WATCHLIST

KAOS: Ο Προμηθέας τα έχει με τον Χάροντα στην πιο delulu και non binary σειρά του Netflix

Justin Downing/Netflix

Δεν θα δεις το KAOS του Netflix για να μάθεις ελληνική μυθολογία. Εκτός αν ο Θησέας ήταν όντως gay και μαύρος και δεν μου το έμαθαν στο σχολείο. Θα το δεις για να περάσεις καλά (ίσως) και για να περάσει η ώρα (κυρίως). Δεν είναι κακό. Είναι ένας αχταρμάς με ωραίο cast (συμπεριληπτικό, έχει και trans ηθοποιούς) δημιουργημένο από το non binary Charlie Covell του The End of the F***ing World.

Το KAOS είναι μια σάτιρα των θεών και της εξουσίας 

Ο Jeff Goldblum είναι ένας σατράπης, ερωτύλος, με κρίση μέσης ηλικίας και μια απειλητική ρυτίδα Δίας, που ντύνεται σαν γκάνγκστερ των Βαλκανίων ή λες και παίζει σε καμπάνια της Versace, τρελαίνεται όταν αντιλαμβάνεται ότι η αδελφή και γυναίκα του Ήρα (Janet McTeer) συνωμοτεί εναντίον του.

Το KAOS δεν έχει σεβασμό προς την ελληνική μυθολογία, αλλά γελάς με τα υστερικά/σουρεαλιστικά αστεία του. Στα 8 επεισόδια του στο Netflix η Κρήτη είναι ένας εναλλακτικός σύγχρονος κόσμος στον οποίο ο πανθεϊσμός (και ο Δίας) εξακολουθεί να κυριαρχεί, και οι θεοί ανακατεύονται με τους θνητούς, κάτι που δεν πάει καλά.

Επί παραδείγματι, όποτε ο Δίας έχει νευράκια στέλνει μια φυσική καταστροφή στους ανθρώπους για να τους ελέγξει. Παίζει την κλιματική κρίση στα δάχτυλά του. Ο πατριαρχικός Δίας είναι ένας νευρωτικός ολιγάρχης, πολεμοχαρής με ανασφάλειες που χρειάζονται συστηματική ψυχοθεραπεία. Στο KAOS οι θεοί του Ολύμπου είναι εγωιστές, κακοί και επικεντρωμένοι αποκλειστικά στις δικές τους επιθυμίες. Τοξικοί δηλαδή. Οι Ερινύες, οι queer Μοίρες, η Μέδουσα, η Κασσάνδρα είναι όλοι μπλεγμένοι στην ανατροπή του Δία. Οι Μοίρες είναι οι μόνοι 3 χαρακτήρες του KAOS που γνωρίζουν ήδη το τέλος. 

Η σειρά του Charlie Covell βασίζεται  στην ελληνική μυθολογία, ο Τιτάνας Προμηθέας δίνει μια απλή εισαγωγή σε κάθε χαρακτήρα και τοποθεσία, αλλά το KAOS δεν είναι σε καμία περίπτωση Greek Mythology 101. Η βασική πλοκή σε πρόταση; Ο βασιλιάς των θεών ανησυχεί για μια προφητεία που πιστεύει ότι θα καταλήξει στο τέλος της βασιλείας του και ο Προμηθέας επιβεβαιώνει στο κοινό ότι οι φόβοι του είναι δικαιολογημένοι.

Η σειρά ενσωματώνει συνεχώς το χαρακτηριστικό όπλο του Δία, τον κεραυνό. Είναι ραμμένο στα ρούχα του (αθλητικές φόρμες). Αλλά, η Ήρα και ο Ποσειδώνας είναι εραστές. Ο Κύκλωπας Πολύφημος είναι ιδιοκτήτης μπαρ. Ο Μινώταυρος είναι ο δίδυμος αδελφός της Αριάδνης. Ο γιος της Ανδρομάχης και του Έκτορα, Αστυάναξ, εμφανίζεται στο KAOS  ως φασαίος Τρώας επαναστάτης και εραστής του Θησέα (τον φωνάζει Nax). Και μένει στο προσφυγικό προάστιο της Κρήτης που ονομάζεται Troytown.  Ό,τι καταλαβαίνεις. ΧΑΟΣ.

Η πρώτη σεζόν του KAOS στο φινάλε αφήνει την πόρτα ανοιχτή για επανάσταση. Κάτι που μάλλον θα δούμε στην επόμενη σεζόν.