ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ράνια Κωστάκη: Η μαγκιά του παραγωγού είναι να δημιουργεί εικόνες, χωρίς να φαίνεται

Μπορεί να σηκωθεί μια Κυριακή πρωί και να ακούσει τζαζ, κλασσική μουσική ή κλαρίνα. Μπορεί να της αρέσει τόσο πολύ μια λευκή και μια μαύρη γόβα που να τις φορέσει μαζί. Πιστεύει στην αληθινή φιλία και τον παραδοσιακό γάμο.

Η Ράνια Κωστάκη μετά από παραπάνω από 20 χρόνια στο ραδιόφωνο θα προτιμούσε να μην ξέραμε πώς είναι, ξανθιά, μελαχρινή, κοντή, ψηλή… Θα προτιμούσε να φτιάχνουμε εικόνες για εκείνη, αλλά και για όλα όσα λέει πίσω από το μικρόφωνο.

Συνάντησα την Ράνια στο καφέ των κολλητών της φίλων στο “Be Twins” του “The Mall”. Αμέσως μου είπε ότι οι φίλοι της, είναι η οικογένειά της. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή της. Η ομελέτα της και ο καφές της έρχονται στο τραπέζι χωρίς να παραγγείλει. “Τα παιδιά που έχουν το μαγαζί είναι πολύ φίλοι μου” μού λέει και με ευχαριστεί που δεχθήκαμε να συναντηθούμε και να φωτογραφηθεί εκεί. Έρχεται κατευθείαν από την εκπομπή της στον “Sfera 102,2”. “Eίμαστε μια ομάδα στην εκπομπή. Κάνουμε παρέα. Με τον Γρηγόρη (σ.σ. Αρναούτογλου) είμαστε 15 χρόνια φίλοι, ο Γιώργος Λιανός είναι το νέο μέλος, δεν τον ξέραμε, αλλά κολλήσαμε αμέσως. Σε αυτό οφείλεται και η επιτυχία της”.

Η Ράνια κάνει ραδιόφωνο από 13 ετών. Στη Θεσσαλονίκη, όπου μεγάλωσε και μένει η οικογένειά της, πήγε στον Ant1, ύστερα από τηλεφώνημα στην μαμά της.

“Τότε ήταν οι εποχές που, το ραδιόφωνο είχε πολύ ψωμί, πολύ μεγάλη πώρωση από τον κόσμο. Στην Θεσσαλονίκη, η κάθε μια φίλη μου ήταν ερωτευμένη με έναν διαφορετικό ραδιοφωνικό παραγωγό. Πήγαιναν και παρακολουθούσαν εκπομπές. Εγώ ήμουν πολύ ενάντια σε όλο αυτό. Το σνόμπαρα κιόλας. Μια μέρα, όμως, πήγα μαζί τους. Με έβγαλε ο παραγωγός στον αέρα να κάνω αφιέρωση. Όχι δεν θέλω, θα κάνεις, όχι δεν θέλω, έκανα. Ήταν στον “Ant1”, ο Νίκος Στεργίου. Με ρώτησε αν με ενδιέφερε να ασχοληθώ “γιατί έχεις μια ιδιαίτερη χροιά”, μου είπε, λέω με κοροϊδεύει ο τύπος. Πήγαιναν οι φίλες μου στην εκπομπή του, συνεχώς τις ρωτούσε για μένα, κάποια στιγμή ζήτησε το τηλέφωνο μου και πήρε στο σπίτι, μίλησε με την μητέρα μου, της είπε θέλω να φέρετε την κόρη σας να κάνει ένα δοκιμαστικό. Πήγα”.

Στην αρχή ήταν η φωνή εσωτερικών παραγωγών του “Ant1”. Έλεγε κινηματογραφικά νέα. Έκανε διαφημιστικά σποτ. Δική της εκπομπή, με το μικρό της όνομα,  έκανε μετά από ενάμιση χρόνο, τα πρωινά του σαββατοκύριακου, ενώ στα 17 της πήγε στον “Kiss FM”, όταν και άνοιξε παράρτημα στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έμαθε και ηχοληψία. “Το 2003 ο ιδιοκτήτης του “Kiss FM” με έφερε με τα χίλια ζόρια στην Αθήνα”.

