Η πιο μικροπρεπής και τοξική συμπεριφορά σε μια σχέση
- 10 ΣΕΠ 2024
Αν υπάρχει «συνταγή» για μια υγιή σχέση, τότε αυτή σίγουρα αποτελείται από τα εξής στοιχεία: αγάπη, σεβασμό, εμπιστοσύνη και επικοινωνία. Μεταξύ τους είναι αλληλένδετα και αν ένα στοιχείο χαθεί ή ελαττωθεί στο δεσμό, τότε κατά πάσα πιθανότητα προκύπτει ένα ντόμινο, που σπάνια έχει καλή κατάληξη.
Όσον αφορά την επικοινωνία, είναι εκείνη που έχει τη μέγιστη σημασία, για να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Χαρακτηριστική ερώτηση που κάνουν ειδικοί, όταν υπάρχει ένα πρόβλημα είναι: «Αυτό που σε ενοχλεί, το έχεις επικοινωνήσει;». Ναι, δεν είναι πάντα το πιο εύκολο και οι λέξεις πολλές φορές πονάνε. Αυτό όμως που πονάει περισσότερο είναι η σιωπή και μάλιστα η σιωπή που χρησιμοποιείται από ορισμένους ως τακτική, για να επιτύχουν αυτό που θέλουν. Μάλιστα, έχει και τον δικό του όρo αυτή η συμπεριφορά. Silent treatment ή η τιμωρία της σιωπής.
Τι είναι το silent treatment;
Το silent treatment ή τιμωρία της σιωπής, όπως έχει κατοχυρωθεί να ονομάζουμε αυτό το φαινόμενο, πρόκειται, όπως έχει διαπιστωθεί, για συναισθηματική κακοποίηση, μη λεκτική βία και χειραγώγηση. Στα περισσότερα επιστημονικά άρθρα η συμπεριφορά καταγράφεται συνηθέστερα σε άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας και ως χειριστικό εργαλείο για την απόκτηση του ελέγχου των ανθρώπων γύρω τους. Κομβικό στοιχείο στη διάκριση σε αυτή την περίπτωση είναι η χρονική διάρκεια επιβολής της «τιμωρίας της σιωπής».
Η κίνηση επιβολής «σιωπής» επί μακρόν είναι μία στρατηγική που θυματοποιεί σχετικά εύκολα τον αντίπαλο, τον σύρει στην αρένα «κατάκοπο» από τον συναισθηματικό πόνο και τις άλυτες απορίες, με τους όρους που επέβαλε ο ίδιος, που διέκοψε βιαίως την επικοινωνία. Ακριβώς γι’ αυτό και υπάρχει διαφορά στο να παίρνεις το χρόνο σου, να σκεφτείς καθαρά πριν μιλήσεις και στο να ασκείς silent treatment. Ωστόσο, αν έρθεις αντιμέτωπη/ος με μια τέτοια αρνητική συμπεριφορά, τι μπορείς να κάνεις;
Πώς μπορείς να αντιδράσεις στο silent treatment;
Μην ανταποδώσεις στη σιωπή
«Τίποτα δεν θα λυθεί αν αποφασίσετε και οι 2 να σταματήσετε να μιλάτε εντελώς», λέει ειδικός. Φυσικά, αν θέλεις κάποια απόσταση δεν πειράζει. Τουλάχιστον, φρόντισε απλώς να επικοινωνήσεις τις ανάγκες σου, ώστε να ξέρει το άλλο άτομο ότι δεν το αγνοείς.
Προσπάθησε να μην υποχωρήσεις
Αν κάποι@ γίνεται ψυχρ@ μαζί σου, μπαίνεις στον πειρασμό να κάνεις ότι χρειαστεί, προκειμένου να «σπάσει» αυτή η αμήχανη σιωπή. Αν τελικά δώσεις την προσοχή που αποζητά ο θύτης, τότε δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική και αυτό θα συνεχίσει να είναι εις βάρος σου.
Ξεκαθάρισε γιατί σε πληγώνει το silent treatment
Μίλα στο πρώτο ενικό πρόσωπο και ξεκαθάρισε πως σε κάνει να αισθάνεσαι αυτή η συμπεριφορά, τι θα ήθελες να κάνει το άλλο άτομο και ψάξτε να βρείτε λύσεις, για να επικοινωνείτε καλύτερα. Η αντίδραση σε αυτές τις δηλώσεις και προσπάθειες να έρθετε πιο κοντά, θα σου αποκαλύψουν αν το άτομο που έχεις απέναντί σου, νοιάζεται πραγματικά για το πως αισθάνεσαι.