FASHION TRENDS

Οι 6 φθινοπωρινές τάσεις που θα δεις παντού φέτος

Jil Sander Fall 2024 Launchmetrics Spotlight

Οι πιθανότητες να ζήσουμε φθινόπωρο με την παλιά- καλή έννοια, μειώνονται ανά χρονιά. Ειδικά τα τελευταία 2- 3 χρόνια, οι ενδείξεις επιβεβαιώνουν ότι το κλίμα έχει αλλάξει για τα καλά, γεγονός που δεν μπορεί να μην επηρεάζει και το ντύσιμό μας.

Ο τρόπος που ντυνόμαστε πλέον κάθε Σεπτέμβρη, έχει αλλάξει τελείως και φυσικά αυτό μας κάνει να αντιμετωπίζουμε τη μόδα και το στιλ, πολύ διαφορετικά απ’ ότι παλιότερα. Ίσως να μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν υπάρχει λόγος για να συμπεριλάβουμε στις εμφανίσεις -άρα και την γκαρνταρόμπα μας- φθινοπωρινά κομμάτια, που κάποτε θα φορούσαμε ήδη. Ένα ακόμη πράγμα που επηρεάζεται με αυτή τη νέα συνθήκη, είναι και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις τάσεις. Οι φθινοπωρινές τάσεις πλέον, ίσως να αποκτούν δευτερεύοντα ρόλο στον τρόπο που ντυνόμαστε, ίσως γιατί δυσκολευόμαστε να οραματιστούμε πώς να τις συμπεριλάβουμε στις εμφανίσεις μας, στο θερμό αυτό κλίμα που ζούμε.

Να σου πω λοιπόν σε αυτό το σημείο, ότι μπορούμε να συνεχίσουμε κανονικά να υιοθετούμε τις φθινοπωρινές τάσεις, ασχέτως καιρού. Γιατί ακόμα κι αν έχει αλλάξει ο τρόπος που θα τις φορέσουμε, το «παιχνίδι» του να δοκιμάσουμε ένα νέο trend, παραμένει το ίδιο. Ή τουλάχιστον, θα πρέπει να παραμείνει το ίδιο στο μυαλό μας.

Αν λοιπόν, αναρωτιόσουν αν έχει νόημα να δεις τι θα φορεθεί τη νέα σεζόν, θα σου πω ότι έχει. Ανεξαρτήτως αν θα υιοθετήσεις για παράδειγμα, το λεοπάρ μοτίβο που είναι από τις μεγαλύτερες τάσεις της σεζόν φέτος, μέσω ενός πουλόβερ ή ενός κοντομάνικου τοπ, το θέμα είναι ένα: αν θέλεις να δοκιμάσεις και να φορέσεις μια νέα τάση, μπορείς. Και κατά τη γνώμη μου, ο Σεπτέμβρης είναι η ιδανική στιγμή για να μπεις σε αυτό το mindset, μιας και είναι ο μήνας που νιώθουμε περισσότερο την ανάγκη για ένα restart (στην γκαρνταρόμπα μας και όχι μόνο).

Μετά από ένα πολύ (πολύ) ζεστό καλοκαίρι λοιπόν, είναι καλό ν’ αρχίσουμε να βρίσκουμε τρόπους να προχωράμε μπροστά. Να εξελισσόμαστε κι εμείς και το ντύσιμό μας, και ένας τρόπος να το καταφέρουμε, είναι υιοθετώντας μια από τις φθινοπωρινές τάσεις της νέας σεζόν. Ή απλά φέρνοντας γενικότερα λίγο φθινοπωρινό αέρα στο ντύσιμό μας.

Οι φθινοπωρινές τάσεις για το 2024 πάντως, είναι the way to go. Από τη χρωματική παλέτα που μας προτείνουν φέτος οι σχεδιαστές, όπως το θερμό βουργουνδί και τον σταρ της σεζόν, το πράσινο, από τα ενδιαφέροντα υλικά, τα μαξιμαλιστικά μοτίβα, τις σιλουέτες κ.ο.κ., οι φετινές φθινοπωρινές τάσεις «φωνάζουν» fall fashion.

Αν και αποκλίνουν σε ένα βαθμό από την «ήσυχη» μόδα της περσινής χρονιάς, οι δόσεις μινιμαλισμού φαίνεται να ισορροπούν θαυμάσια με πιο «φωναχτά» styles. Με λίγα λόγια, οι φθινοπωρινές τάσεις για το 2024 είναι πιο extra, αλλά όχι τόσο ώστε να μην μπορείς να διαχειριστείς το glam και την υπερβολή. Παρακάτω λοιπόν, θα βρεις τις 6 επικρατέστερες φθινοπωρινές τάσεις του 2024 που θα δούμε, λίγο- πολύ, παντού φέτος.

Φθινοπωρινές τάσεις 2024: Meow

A-Δ: Marni Fall 2024, Alaia Fall 2024 / Launchmetrics Spotlight
A-Δ: Marni Fall 2024, Alaia Fall 2024

Η άνοδος animal prints όπως του λεοπάρ, είναι μια που βλέπουμε να περιτριγυρίζει καιρό τις τάσεις. Αν και τα animals prints, είναι διαχρονικά, είναι περίοδοι που τιμώνται λίγο παραπάνω μέσω των runways και οι Fall 2024 συλλογές είχαν πολλές animal print αναφορές, με το λεοπάρ να ξεχωρίζει. Έχουν λάβει ένα αρκετά δυναμικό rebranding, με σχεδιαστές και brands να το προσεγγίζουν με μια πιο σύγχρονη ματιά, φέρνοντας το στη μόδα του σήμερα.

