ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πρέπει τελικά να ακούς το ένστικτό σου;

iStock

Σε όλους μας υπάρχει μια εσωτερική φωνή, η οποία σε στιγμές που πρέπει να αποφασίσουμε για κάτι, να αποστασιοποιηθούμε από μια κατάσταση ή όταν γνωρίζουμε κάποι@ για πρώτη φορά, γίνεται λίγο πιο «δυνατή». Αυτή η φωνή είναι το λεγόμενο ένστικτο και σίγουρα κάποια στιγμή, που έχουμε βρεθεί σε κάποιο αδιέξοδο, κάποι@ σε συμβούλεψε: «Άκου το ένστικτό σου».

Μπορεί βέβαια να ακολούθησες το ένστικτό σου και να μην σου βγήκε σε καλό. Είναι όμως αυτός λόγος, για να μην το ακούσεις ξανά; Η απάντηση είναι φυσικά και όχι. Σύμφωνα με ανθρώπους που μελετούν το κομμάτι των λήψεων αποφάσεων, η διαίσθηση είναι πραγματική και υπάρχει τρόπος να την αξιοποιήσεις, για να σε βοηθήσει να κάνεις σωστές επιλογές και να μην «αφήνεις» τα πράγματα στην τύχη τους.

«Το ένστικτο μπορεί να είναι ένας τόσο σημαντικός παράγοντας, όσο και τα μάτια ή τα αυτιά μας, για να συγκεντρώσουμε στοιχεία και να έχουμε γνώμη για καταστάσεις, ώστε να μπορούμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις» σχολιάζει καθηγητής νευροεπιστήμης στο SELF.

Πρέπει τελικά να ακούς το ένστικτό σου; Unsplash

Τι είναι το ένστικτο;

Το ένστικτο, γνωστό επίσης ως διαίσθησή δεν είναι απλά τυχαία συναισθήματα, αλλά βασίζεται σε ασυνείδητη νοημοσύνη που έχεις αποκτήσει από τις εμπειρίες σου, τις πεποιθήσεις και τις πληροφορίες από τους γύρω σου. Ειδικός τονίζει ότι το σώμα μας μπορεί να αντανακλά την ψυχική μας κατάσταση μέσω αισθήσεων, όπως η ανησυχία ή η δυσφορία στο στομάχι. Έχει σημασία να μην αγνοούμε τα σημάδια αυτά, καθώς αποτελούν σημαντικές πηγές πληροφοριών.

Φυσικά, πριν πάρεις μια απόφαση, πρέπει να εξετάζεις και άλλους παράγοντες. Παρά ταύτα, όσον αφορά το κομμάτι με το ένστικτο, υπάρχουν συμβουλές από ειδικούς, για το πώς να το χρησιμοποιήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τις οποίες σου παρουσιάζουμε παρακάτω.

Αναλογίσου το παρελθόν

Αναλογίσου τις προηγούμενες αποφάσεις σου και τα αποτελέσματά τους. Αν έχεις πάρει επανειλημμένα τις ίδιες αποφάσεις με αρνητικά αποτελέσματα, ίσως είναι ώρα να αλλάξεις προσέγγιση. Μην μπαίνεις δηλαδή στον «αυτόματο πιλότο» ακολουθώντας παλαιότερα μοτίβα.

Κατανόησε τις προτεραιότητές σου

Να έχεις σαφή εικόνα για το τι είναι σημαντικό για σένα. Κατανόησε τι σε κάνει ευτυχισμέν@ και χώρισε το από τις αποφάσεις που δεν το πλαισιώνουν.  Κάνε μια λίστα με τα πράγματα που σου φέρνουν χαρά και χρησιμοποίησε τη, για να καθοδηγήσεις τις αποφάσεις σου.

Βγες από το «καβούκι» σου

Κατάλαβε ότι οι περισσότερες αποφάσεις δεν είναι καταστροφικές. Μην φοβάσαι να πάρεις ρίσκα, αν νομίζεις ότι θα σε φέρουν πιο κοντά στους στόχους και τις επιθυμίες σου, διότι οι επιλογές που φαντάζουν πιο ασφαλείς ενδέχεται να μην σε ωφελήσουν πραγματικά.