ΙΣΟΤΗΤΑ ΦΥΛΩΝ

Πώς μπορεί ένας γάμος να θεωρείται αντιφεμινιστικός στη Σουηδία; Η απάντηση δεν είναι αυτή που πιστεύεις

Torsten Laursen/Getty Images/Ideal Image

Η Σουηδία θεωρείται παγκοσμίως η χώρα που αγαπά το φεμινισμό. Βλέπουμε ένα κοινοβούλιο όπου οι γυναίκες δεν είναι διακοσμητικές, η χώρα είναι στην κορυφή στο δείκτη ισότητας των φύλων της ΕΕ και η γονική άδεια είναι ίδια και για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Παραδοσιακά στη σουηδική εκκλησία , η οποία είναι λουθηρανική, η νύφη και ο γαμπρός περπατούν στο διάδρομο μαζί αντί η νύφη να συνοδεύεται από τον πατέρα της, όπως συμβαίνει σίγουρα στη χώρα μας, στη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Σουηδία γίναμε; 

Τα τελευταία χρόνια –ίσως εμπνευσμένες από την επιρροή της τηλεόρασης στο Netflix, των ταινιών και των social media- περισσότερες Σουηδές νύφες ζητούν να «παραδοθούν» (να περπατήσουν στο διάδρομο της εκκλησίας την ημέρα του γάμου τους στο πλευρό του πατέρα τους που τις παραδίδει στον μελλοντικό σύζυγό τους) από τους πατέρες τους στους γαμπρούς. Κι αυτό δεν είναι σουηδική παράδοση και δεν φαίνεται ιδιαίτερα φεμινιστικό για τη Σουηδία.

Είναι η παράδοση της νύφης ένα πατριαρχικό έθιμο;

Η «παράδοση του Hollywood» φοριέται πολύ στη Σουηδία – ιδιαίτερα από το 2010, όταν η διάδοχος της Σουηδίας, πριγκίπισσα Βικτώρια, επέλεξε να την παραδώσει στον γαμπρό ο βασιλιάς Carl Gustaf. H συζήτηση αναζωπυρώθηκε μετά την υποβολή πρότασης στη φθινοπωρινή συνεδρίαση της σουηδικής εκκλησίας για την απαγόρευση της πρακτικής των πατέρων να παραδίδουν τις κόρες τους στο βωμό. Η Sara Waldenfors, πάστορας στο Nylöse του Gothenburg, η οποία μαζί με τον πολιτικό Jesper Eneroth υπέβαλαν πρόταση για απαγόρευση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει διαφυγή από τον πατριαρχικό συμβολισμό.

«Αν και η σκηνή είναι ωραία για τα μελλοντικά νυφικά ζευγάρια, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτό που συμβολίζει: ένας πατέρας που παραδίδει μια ανήλικη παρθένα στον νέο της κηδεμόνα» είπε σε συνέντευξη της στον Observer. Το θέμα προκάλεσε δημόσιο διάλογο επειδή έθιξε 2 σημαντικές σουηδικές αξίες: την ισότητα των φύλων και την ατομική ελευθερία επιλογής. Πολλοί Σουηδοί που είναι σθεναρά κατά της απαγόρευσης δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι η εκκλησία θα μπορούσε να αποφασίσει πώς θα παντρευτούν στο γάμο τους.

Σύμφωνα με τη σουηδική παράδοση, η νύφη και ο γαμπρός περπατούν στο διάδρομο μαζί. Επί του παρόντος, η απόφαση για το αν μια νύφη μπορεί ή όχι να περπατήσει στον διάδρομο με τον πατέρα της εξαρτάται από μεμονωμένους ιερείς. Βέβαια, η συζήτηση για το γάμο και το συμβολισμό της παράδοσης γίνεται παρά τον αριθμό των γάμων που μειώνονται στη Σουηδία. Πέρυσι παντρεύτηκαν 44.190 ζευγάρια. Το 2012, ο αριθμός ήταν 56.240.