Η Αθήνα, ο Πουνέντης και το κόσκινο

– Πώς ήταν η αλλαγή από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα;

– Η αλήθεια είναι ότι επειδή ήμουν μικρή, με είχαν όλοι προστατευόμενη, κι επειδή είναι ένα Μέσο που οι περισσότεροι ήταν άντρες, με είχαν βασίλισσα. Δεν δυσκολεύτηκα. Στην δουλειά δεν δυσκολεύτηκα, γιατί κατά τα άλλα, είχα φύγει κι από το σπίτι μου, τους φίλους μου… Δούλευα πολύ. Εκτός από το ραδιόφωνο και την εκπομπή μου, είχα και τα πάρτι μου ως dj, έκανα πάντα διαφημιστικά. Κάποια στιγμή επειδή άκουγα πάρα πολλά ελληνικά, ανακοίνωσα στο αφεντικό μου ότι θέλω να πάω να δουλέψω σε σταθμό με ελληνικά. Έτσι με άφησε να φύγω, αλλιώς δεν θα με άφηνε. Από όλα τα ραντεβού που είχα κάνει μου άρεσε ο “Ρυθμός”. Και πήγα μόνη μου. Έκλεισα ραντεβού με τον τότε διευθυντή, Μάκη Πουνέντη. Με πέρασε από “κόσκινο”. Μέσα σε ένα μήνα ξεκινήσαμε το πρωινό με τον Μάκη, που έκανε τότε μεγάλη επιτυχία. Έμεινα οκτώ χρόνια. Ώσπου μια μέρα έφυγα. Τελείωσε κι αυτή η σχέση.

– Πώς σου ήρθε να αλλάξεις από την ξένη στην ελληνική μουσική;

– Όπως μου έρχεται την μία μέρα να φοράω πένσιλ φούστα και τακούνια και την άλλη να είμαι χύμα με σαγιονάρα. Δεν έχω συγκεκριμένο στιλ σε τίποτα. Μπορεί μια Κυριακή πρωί, την πιο ιερή μέρα μου, να ξυπνήσω και να ακούσω τζαζ ή κλασσική μουσική ή κλαρίνα και να αρχίσω να πίνω τσίπουρα από τις 11 το πρωί. Δεν υπάρχουν όρια. Δεν βαριέμαι.

Το κορίτσι σε κάθε στάση λεωφορείου

Η φωτογραφία της Ράνιας αυτή η στιγμή είναι παντού στην Αθήνα. Η διαφήμιση της εκπομπής της με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου και τον Γιώργο Λιανό βρίσκεται παντού. Την ρωτάω, λοιπόν, πώς νιώθω, τόσο εκτεθειμένη.

“Μακάρι να μην γινόταν ποτέ αυτό. Είναι τρομερή η μαγεία του να “κρύβεσαι”. Για μένα το ραδιόφωνο είναι το ησυχαστήριο μου. Δεν ήθελα να βάλουμε κάμερα στην εκπομπή, όταν τέθηκε τέτοιο θέμα. Η μαγκιά του παραγωγού είναι να δημιουργεί εικόνες, χωρίς να φαίνεται. Να αφήνει την φαντασία να οργιάζει. Εμένα πριν να βγουν φωτογραφίες μου με φαντάζονταν οι ακροατές δυο μέτρα γυναίκα, μελαχρινή, πληθωρική… Γουστάρω να δημιουργεί ο άλλος εικόνες. Αναγκαστικά, όμως, μπαίνεις σε αυτό το παιχνίδι της δημοσιότητας. Συνεργάζομαι με δύο ανθρώπους που είναι τηλεοπτικά πρόσωπα. Η προβολή, όμως, είναι τόσο όσο χρειάζεται”.

 

Ραδιόφωνο και τηλεόραση, 2 διαφορετικοί κόσμοι

Η Ράνια την περασμένη τηλεοπτική σεζόν συμμετείχε στο show του Mega “Just The 2 Of Us” και όταν έρχεται η κουβέντα σε αυτού του τύπου την προβολή μου λέει ότι δεν επιδίωξε ποτέ να κάνει καριέρα στην τηλεόραση. ” Στο Just, που ήταν και οι περισσότεροι φίλοι, δεν περίμενα όλο αυτό που έγινε, αυτό που βγήκε και κάτι που εγώ δεν είμαι. Ίσως με φόβισε. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η ανασφάλεια που έχω σχετικά με την τηλεόραση. Ραδιόφωνο και τηλεόραση είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Κάποιες μικροκόντρες με την κριτική επιτροπή ήταν παράλογες. Σέβομαι πάντα τους ανθρώπους που συνεργάζομαι, αλλά δεν μπορώ να υποστηρίξω το παράλογο. Όλα ήταν τέλεια στις πρόβες, αλλά όταν έβγαινα ήταν τόση η αρνητική ενέργεια… Πάγωνα. Όλο αυτό με στρέσαρε χωρίς λόγο. Βέβαια, με έμαθαν κάποιοι άνθρωποι που δεν με ήξεραν από την τηλεόραση. Δεν μετανιώνω. Ακόμα δεν έχω βρει τρόπους να κοντρολάρω την συμπεριφορά μου, όταν κάποια πράγματα δεν μου αρέσουν. Έλεγα, Θεέ μου πότε θα φύγω;”