Green with envy

A-Δ: Dries van Noten Fall 2024, Jil Sander Fall 2024 / Launchmetrics Spotlight
A-Δ: Dries van Noten Fall 2024, Jil Sander Fall 2024

Με την επιτυχία που είχε το άλμπουμ της Charli XCX, Brat, το καλοκαίρι, με το εξώφυλλό της να είναι σε ένα έντονο φωσφοριζέ σχεδόν slime green, είδαμε την δυναμική άνοδο του πράσινου χρώματος. Παρ’ όλα αυτά, πριν δώσουμε όλα τα credits στην καλλιτέχνιδα για την άνοδο του πράσινου στη μόδα, οι  οι Fall 2024 συλλογές είχαν ήδη τιμήσει την τάση αυτή και την οπτιμιστική πλευρά του πράσινου χρώματος, μέσα από διάφορες ενδιαφέρουσες αποχρώσεις. Μέσα από τo olive green, το σμαραγδί, το σκούρο πράσινο και φυσικά το δυναμικό neon brat green, η τάση αυτή εξελίσσεται και έρχεται να ταιριάξει φανταστικά με την γήινη χρωματική παλέτα που υιοθετούμε συχνά το φθινόπωρο.

The future is the past

A-Δ: Miu Miu Fall 2024, Gucci Fall 2024 / Launchmetrics Spotlight
A-Δ: Miu Miu Fall 2024, Gucci Fall 2024

Η ιδέα του μέλλοντος και δη, του πώς είναι κι αν υπάρχει ζωή στο διάστημα, καθόρισε μια ολόκληρη δεκαετία, τόσο στην εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και την αντιμετώπιση της μόδας και φυσικά και άλλων τεχνών, όπως της αρχιτεκτονικής. Οι space age αναφορές των 60s με τις απλουστευμένες αλλά γεμάτες φουτουριστικές αναφορές σιλουέτες, επιστρέφουν στις Fall 2024 πασαρέλες, ως μια από τις επικρατέστερες φθινοπωρινές τάσεις για το 2024. Σκέψου Jackie ‘O vibes, αλλά και εντυπωσιακές και δραματικές σιλουέτες αλά Diana Ross.

Φθινοπωρινές τάσεις 2024: Weeerk!

A-Δ: LaQuan Smith Fall 2024, Altuzarra Fall 2024 / Launchmetrics Spotlight
A-Δ: LaQuan Smith Fall 2024, Altuzarra Fall 2024

Η επιστροφή σε περιβάλλον γραφείου post covid, συνεχίζει να απασχολεί τη μόδα, ακόμα κι αν ο τρόπος που δουλεύουμε, έχει αλλάξει σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό δεν σταματάει τους designers από το να οραματίζονται την ιδανική workwear γκαρνταρόμπα η οποία, εν έτει 2024, συνδυάζει λίγο παραπάνω sensuality από παλιά, που φαίνεται να απενοχοποιείται σιγά-σιγά και στον εργασιακό χώρο. Σκέψου, πιο fitted σιλουέτες και πιο κοντά μήκη αλλά και άνετες σιλουέτες ταυτόχρονα. Όλα είναι πιθανά στο officewear πια.

Free the legs

A-Δ: Saint Laurent Fall 2024, No,21 Fall 2024 / Launchmetrics Spotlight
A-Δ: Saint Laurent Fall 2024, No,21 Fall 2024

Μετά την τάση του free the nipple, έρχεται αυτή του no pants να στηρίξει τη γυναικεία σεξουαλική απελευθέρωση μέσω του ντυσίματος, μια τάση ή ένα φαινόμενο καλύτερα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Το να κυκλοφορούσε χωρίς παντελόνι και με άλλες εναλλακτικές όπως ολόσωμα κορμάκια ή με το βρακί μας, ξεχώρισε για ακόμη μια χρονιά στις πασαρέλες, μετά τη δυναμική τους άνοδο στις Fall 2023 συλλογές. Μια τάση που μας προτείνει να τολμήσουμε με το στιλ μας, αλλά και να δούμε πώς το βρακί φοριέται μόνο του εκτός σπιτιού. Αμέ.

Φθινοπωρινές τάσεις 2024: Tickle my fancy

Άλλη μια «έκρηξη» μαξιμαλισμού που επιβεβαιώνει την απομάκρυνση της μόδας από το quiet luxury, είναι τα φτερά. Το στοιχείο του drama και της υπερβολής εισέρχεται δυναμικά στο ντύσιμό μας και αυτό δεν αφορά μόνο τις εμφανίσεις μας σε ειδικές περιστάσεις. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις στις φθινοπωρινές πασαρέλες που επιβεβαιώνουν ότι τα φτερά φοριούνται και σε καθημερινή βάση, ακόμα κι αν εμφανίζονται στα ρούχα μας, με πιο διακριτικό τρόπο. Οι φούστες με φτερά στο τελείωμά τους είναι μια ένδειξη αυτού, ενώ αν θέλεις κάτι πιο δραματικό, αρκεί να δεις τα φορέματα του οίκου Ferragamo που απενοχοποιούν τα φτερά βάζοντάς στις λαιμοκόψεις casual φορεμάτων.