ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ιωάννα Τσιγαρίδα: Η σχεδιάστρια της ερωτικής απλότητας

Το νέο made in Greece brand ROSES ARE RED αποτελεί την πρώτη ελληνική εταιρία με loungewear δημιουργίες υψηλής αισθητικής. Η σχεδιάστρια αντλεί έμπνευση από την ποίηση και εστιάζει στο γεωμετρικό σχεδιασμό και την υψηλή ποιότητα ραφής και υφασμάτων, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής περιλαμβάνει ρούχα από 100% μετάξι και 100% βαμβάκι.

Ένας στίχος ερωτικού ποιήματος ”Roses are red, violets are blue” ήταν αρκετός για να ξεκινήσει ένα μεγάλο πάθος. Η Ιωάννα Τσιγαρίδα αγάπησε τη μόδα και εκείνη την φέρθηκε με τρόπο αριστοκρατικό, όπως της ταίριαζε.

Αέρινα υφάσματα, καθαρές γραμμές, σχέδια που θέλουν να αγκαλιάσουν κι όχι να περιορίσουν, να χαϊδέψουν κι όχι να προκαλέσουν δυσφορία.

Η φιλοσοφία του brand δίνει έμφαση στη διττή μορφή και χρήση του ρούχου, αποτελώντας ταυτόχρονα μία άνετη, κομψή εμφάνιση για το σπίτι, αλλά και μία εντυπωσιακή στιλιστική επιλογή για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές βόλτες.

Ρομαντισμός, πρακτικότητα, έρωτας, πάθος, απαλότητα και μία ατέρμονη ανάγκη απόδρασης από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Κυρίες μου να σας συστήσω την Ιωάννα Τσιγαρίδα και τα όμορφα τριαντάφυλλά της

Πες μας λίγα λόγια για εσένα

Πολύ ερωτευμένη με τον άντρα μου και το γάτο μου.

Πότε ξεκινάει ο έρωτας με τη μόδα;

Μάλλον πρόκειται για γενετικό υλικό, δεν εξηγείται αλλιώς!

 

Τι σε κάνει να μεταπηδήσεις στη σχεδίαση;

Στα 21 μου τελείωσα το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και έφυγα κατευθείαν για Παρίσι, όπου σπούδασα Σχέδιο μόδας. Ήταν, δηλαδή, κάτι αποφασισμένο από τα πρώτα μου κιόλας ακαδημαϊκά βήματα. Βιαζόμουν να τελειώσω το Πανεπιστήμιο ακριβώς στα 4 χρόνια, για να ακολουθήσω αυτό που πραγματικά ήθελα.

Δεν είχα τελειώσει ακόμα τη σχολή, όταν ξεκίνησα να δουλεύω στην Paris Fashion Week.

Απολάμβανα τη συνεργασία κυρίως με τους νέους διεθνείς σχεδιαστές, γιατί είχαν μεγάλες ιδέες χωρίς τα budgets των μεγάλων οίκων, κάτι που έκανε τη δουλειά μας ακόμα πιο challenging. Ήξερα από τότε ότι θα ερχόταν η κατάλληλη στιγμή που θα έβρισκα αυτό ακριβώς που θα ήθελα να κάνω σχεδιαστικά. Υπάρχουν πάρα πολλοί ταλαντούχοι και αξιόλογοι σχεδιαστές. Σκοπός μου δεν ήταν να δημιουργήσω ένα ακόμα brand ρούχων, αλλά μία φιλοσοφία γύρω από την εικόνα που παρουσιάζουμε στον ίδιο μας τον εαυτό. Inside out.

 

Ποιο είναι το πιο διασκεδαστικό κομμάτι της ενασχόλησής σου με την σχεδίαση;

O συνδυασμός υφασμάτων και υφών.

Το όνομα πως προκύπτει;

Κάθε σχέδιο συνοδεύεται από το δικό του ποίημα, γραμμένο από εμένα (ασχολούμαι με την ποίηση από πολύ μικρή), ενισχύοντας το ποιητικό concept του brand.

Κάθε σεζόν, η καμπάνια συνοδεύεται και από μια ποιητική συλλογή. Όλοι γνωρίζουμε το διαχρονικό ανά τους αιώνες, love poem ”Roses are red, violets are blue…”, δίστιχο το οποίο πιθανολογείται ότι γράφτηκε από τον Sir Edmund Spenser το 1590.

