ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Παύλος Φύσσας: 11 χρόνια μετά τη δολοφονία του, τα λόγια της Μάγδας Φύσσα στο ντοκιμαντέρ για το «Ελεύθερο Πνεύμα» του, ανατριχιάζουν

Aris Oikonomou / SOOC

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 ο Παύλος Φύσσας, ο Killah P όπως ήταν γνωστός ως καλλιτέχνης της ραπ και άνθρωπος με αντιφασιστική δράση, έπεσε νεκρός μετά την επίθεση του Γιώργου Ρουπακιά. Ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε σε ηλικία 34 ετών και για εκείνον γράφτηκαν έκτοτε χιλιάδες γραμμές, εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις, περισσότερες μάλλον κι από τους στίχους που έγραψε στη ζωή του. Ο Παύλος Φύσσας έγινε σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα, έγινε το λάβαρο που υψώσαμε συλλογικά σαν κοινωνία, ζητώντας να απαλλαγούμε επιτέλους από «το αυγό του φιδιού», που είχε καταφέρει να μπει στη Βουλή, να συμμετέχει στο νομοθετικό έργο, να αποκτά ένα πρόσωπο που ξεγελούσε τους λίγους, ενώ παράλληλα πλήγωνε, μαχαίρωνε, δολοφονούσε (ηθικά και κυριολεκτικά) τους πολλούς. Έγινε σύμβολο, όπως και η μητέρα του, η Μάγδα Φύσσαη μάνα όλων μας.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 11 χρόνων από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, το Eteron –  Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή δημοσιεύει σήμερα, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, το ντοκιμαντέρ με τίτλο Παύλος Φύσσας – Ελεύθερο Πνεύμα.

Στο ντοκιμαντέρ διάρκειας 30 λεπτών, παρακολουθούμε τη μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα, τον φίλο του, Θανάση – Tiny Jackal, με τον Διευθυντή του Σημείο για την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, Κωστή Παπαϊωάννου και τον Δικηγόρο Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, Θανάση Καμπαγιάννη.

Η Μάγδα Φύσσα, μεταξύ άλλων μιλάει για την μοιραία νύχτα: «Εκείνο το βράδυ τελείωσε η ζωή μας. Του Παύλου και η δικιά μας μαζί. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι, πέρα από τον πόλεμο και τον ξεριζωμό που μπορεί να νιώθει, και αυτό που προσπαθείς να γλυτώσεις από έναν πόλεμο. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο που να συγκλονίσει τον άνθρωπο. Από το να χάσεις το παιδί σου. Χάνεις τα πάντα».

Στέλνοντας ένα μήνυμα για την ημέρα της 11ης επετείου από την δολοφονία του γιου της, η Μάγδα Φύσσα αναφέρει:

«Εμείς διαλέξαμε αυτό το δρόμο για να τιμήσουμε τον Παύλο και τους νεκρούς μας γενικότερα. Το δρόμο της θύμησης, της μνήμης. Να μην ξεχάσουμε. Θα ‘θελα να δω κάποια στιγμή πριν φύγω, ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας έχει καταλάβει τη σημαίνει φασισμός. Κάτι που σήμερα δεν γνωρίζουμε καλά. Ότι ο Παύλος έφυγε από χέρι φασίστα, νεοναζί φασίστα και να μη το ξεχάσει η κοινωνία αυτό. Γιατί ήθελε πολύ απλά να περπατά ελεύθερος στην γειτονιά του. Γιατί ήταν ελεύθερος άνθρωπος. Αυτό πλήρωσε λοιπόν ο Παύλος. Όμως το βράδυ εκείνο μαζί με τη ζωή του, αυτό που κέρδισε είναι η ελευθερία, και αυτό που σκότωσε ο ίδιος, είναι τον φόβο».

Ο Θανάσης – Tiny Jackal, μιλά για τη δράση του Συλλόγου Παύλος -Killah P- Φύσσας σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως: «Είναι μια κληρονομιά που θα μείνει όχι μόνο για τους κοντινούς ανθρώπους του Παύλου Φύσσα, αλλά για όλο το κοινωνικό σύνολο», ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ελπίζω όσοι έχουμε μείνει εδώ πίσω να καταφέρουμε να μην πάει στράφι όλο αυτό».

Ο Δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων Αλιεργατών, Θανάσης Καμπαγιάννης, επισημαίνει για την δικαστική μάχη ότι: «Στην άσκηση της δικαστικής δίωξης δηλαδή στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτέμβρη του 2013, έχουμε την ιδιαιτερότητα ότι για πρώτη φορά η ηγεσία της Χρυσής Αυγής διερευνάται για την τέλεση αξιόποινων πράξεων ως διευθυντικό κέντρο», ενώ προσθέτει ότι «για την συγκεκριμένη υπόθεση εξαρχής είχε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα ότι υπήρξε συντριπτικό αποδεικτικό υλικό. δηλαδή πέραν από τις πολιτικές αξιολογήσεις ή και τις ιδεολογικές προτιμήσεις που μπορεί να έχει κάποιος».

Τέλος ο Κωστής Παπαϊωάννου, Διευθυντής του Σημείο για την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς, μιλώντας για εκείνο τον Σεπτέμβρη τονίζει ότι «θα καταγραφεί στην νεότερη ελληνική ιστορία ως μια εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη περίοδος, ήταν η κορύφωση μιας σταδιακής κλιμάκωσης της επιθετικότητας της Χρυσής Αυγής στο δημόσιο χώρο», ενώ συμπληρώνει μεταξύ άλλων:

«Ο θάνατος του Παύλου Φύσσα με τον τρόπο που έγινε συμπυκνώνει όλα όσα είχαμε ζήσει στο προηγούμενο διάστημα και όλα όσο αρνείτο να δει η ελληνική πολιτεία. Δηλαδή ότι είχαμε οργανωμένο ρατσιστικό έγκλημα στη χώρα, ότι είχαμε επιθέσεις εναντίον μεταναστών αλλά και εναντίον Ελλήνων». Επιπρόσθετα, αναφέρεται στη δράση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, καθώς και στη δράση που ανέπτυξε το Παρατηρητήριο στη δίκη της Χρυσής Αυγής.