youtube είναι αρκετά πρόσφορο έδαφος για να δώσεις τα σωστά παραδείγματα. Στην τηλεόραση δύσκολα βλέπεις κοπέλα πάνω από 50 κιλά, ενώ ο περισσότερος κόσμος δεν είναι καν έτσι και δεν έχουμε σε καμία περίπτωση τον χρόνο για το γυμναστήριο”.

Περνώντας σιγά σιγά στα πιο προσωπικά της, αν δεις τα βίντεο της Δανάης και τη σχέση της με τον Δημήτρη, εύκολα θα τους έβαζες το hashtag #relationshipgoals. Έχουν βρει το μυστικό για την τέλεια σχέση; “Η συμβουλή μου είναι να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, γιατί συνήθως ό,τι κουσούρια νιώθουμε πως έχουμε εμείς, τα βγάζουμε στους άλλους. Αν όμως νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, εμπιστεύεσαι και τον άλλον πιο εύκολα. Αν είναι να σε κερατώσει, θα το κάνει ούτως ή άλλως. Άπαξ και γίνει αυτό αποφασίζεις τι θα κάνεις, μέχρι όμως να γίνει, ας περάσεις ωραία. Δεν έχει νόημα να το ψάχνεις και να το αναζητάς “μήπως; μήπως;”. “

 

Στις πιο τρελές εκδηλώσεις θαυμασμού, μου λέει πως κατατάσσει το να κλαίνε επειδή τη συναντούν από κοντά. Μου μιλάει για ένα κοριτσάκι από το χωριό του Δημήτρη, το οποίο όταν έμαθε πως βρίσκονται εκεί και έψαχνε με τους γονείς της να βρει πού είναι παρκαρισμένο το αυτοκίνητό τους για να γνωρίσει τη “Μικρή Ολλανδέζα“. Μόλις τη βρήκε και μιλήσανε, δε μπορούσε να σταματήσει να κλαίει. “Είναι τόσο περίεργο να κλαίνε για σένα γιατί ξέρεις, είναι κάτι που κι εσύ μπορείς να το κάνεις, κι εσύ μπορείς να γίνεις youtuber. Δεν κάνω κάτι τρομερό, δεν έχω τρομερή φωνή ή κάτι άλλο. Μου φαίνεται περίεργο που με βλέπουν ως κάτι διαφορετικό. Βγαίνω άβαφτη, μπορεί να κατέβω και άλουστη στο κέντρο. Δεν κυκλοφορώ με bodyguard, τουπέ και γυαλιά ηλίου.”

“Βέβαια, δεν το ‘χω απίθανο να την ψωνίσω μια μέρα. Όταν έχεις τέτοια προβολή, δεν είναι δύσκολο να πάρουν τα μυαλά σου αέρα. Καμία youtuber δεν παρεξηγώ όταν “την ακούει” ή μου λένε ότι την ψώνισε. Εγώ έχω τον Δημήτρη πίσω από την κάμερα να με μαζεύει όταν πάω να ξεφύγω, αλλά δεν είναι εύκολο να μείνεις προσγειωμένη, όταν έχεις τόσο κόσμο να σου σχολιάζει πόσο τέλεια είσαι. Γι’ αυτό είναι καλό να μην έχεις στον περίγυρό σου μόνο youtubers φίλους, αλλά και πιο απλούς ανθρώπους που να σε προστατεύουν και να σε βοηθάνε. Ίσως αν δεν είχα κι εγώ ανθρώπους να με στηρίζουν να την είχα δει celebrity”.

 

Λίγο πριν πάρουμε τους δρόμους για να τραβήξουμε τις φωτογραφίες της συνέντευξης, θα μου πει ότι προτιμά να ξενυχτά τα Σαββατόβραδα κάνοντας ολονύχτιο edit σε βίντεό της, παρά να βγαίνει έξω και ότι σιχαίνεται όταν κάποιος αποκαλεί το σκουλαρίκι που έχει στη μύτη της “χαλκά”. Θέλει μια μέρα να ζει μόνο από το Youtube και να βλέπει περισσότερους ανθρώπους να μη φοβούνται να μιλήσουν για πιο σοβαρά θέματα στα βίντεό τους. “Καμία δε μιλάει γιατί όλες φοβούνται τα σχόλια και το κράξιμο. Οπότε λένε θα κάνω ένα “what’s in my bag?” που είναι πολύ ασφαλές. Να μη ντρέπονται και να μη φοβούνται να μιλήσουν. Να προσπαθούμε να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο, ο καθένας βάζοντας το δικό του λιθαράκι”.

Όταν λοιπόν βαρεθείς να βλέπεις μαθήματα μακιγιάζ και τι ψώνισαν οι διάφορες youtubers στις εκπτώσεις, η Μικρή Ολλανδέζα θα έχει πάντα κάτι διαφορετικό να σου δείξει ή να σου πει. Οι τσακωμοί της με τον Δημήτρη και το πώς η σκηνοθετική ματιά του μπλέκεται με την πιο γυναικεία αισθητική της Δανάης, είναι το βασικό συστατικό που κάνει τα βιντεάκια στο κανάλι της να ξεχωρίζουν – φυσικά και το σκυλάκι τους, η Τσίλι, ή αλλιώς η μασκότ του καναλιού. Κάτι τελευταίο που θέλει να πει η Δανάη στις συνδρομήτριές της; “Να μη βάζουμε έναν στόχο και βολευόμαστε αν τον πετύχουμε. Να προσπαθούμε να φτάνουμε την προσωπικότητά μας στα άκρα και να μην επαναπαυόμαστε. Να μην μένουμε στάσιμες, να είμαστε ανήσυχα πνεύματα. Μέχρι να πεθάνουμε να προσπαθούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.”

Φωτογραφίες: Gertrude Gary Milk