Πρόκειται για ένα δίστιχο, στο οποίο ο καθένας εδώ και τόσους αιώνες δίνει τη δική του συνέχεια. Όπως, λοιπόν, αυτό το ποίημα δίνει την ελευθερία στον καθένα να συνεχίσει τους στίχους με δικά του λόγια, έτσι και τα ROSES ARE RED ρούχα έχουν στόχο να εμπνεύσουν τις γυναίκες και τους άντρες που τα φοράνε να ”γράψουν” τη δική τους ιστορία με ξεχωριστές εμπειρίες και κομψές εμφανίσεις εντός και εκτός σπιτιού.

 

Ποια υλικά χρησιμοποιείς;

Κυρίως μετάξι και βαμβάκι.

Ποια είναι η φιλοσοφία του brand;

Η φιλοσοφία των ROSES ARE RED δίνει έμφαση στη διττή μορφή και χρήση του ρούχου, αποτελώντας ταυτόχρονα μία άνετη, κομψή εμφάνιση για το σπίτι, αλλά και μία εντυπωσιακή στιλιστική επιλογή για καθημερινές – ή ακόμα και βραδινές- εμφανίσεις. Αντλεί έμπνευση από την ποίηση και εστιάζει στο γεωμετρικό σχεδιασμό και την υψηλή ποιότητα ραφής και υφασμάτων.

Αναγέννηση, μπαρόκ, ροκοκό ή νατουραλισμός; Ποιο ρεύμα θα περιέγραφε καλύτερα τις δημιουργίες σου;

Οι δημιουργίες μου είναι απλές και γεωμετρικές, χωρίς περιττά διακοσμητικά στοιχεία.

Πιστεύω ότι η απλότητα προδίδει μια έμφυτη και αβίαστη κομψότητα στο χαρακτήρα της γυναίκας. Σίγουρα ο νατουραλισμός είναι πιο κοντά στη φιλοσοφία των ROSES ARE RED, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε βρίσκω πηγές έμπνευσης και στο χαρακτήρα και των λοιπών ρευμάτων.

Ποιο είναι το πιο ασυνήθιστο σχόλιο που έχεις ακούσει για τα ρούχα σου;

Ένα ασυνήθιστο σχόλιο που θυμάμαι ήταν σχετικά με τη μεταξωτή υφή κάποιων κομματιών που εντυπωσίασαν μία κοπέλα και είπε ότι τα ρούχα ”ρέουν” σαν νερό.

Με ποια λουλούδια θα στόλιζες το σπίτι σου;

Τουλίπες σε πολλά, πολλά χρώματα.

Πιστεύεις πως οι γυναίκες έχουν συνηθίσει να είναι περιποιημένες εντός σπιτιού;

Εξαρτάται από τις προτεραιότητες της κάθε γυναίκας και την καθημερινότητά της. Μία εργαζόμενη μητέρα, για παράδειγμα, σίγουρα θα ήθελε να είναι περιποιημένη μέσα στο σπίτι, αλλά με τόσες πολλές υποχρεώσεις και ελάχιστο χρόνο, συνήθως δυσκολεύεται να δίνει προτεραιότητα στην εξωτερική της.

Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες, πλέον, βρίσκουν χρόνο για την προσωπική τους φροντίδα και η περιποιημένη εμφάνιση γίνεται αβίαστα τρόπος ζωής, ανεξάρτητα αν βρίσκονται εντός ή εκτός σπιτιού.

Προχτές μου είπε μία κυρία που έχει αποκτήσει ένα ROSES ARE RED kimono ”Το φοράω και κινούμαι μέσα στο σπίτι και αισθάνομαι τόσο σημαντική, σαν βασίλισσα”. Μου άρεσε πολύ αυτό που άκουσα, καθώς βλέπω ότι το μήνυμα που στέλνω μέσα από τη συλλογή και η φιλοσοφία του brand βρίσκουν ανταπόκριση.

 

Αν η collection σου ήταν μαγική ιστορία, πώς θα ξεκινούσε;

Roses are red, violets are blue.
This story is not magic, it’s just true.

Αν έκλεινες τα μάτια σε ποια πόλη θα ήθελες να βρεθείς;

Στη Lille της Γαλλίας. Έκανα το μεταπτυχιακό μου εκεί και πέρασα τον ωραιότερο χρόνο της ζωής μου.

 

Τα επόμενα σχέδιά σου;

Έχουν σίγουρα σχέση με τις εξαγωγές.

Πού μπορούμε να βρούμε τη συλλογή σου;

Στο eshop rosesarered.gr, στη Boutique Belvedere Mykonos, στο Six Senses Spa στη Μύκονο, στην Tres Doux boutique στο Sani Resort, στη Ve2 boutique στην Κηφισιά, στο Wolf&Badger στο Λονδίνο και στο, επίσης βρετανικό, Beautifully Undressed.