ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 σίγουροι και απλοί τρόποι για να κάνεις πάντα καλή πρώτη εντύπωση

iStock

Πρώτες εντυπώσεις: συνεντεύξεις για δουλειά, πρώτα ραντεβού, κοινωνικές συγκεντρώσεις. Αυτές είναι οι κοινωνικές αρένες όπου οι πρώτες εντυπώσεις μπορούν να «φτιάξουν» ή να «χαλάσουν» το παιχνίδι. Και αν νομίζεις ότι το να κερδίσεις τις πρώτες εντυπώσεις, είναι τόσο περίπλοκο όσο η πυρηνική φυσική, πλανάσαι πλάνην οικτράν.

Η ψυχολογία έρχεται να μας σώσει εδώ με μερικές εκπληκτικά απλές τεχνικές που μας βοηθούν να κάνουμε καλή πρώτη εντύπωση, όπου κι όποτε κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο. Παρακάτω εξετάζουμε 6 από αυτές τις μεθόδους.

Η δύναμη ενός γνήσιου χαμόγελου

Ανεξάρτητα από το σκηνικό, είτε πρόκειται για μια συνέντευξη για δουλειά, μια κοινωνική συγκέντρωση ή μια τυχαία συνάντηση στο δρόμο, ένα γνήσιο χαμόγελο μπορεί να κάνει θαύματα για την πρώτη εντύπωση, που θα δώσεις σε κάποι@.

Βλέπεις, το χαμόγελο δεν είναι απλώς ένα παγκόσμιο σύμβολο ευτυχίας και αποδοχής. Είναι επίσης μεταδοτικό. Με άλλα λόγια, αν χαιρετήσεις κάποιον με ένα γνήσιο χαμόγελο, το πιθανότερο είναι ότι θα στο ανταποδώσει.

Αυτή η απλή ανταλλαγή δημιουργεί μια άμεση σύνδεση και θέτει τις βάσεις για μια θετική αλληλεπίδραση. Αλλά η αυθεντικότητα είναι το κλειδί εδώ. Ένα ψεύτικο χαμόγελο μπορεί να εντοπιστεί από χιλιόμετρα μακριά και μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το μυστικό της ενεργητικής ακρόασης

Η ενεργητική ακρόαση δεν είναι απλώς να κουνάς το κεφάλι σου, ενώ κάποι@ μιλάει. Περιλαμβάνει το να δείχνεις γνήσιο ενδιαφέρον, να κάνεις ουσιαστικές ερωτήσεις και να απαντάς με τρόπο που δείχνει ότι έχεις δώσει προσοχή.

Όταν ακούς ενεργά κάποι@, τ@ κάνεις να νιώθει ότι εκτιμάται και ακούγεται. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, τίποτα δεν αφήνει καλύτερη πρώτη εντύπωση από το να κάνεις κάποι@ να νιώσει ότι έχει πραγματικά σημασία.

Αυθεντικός εαυτός

Τα λόγια του διάσημου ψυχολόγου Carl Jung, «Το προνόμιο μιας ζωής, είναι να γίνεις αυτός που πραγματικά είσαι», εμπερικλείει μια βαθιά σοφία, όχι μόνο για τις πρώτες εντυπώσεις, αλλά για ολόκληρη τη ζωή.

Υπάρχει μια ορισμένη ελευθερία που έρχεται με το να αγκαλιάζεις τον αληθινό σου εαυτό και να αφήνεις την ανάγκη να εντυπωσιάσεις τους άλλους. Όταν είσαι γνήσιος, οι άνθρωποι νιώθουν πιο άνετα γύρω σου. Αισθάνονται την αυθεντικότητά σου, γεγονός που τους επιτρέπει να εγκαταλείψουν τα δικά τους προσχήματα.

Την επόμενη φορά που θα συναντήσεις κάποι@ για πρώτη φορά, μην προσπαθήσεις να γίνεις κάποια/ος άλλη/ος. Η αυθεντικότητα δημιουργεί εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη είναι θεμελιώδες στοιχείο μιας εξαιρετικής πρώτης εντύπωσης.

Η τέχνη της γλώσσας του σώματος

Το να περπατάς σε μια αίθουσα γεμάτη αγνώστους σε ένα συνέδριο μπορεί να είναι τρομακτικό. Παρά τις προσπάθειες σου, διακριτικά σημάδια όπως καμπουριασμένοι ώμοι και η αποφυγή της οπτικής επαφής, μπορεί να αποκαλύψουν δυσφορία και απροθυμία.

Έρευνα του Albert Mehrabian δείχνει ότι μόλις το 7% των συναισθημάτων και των στάσεων μας εκφράζονται με προφορικές λέξεις.

Εν τω μεταξύ, το 38% μεταδίδεται μέσω του τόνου και της φωνής και το υπόλοιπο 55% μεταδίδεται μέσω της γλώσσας του σώματος. Όταν βρίσκεσαι λοιπόν σε ένα νέο περιβάλλον, μην εστιάζεις μόνο στις λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις,  αλλά και σε μη λεκτικά σήματα που μεταφέρονται από πράγματα όπως ο τρόπος που κάθεσαι ή η στάση του σώματός σου.

Η δύναμη των ονομάτων

Το να θυμάσαι και να χρησιμοποιείς το όνομα κάποι@ όταν τ@ συναντάς μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή λεπτομέρεια, αλλά μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην εντύπωση που αφήνεις.

Η χρήση του ονόματος, σε μια συνομιλία δείχνει ότι δίνεις προσοχή και κάνεις το άλλο άτομο να αισθάνεται σημαντικό. Τα ονόματα είναι ο πιο γλυκός και σημαντικός ήχος σε οποιαδήποτε γλώσσα.

Κατάλληλο φόρεμα

Αν και είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει να κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του, οι πρώτες εντυπώσεις συχνά περιλαμβάνουν ένα οπτικό στοιχείο. Το πώς παρουσιάζεις τον εαυτό σου σωματικά, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εντύπωση που δίνεις.

Το να ντύνεσαι σωστά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φοράς ακριβά ή statement ρούχα. Πρόκειται για την επιλογή ενός ρούχου που είναι κατάλληλο για την περίσταση και αντανακλά το προσωπικό σου στιλ.

Σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, για παράδειγμα, το να ντύνεσαι “very demure, very mindful”, μπορεί να δείξει ότι σέβεσαι το περιβάλλον και παίρνεις στα σοβαρά τις ευθύνες σου. Από την άλλη σε ένα χαλαρό περιβάλλον, το να ντυθείς άνετα, μπορεί να μεταφέρει αυτοπεποίθηση.