– Τι θα ήθελες να κάνεις στην τηλεόραση;

– Θα ήθελα με την ίδια ομάδα να κάνω ό,τι κάνουμε τώρα στο ραδιόφωνο. Θα ήθελα να κάνω μια ταινία. Συζητάω, μου γίνονται προτάσεις και πάντα τις σκέφτομαι, αλλά με το ζόρι, αν δεν μου αρέσει κάτι, δεν θα κάνω τηλεόραση. Η τηλεόραση είναι πιο αυστηρή, εγώ θέλω την ομάδα μου, δεν μπορώ να λειτουργήσω αν δεν πιστεύω κάποιους ανθρώπους. Αν δεν τους ξέρω κι αν δεν είναι άνθρωποι που με εμπνέουν. Ακόμα κι αν είναι ο βοηθός του βοηθού.

– Πάνω από 20 χρόνια είναι μια ολόκληρη ζωή στο ραδιόφωνο, τα έχεις κάνει όλα όσα ήθελες;

Έχω τόσες ιδέες… Στεναχωριέμαι που κάποια πράγματα δεν είναι μπορούν να γίνουν.

– Τι χρειάζεται να έχει μια γυναίκα για να είναι επιτυχημένη ραδιοφωνική παραγωγός;

Πάντα το ραδιόφωνο ήταν ένας κρυφός πόθος, ήταν και είναι της μόδας. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δεν φτάνει να έχεις ωραία φωνή. Θέλει η ψυχή σου να είναι δοσμένη σε αυτό 100%. Έχω λίγο καλή φωνή, μελετάω μουσική, τσεκάρω τις ειδήσεις και κάνω εκπομπή. Με τρεις απλές συμβουλές μπορώ να σε κάνω ραδιοφωνική παραγωγό, θα πεις γεια σας, τι μέρα είναι, αν είναι καλός ο καιρός, πάμε να ακούσουμε Αντώνη Ρέμο. Αυτό, όμως δεν θα είναι αρκετό. Ραδιόφωνο είναι ο χαρακτήρας του καθενός. Κι από αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί κανείς πια”.

Το στοίχημα να κατουρηθούν όλοι πάνω τους

Η Ράνια παράλληλα με την δουλειά της στο ραδιόφωνο, έπαιζε πάντα μουσική σε πάρτι, ως dj. Μουσική παίζει και στα μπουζούκια, κάτι που άρχισε με έναν ακόμα παιδικό της φίλο, τον Νίκο Βέρτη.

“Το στοίχημα ήταν να κατουρηθούν όλοι πάνω τους. Είχαμε πει ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να πάει στην τουαλέτα. Ανάμεσα στο πρόγραμμα θα κάνουμε πάρτι. Η δική μου εμφάνιση έχει κάτι το θεατρικό με όλα αυτά που γίνονται στις οθόνες πίσω. Το πετύχαμε. Με τον Νίκο το ξεκινήσαμε μαζί.

– Πολλούς άντρες φίλους δεν έχεις;

– Η αλήθεια είναι αυτή. Έχω πολλούς άντρες φίλους. Οικογένεια τους λέω. Οι φίλοι μου είναι το σόι μου. Η προσωπική μου ζωή είναι οι φίλοι μου. Με συμβουλεύουν να κάνω οικογένεια. Ο άνθρωπος που θα καταλάβω ότι μου αρέσει για σχέση, θέλω να τον γνωρίσω αμέσως στους φίλους μου.

– Γιατί δεν παντρεύεσαι λοιπόν;

– Καλέ, όλα είναι προγραμματισμένα, μην αγχώνεσαι. Έχει μπει το νερό στο αυλάκι.

