ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 φράσεις που σαμποτάρουν τις σχέσεις σου

iStock

Οι σχέσεις είναι περίπλοκες και απαιτούν συνεχή φροντίδα, επικοινωνία και κατανόηση. Ωστόσο, υπάρχουν φράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά και μπορεί να υπονομεύουν τις σχέσεις μας χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, η γλώσσα που χρησιμοποιούμε έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους, καθώς και στον τρόπο που επικοινωνούμε. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε 7 φράσεις που μπορούν να σαμποτάρουν τις σχέσεις μας, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα.

«Είσαι πάντα… / Δεν είσαι ποτέ…»

Αυτή η φράση ανήκει στην κατηγορία των απόλυτων δηλώσεων και είναι εξαιρετικά επιζήμια. Οι γενικεύσεις αυτού του είδους τείνουν να κάνουν το άλλο άτομο να νιώθει ότι κατακρίνεται συνεχώς, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τα αρνητικά συναισθήματα. Έρευνες της ψυχολογίας των σχέσεων δείχνουν ότι τα απόλυτα, όπως «πάντα» και «ποτέ», δημιουργούν άμυνες και αποστασιοποίηση, αντί για γόνιμη επικοινωνία.

Φράσεις που σαμποτάρουν τις σχέσεις σου: «Δεν με ενδιαφέρει»

iStock

Η αδιαφορία σε μια σχέση, είτε ρητά είτε έμμεσα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφική. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ενσυναίσθησης και ενδιαφέροντος προς τις ανάγκες και τα συναισθήματα του άλλου είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες διάλυσης των σχέσεων. Όταν κάποιος εκφράζει αδιαφορία, το άλλο άτομο μπορεί να νιώσει ότι δεν εκτιμάται και ότι η σχέση δεν έχει σημασία.

«Εγώ κάνω τα πάντα»

Η αντίληψη ότι ο ένας από τους 2 συντρόφους επωμίζεται το βάρος της σχέσης μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια. Σύμφωνα με έρευνες της κοινωνικής ψυχολογίας, οι σχέσεις που βασίζονται στην αίσθηση ισότητας και συνεργασίας είναι πιο υγιείς και μακροχρόνιες. Αντί να επικεντρώνεται κανείς στο ποιος κάνει περισσότερα, είναι πιο παραγωγικό να αναγνωρίζονται οι προσπάθειες και των 2 πλευρών.

«Γιατί δεν μπορείς να είσαι όπως…;»

Η σύγκριση με άλλα άτομα, είτε πρόκειται για προηγούμενες σχέσεις είτε για άλλους ανθρώπους, δημιουργεί ανασφάλειες και μπορεί να πλήξει την αυτοεκτίμηση του συντρόφου. Οι έρευνες της κλινικής ψυχολογίας δείχνουν ότι οι συγκρίσεις προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, όπως ζήλια και ανεπάρκεια, οδηγώντας σε αυξημένες συγκρούσεις.

Φράσεις που σαμποτάρουν τις σχέσεις σου: «Δεν είναι μεγάλο ζήτημα»

Η υποβάθμιση των συναισθημάτων του άλλου, ειδικά όταν αυτός εκφράζει κάτι που τον απασχολεί, δημιουργεί απόσταση και αποξένωση. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Marriage and Family δείχνει ότι η συναισθηματική αποδοχή και η αναγνώριση των συναισθημάτων είναι κλειδί για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και εγγύτητας.

«Δεν φταις εσύ, εγώ φταίω»

Αν και μπορεί να ακούγεται σαν ευγενική προσπάθεια για αποφυγή καβγάδων, αυτή η φράση συχνά γίνεται αντικείμενο παρανόησης και αποφεύγει την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων. Σύμφωνα με έρευνες, η επικοινωνία που βασίζεται στην ανοιχτή συζήτηση για τις δυσκολίες και τα συναισθήματα οδηγεί σε πιο υγιείς σχέσεις σε σύγκριση με τις φράσεις που αποφεύγουν την ανάληψη ευθύνης.

Φράσεις που σαμποτάρουν τις σχέσεις σου: «Αν δεν σου αρέσει, φύγε»

Οι απειλές για τη λήξη μιας σχέσης προκαλούν ανασφάλεια και φόβο. Έρευνες δείχνουν ότι τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν τη ρήξη ως όπλο σε διαφωνίες τείνουν να βιώνουν αυξημένο άγχος και αποξένωση, οδηγώντας συχνά στη διάλυση της σχέσης.

Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε στις σχέσεις μας παίζει κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία τους. Φράσεις που φαίνονται αθώες μπορεί στην πραγματικότητα να κρύβουν βαθύτερα προβλήματα και να υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα. Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί με τις λέξεις που χρησιμοποιούμε και να επιδιώκουμε την ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία. Με την κατανόηση της επίδρασης που έχουν οι φράσεις μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε υγιείς, μακροχρόνιες σχέσεις.