ΥΓΕΙΑ

Ντους το πρωί ή το βράδυ; Τι είναι καλύτερο για την υγεία σου

iStock

Το ντους είναι βασικό μέρος της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων. Μπορεί όμως η ώρα του ντους που προτιμάς -πρωί ή βράδυ- να έχει επίδραση στην υγεία σου;

Τα «στρατόπεδα» ανάμεσα σε όσους κάνουν ντους το πρωί και όσους κάνουν ντους το βράδυ, είναι σταθερά χωρισμένα. Και όλοι έχουν τα δικά τους επιχειρήματα για να υποστηρίξουν την προτίμησή τους. Κι αν υπάρχει κάτι στο οποίο οι ειδικοί συμφωνούν, αυτό είναι ότι γενικά, μπορείς να κάνεις ντους όποτε θέλεις.

Χωρίς λοιπόν γενική σύσταση, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν μερικοί λόγοι με βάση τους οποίους κάποιος μπορεί να κάνει την επιλογή του. Τελικά, εξαρτάται από τις υπάρχουσες συνθήκες υγείας και τις προτιμήσεις του καθενός. Παρακάτω εξετάζουμε αναλυτικά, τι λένε οι ειδικοί σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία μας το ντους το πρωί και το βράδυ, αλλά και πώς να επιλέξεις, ποιο είναι κατάλληλο για σένα.

Το ντους το πρωί μπορεί να είναι ευεργετικό

Ντους το πρωί ή το βράδυ; Τι είναι καλύτερο για την υγεία σου iStock

Ενώ κοιμάσαι, τα βακτήρια και τα κύτταρα του δέρματος, μπορούν να συσσωρευτούν στα σεντόνια του κρεβατιού και στο δέρμα. Και αν έχεις την τάση να ιδρώνεις ενώ κοιμάσαι, ο ιδρώτας, είναι πιθανό να επηρεάζει την επιδερμίδα σου. Σε αυτή την περίπτωση ένα ντους το πρωί, είναι η ιδανική λύση.

Το πρωινό ντους μπορεί επίσης να σε ξυπνήσει, ενεργοποιώντας τον οργανισμό σου. Το σώμα βασίζεται σε συγκεκριμένα «καμπανάκια» για να ξυπνήσει και ένα ντους μπορεί να είναι ένα μία από αυτές. Αν μάλιστα επαναλαμβάνεις την ίδια ρουτίνα, κάθε μέρα, την ίδια ώρα, το πρωινό ντους μπορεί να βοηθήσει το κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού. Extra tip: Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, γύρνα το νερό στο κρύο. Το κρύο νερό, ωθεί το σώμα να απελευθερώσει νευροδιαβιβαστές όπως η νορεπινεφρίνη και η ντοπαμίνη (η ορμόνη της «καλής διάθεσης»), ενώ ταυτόχρονα ξυπνάς.

Επίσης, το πρωινό ντους είναι η ιδανική επιλογή για εσένα που γυμνάζεσαι στο ξεκίνημα της μέρας.

Υπάρχουν όμως λόγοι για να κάνεις ντους το βράδυ

Πρώτον, το να κάνεις ντους πριν κοιμηθείς, καθαρίζει το δέρμα μετά από μια ημερήσια έκθεση σε ρύπους και παθογόνους μικροοργανισμούς. Κάτι που σου επιτρέπει να κοιμάσαι σε καθαρά σεντόνια.

Το ντους πριν τον ύπνο μπορεί επίσης να είναι καλή επιλογή για όσους έχουν αλλεργίες, διευκολύνοντας την βραδινή ξεκούρασή τους. Άλλος ένας καλός λόγος για ένα βραδινό ντουσάκι; Μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα με δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως οι ερεθιστικοί παράγοντες και η ρύπανση μπορούν να επιδεινώσουν ορισμένες δερματικές παθήσεις. Επιπλέον, για άτομα με ξηρό δέρμα ή δέρμα με τάση για έκζεμα, η ενυδατική ρουτίνα τους μπορεί να είναι λίγο πιο κουραστική. Και το νυχτερινό ντους μπορεί να είναι πιο βολικό.

Ένας τελευταίος λόγος που μπορεί το βραδινό ντους, να είναι καλύτερη επιλογή για σένα, είναι το γεγονός ότι μπορεί να διευκολύνει τον ύπνο σου. Ακριβώς όπως το να κάνεις ένα ντους το πρωί μπορεί να είναι ένα «σύνθημα» ότι είναι ώρα να ξυπνήσεις, μπορεί επίσης να είναι μια χρήσιμη πληροφορία για το σώμα σου το βράδυ, ότι είναι ώρα να χαλαρώσεις.

Η αύξηση της θερμοκρασίας πριν τον ύπνο -και η ψύξη που ακολουθεί- μπορεί να είναι ένα φυσικό έναυσμα για ύπνο, καθώς η ταχεία πτώση της θερμοκρασίας του σώματος που συμβαίνει το βράδυ είναι έναυσμα για ύπνο.

Ντους το πρωί ή το βράδυ. Όχι και τα 2

Αν και υπάρχουν οφέλη που σχετίζονται τόσο με το πρωινό, όσο και με το βραδινό ντους, φρόντισε να επιλέξεις ανάμεσα στα 2, καθώς το να κάνεις ντους 2 φόρες μέσα στην ίδια μέρα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, πιθανότατα περιττό ή ακόμη και επιβλαβές. Το πολύ συχνό ντους μπορεί να αφήσει το δέρμα και τα μαλλιά ξηρά και χωρίς λάμψη.

Εάν τώρα πρέπει να κάνεις ντους 2 φορές την ημέρα, προτίμησε να χρησιμοποιήσεις ένα λάδι καθαρισμού ή ένα ενυδατικό καθαριστικό αντί για παραδοσιακό σαπούνι. Η συχνή χρήση σαπουνιού μπορεί να αφαιρέσει την υγρασία από το δέρμα σου και να το «στεγνώσει».

Συνοπτικά, όταν πρόκειται να αποφασίσεις την ιδανική ώρα για το ημερήσιο ντουσάκι σου, λάβε υπόψη τη συνήθη ρουτίνα άσκησης, τις δερματικές παθήσεις ή τις αλλεργίες και τυχόν προβλήματα ύπνου. Αλλά γενικά, η καλύτερη ώρα, είναι η ώρα που λειτουργεί καλύτερα για τις προσωπικές σου ανάγκες.