– Πώς σου φαίνεται η ιδέα του γάμου;

Όλα ξεκινούν από τον σεβασμό και τον θαυμασμό. Η ομορφιά φεύγει, ο έρωτας με μαθηματική ακρίβεια κάποια στιγμή τελειώνει. Θα παντρευτώ όταν μου γίνει πρόταση με παραδοσιακό τρόπο. Σκοπός είναι η οικογένεια. Όλα πρέπει να γίνουν σωστά. Είμαι παραδοσιακή στις σχέσεις, δεν κάνω ότι δεν θέλω να μου κάνουν, είμαι άνθρωπος που θα υποχωρήσω και στις σχέσεις μου μού αρέσει να φροντίζω τον άλλον.

–  Εκτός ραδιοφώνου τι κάνεις;

– Μαγειρεύω πάρα πολύ, όχι για μένα, για κόσμο. Μου αρέσει να τους περιποιούμαι, αλλά δεν θα πλύνω και τα πιάτα. Σιχαίνομαι να πλένω πιάτα. Γενικά είμαι πολύ σπιτόγατα και νοικοκυρά. Δεν γυμνάζομαι. Προτιμώ να κοιμηθώ. Δεν βγαίνω πολύ. Η έξοδός μου είναι τα πάρτι μου. Φέτος γύρισα πάλι όλη την Ελλάδα.

– Πώς διατηρείσαι τόσο φρέσκια;

– Ας είναι καλά ο πλαστικός Βαγγέλης Κεραμίδας. Έχουμε την ίδια άποψη. Να κάνουμε αυτά που πρέπει Τόσο όσο να μη φαίνεσαι κουρασμένη.

Τα αγόρια της Ράνιας

Η Ράνια λέει ότι η επιτυχία της εκπομπής της με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου είναι ότι δεν υπάρχει φίλτρο. Είναι όλοι ο εαυτός τους. Είναι μια παρέα που περνάει καλά. Μου λέει ακόμα ότι δεν τους αφήνει με τίποτα: “Αν χωρίσουμε θα ξανακάνω εκπομπή βράδυ”. Την ρωτάω τι αγαπάει, αλλά και τι σιχαίνεται στους δύο ραδιοφωνικούς partners της.

“Ο Λιανός είναι παρανοϊκά έξυπνος. Βγάζει τέλεια το ραδιοφωνικό του κομμάτι. Είναι και πάρα πολύ ευαίσθητος. Αυτό που με νευριάζει είναι το ότι δεν έχει καταλάβει πόσο καλός είναι”.

 

Με τον Γρηγόρη μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι μου. Έχουμε πολύ ιδιαίτερη σχέση. Ξέρω ότι είναι ένας άνθρωπος που ακόμα κι αν κάνω πάνω από χρόνο να τον δω, μόλις βρεθούμε ή τον πάρω τηλέφωνο θα είναι εκεί. Σαν να μην πέρασε καμία μέρα. Με νευριάζει που είναι ξερόλας, αλλά τα ξέρει ΚΑΙ όλα. Εγώ το παίζω ξερόλας, χωρίς να είμαι. Και κοντραριζόμαστε. Έχουμε κάνει και παιχνίδι στο ραδιόφωνο. Βρες τον ξερόλα. Έχουμε πάρα πολύ πλάκα. Ο θυμός μου κρατάει λίγα λεπτά. Όσο και η διαφωνία μας”.

“RK”, τα δικά της ρούχα

Η Ράνια μέσα σε όλα αυτά που κάνει αυτή την εποχή, ετοιμάζει και την δική της σειρά ρούχων. Όλα είναι σχεδόν έτοιμα. Η συλλογή θα λέγεται “RK” και την έφτιαξε μαζί με την αγαπημένη της μοδίστρα. Στην αρχή θα τα βρούμε σε κάποια επιλεγμένα μαγαζιά, αλλά στα σχέδια της είναι και το e shop. Τα ρούχα θα μπορούμε να τα παραγγείλουμε και θα είναι φυσικά μοναδικά. Μας υποσχέθηκε να είμαστε οι πρώτες που θα τα δούμε, αλλά πώς της ήρθε πάλι αυτό;

“Όταν ήμουν μικρή πέρασα στην Σχολή Καλών Τεχνών, πάντα ζωγράφιζα, πάντα σχεδίαζα, ποτέ δεν ήθελα να φοράω ίδια ρούχα με τους άλλους. Έβλεπα κάτι που μου άρεσε και έκανα παραλλαγές. Στην Καλών Τεχνών δεν πήγα. Είμαι από 13 ετών στο ραδιόφωνο, όταν άρχισα να βγάζω λεφτά, δεν το σκεφτόμουν. Έλεγα που να πάω τώρα; Φοιτήτρια;”

 

Φωτογραφίες:  Gertrude Gary Milk