ΜΑΛΛΙΑ

4 ενδείξεις που μαρτυρούν πως πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου πιο συχνά

iStock

Ουκ ολίγες φορές από αυτή εδώ τη στήλη έχουμε δώσει απάντηση στο ερώτημα πόσο συχνά πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου μέσα στην εβδομάδα. Στην απάντηση πρέπει να υπολογίζεται πάντα ο τύπος των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής κάθε ατόμου, ο καθημερινός τρόπος ζωής καθώς και διάφοροι άλλοι παράγοντες (πχ το καθημερινό styling με προϊόντα, η συχνότητα χρήσης του dry shampoo ή της λακ κλπ).

 

Κι ενώ το πολύ συχνό λούσιμο μπορεί να απομακρύνει τα φυσικά έλαια από την τρίχα προκαλώντας ξηροδερμία, το πιο αραιό λούσιμο μπορεί επίσης να έχει εξίσου ανεπιθύμητες συνέπειες στα μαλλιά. Εκτός από το πιο προφανές «σημάδι» aka τη λιπαρότητα που προκαλείται από την περίσσεια σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής που κάνει τα μαλλιά πιο «βαριά», παρακάτω θα βρεις μερικές ακόμη ενδείξεις, που θα σε κάνουν να επανεξετάσεις το πόσο συχνά λούζεις τα μαλλιά σου (δηλαδή κάθε 2-3 ημέρες). Αν έχεις αμφιβολίες, καλό είναι συμβουλευτείς έναν δερματολόγο.

Plus: Μην ξεχνάς πως το συχνό λούσιμο συμβάλλει σ’ ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής ενώ παράλληλα επιτρέπει στα μαλλιά να διατηρούν τη φυσική τους λάμψη.

4 ενδείξεις για να λούζεις πιο συχνά τα μαλλιά σου

-Έχεις παρατηρήσει τριχόπτωση

Μεταξύ άλλων, η τριχόπτωση θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι ότι δεν λούζεις αρκετά συχνά τα μαλλιά σου. Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα- που χαρακτηρίζεται από υπερπαραγωγή σμήγματος και ανάπτυξη μυκήτων του γένους Malassezia στο τριχωτό της κεφαλής- είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες της τριχόπτωσης, που συνδέεται έμμεσα με το πιο αραιό λούσιμο. Αν το τριχωτό της κεφαλής δεν καθαρίζεται επαρκώς, αυτή η παραγωγή σμήγματος μπορεί να αυξήσει και να ενισχύσει τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων, οδηγώντας σε φλεγμονή και ερεθισμό που στη συνέχεια, μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε τριχόπτωση.

-Τα μαλλιά έχουν χάσει τη λάμψη τους

Αν έχεις παρατηρήσει πως τα μαλλιά σου τον τελευταίο καιρό έχουν χάσει τη φυσική λάμψη τους, αυτό μπορεί να οφείλεται στη συσσώρευση των προϊόντων styling και περιποίησης, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείς αρκετό ξηρό σαμπουάν μεταξύ των λουσιμάτων. Ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό μπορεί να αναζωογονήσει το τριχωτό, ενώ μία μάσκα ή ένα conditioner στη συνέχεια μπορεί να τα αφήσει πιο λαμπερά.

-Έχεις έντονη φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής

Η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής είναι ακόμη ένα σημάδι ότι δεν λούζεις αρκετά συχνά τα μαλλιά σου. Η συσσώρευση των προϊόντων περιποίησης και styling, του σμήγματος, του ιδρώτα και των νεκρών κυττάρων στο τριχωτό της κεφαλής δημιουργούν το ιδανικό έδαφος για να αναπαραχθούν μύκητες, οι οποίοι μεταξύ άλλων, μπορούν να ερεθίσουν το τριχωτό της κεφαλής προκαλώντας φαγούρα. Ακόμη, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, που συνοδεύεται από κνησμό, μπορεί επίσης να έχει προκληθεί από το μη συχνό λούσιμο.

-Έχεις παρατηρήσει έντονη πιτυρίδα

Η πιτυρίδα δεν είναι απαραίτητα σημάδι πως δεν λούζεις συχνά τα μαλλιά σου. Αν όμως όντως λούζεσαι σπάνια, μπορεί να συσσωρευτεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σμήγμα στο τριχωτό της κεφαλής σου που σε συνδυασμό με τα νεκρά κύτταρα, τον ιδρώτα και τα υπολείμματα προϊόντων styling, μπορεί να οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό μυκήτων (Malassezia) στο τριχωτό της κεφαλής. Ο ερεθισμός που προκαλείται οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή κυττάρων και αυξανόμενη απολέπιση του δέρματος, που φαίνεται ως πιτυρίδα.