ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΟΔΑΣ

MFW: H Miuccia Prada και ο Raf Simons σχεδιάζουν τη δική τους εκδοχή της σύγχρονης πραγματικότητας

Launchmetrics Spotlight

Αυτό που κάνει τη δουλειά της Miuccia Prada τόσο επιδραστική και πρωτοποριακή είναι το γεγονός ότι ποντάρει στο απρόβλεπτο. Όποιες κι αν είναι οι αναφορές στα ρούχα της, είτε είναι από άλλες δεκαετίες είτε από τη δουλειά άλλων σχεδιαστών είτε και από τις παλαιότερες δικές της δημιουργίες, καταφέρνει κάθε φορά να παρουσιάσει κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί (ή τουλάχιστον έτσι νιώθουμε). Παρουσιάζει κάθε φορά κάτι που είναι τελικά απόλυτα φρέσκο.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ταλέντο της Miuccia Prada γιατί ακόμα και στην πρώτη της συλλογή για τον οίκο της το 1993 -μια στιγμή-ορόσημο για τη μόδα-, δεν ήταν τα σχέδια της που προκάλεσαν το ενδιαφέρον κριτικών και κοινού. Ήταν το γεγονός, ότι μέσω των καθημερινών και σχεδόν συντηρητικών σχεδίων της, κατάφερε να προσφέρει ένα φρέσκο POV απέναντι στη μόδα και το γυναικείο ντύσιμο (γνωστό πλέον, ως “ugly chic”).

Στα 4 χρόνια της συνεργασίας της με τον Raf Simons (η Prada μαζί με τον Βέλγο σχεδιαστή είναι συν-καλλιτεχνικοί  διευθυντές του ιταλικού οίκου) έχουν καταφέρει μαζί να επαναφέρουν αυτό το excitement που συχνά αναζητάμε στη μόδα, μέσα από συλλογές που δεν είναι μόνο τρομερά εμπορικές, αλλά που προσφέρουν αυτό το αναζωογονητικό POV που έφερνε πάντα η Miuccia στις συλλογές του οίκου.

Η Spring 2025 συλλογή, ξεπερνά κάθε προηγούμενο σε αυτό το κομμάτι. Πρωτοπορεί και στις αναφορές της που είναι πολλές, πολλές, πολλές και αντλούν από την κατακλυσμένη από εικόνες και πληροφορίες καθημερινότητά μας. «Ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλά, πολλά, πολλά», αναφέρει η Miuccia στο backstage του show Prada που παρουσιάστηκε στα πλαίσια της Εβδομάδας Μόδας στο Μιλάνο, κάνοντας αυτήν την παρουσίαση μία από τις πιο πολυσυζητημένες της διοργάνωσης (και σίγουρα όλου του μήνα).

Με το show να πραγματοποιείται στο Fondazione Prada και σε ένα πολύ πιο απλό σετ απ’ ότι συνήθως, η Spring 2025 συλλογή Prada επικεντρώνεται στα ρούχα που έχουν, όπως πάντα, ένα βαθύτερο μήνυμα και τον γνωστό εκλεκτισμό που χαρακτηρίζει πάντα τις δημιουργίες των 2 σχεδιαστών.

Όταν ο αλγόριθμος υπαγορεύει τις σκέψεις μας. Το show της Prada μιλάει για το σήμερα

Τα shows του οίκου Prada είναι πάντα εκλεπτυσμένα, έχουν πάντα βάθος και ουσία και αυτό ισχύει από το concept, τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα ρούχα μέχρι και την ευφυέστατη προσέγγιση ως προς το virality τους (που δυστυχώς ή ευτυχώς, παίζει ρόλο στην επιτυχία ενός show στις ημέρες μας).

Ξεφεύγοντας αυτή τη σεζόν, από το γνωστό ladylike, coquette ύφος, η Miuccia Prada και ο Raf Simons παίζουν με τις αντιθέσεις και φέρνουν ένα πιο edgy ύφος στα ρούχα τους. Οι αναφορές σε παλαιότερες δημιουργίες του ιταλικού οίκου, διαδέχονται η μια την άλλη, αλλά δεν μας «σερβίρονται» απλά. Ο τρόπος που επαναφέρουν παλαιότερα patterns ή ρούχα από τις συλλογές Prada γίνεται αφού έχουν δεχθεί την «επεξεργασία» που απαιτείται, ώστε να ταιριάξουν με τη μόδα του σήμερα (και τη σύγχρονη αισθητική του οίκου).

Launchmetrics Spotlight

Αυτή η προσέγγιση, έρχεται να κουμπώσει τέλεια με το concept της συλλογής που έχει το όνομα Infinite Present, με το οποίο στην ουσία είναι σαν να μας λένε ότι το παρελθόν και το παρόν συνυπάρχουν. Για το παρόν, έχουν πολλά να πουν οι σχεδιαστές παίζοντας με την ιδέα ότι οι ζωές και οι σκέψεις μας υπαγορεύονται από τον αλγόριθμο στα social media, που μας «λέει» τι μας αρέσει και τι όχι. Αυτό επιβεβαιώνει τον παράγοντα του απρόβλεπτου, που υπάρχει ως βασικό concept της συλλογής και είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης, σύμφωνα με τη σύγχρονη πραγματικότητα στην οποία ζούμε.

«Η σημερινή εποχή είναι μια περίοδος ατελείωτης πληροφορίας, καθοδηγούμενη από αλγόριθμους, όπου κάθε άνθρωπος βλέπει τη δική του εκδοχή του παρόντος και τη δική του πραγματικότητα που έχει επιλεχθεί γι’ αυτόν», λέει η Miuccia Prada.

Οι σχεδιαστές «αγκαλιάζουν» αυτή την ανατριχιαστική πραγματικότητα και την μετατρέπουν σε ρούχα που είναι πραγματικά έργα τέχνης. Όλα μπορούν να είναι τα πάντα, αυτή τη στιγμή. Μια ζώνη μπορεί να μην είναι ζώνη, αλλά να δείχνει σαν ζώνη. Ένας γιακάς μπορεί να μοιάζει με γιακάς, αλλά να είναι τυπωμένος σε ένα πουλόβερ και να δείχνει σαν γιακάς. Ο σουρεαλισμός ξεπερνά κάθε προηγούμενο και αυτό οι Prada και Simons το παρουσιάζουν με τρομερά αναζωογονητικό τρόπο, μέσω της Spring 2025 συλλογής τους.

Οι τεχνικές και τα ρούχα μιας συναρπαστικής συλλογής

Η Spring 2025 συλλογή Prada εξετάζει την απρόβλεπτη φύση του ανθρώπου και μέσα από αυτή τη δημιουργική εξερεύνηση, ανταλλάσει το χαρακτηριστικό ladylike ύφος, που έχουν οι γυναικείες συλλογές του οίκου, με το σουρεαλιστικό και edgy στοιχείο.

Launchmetrics Spotlight

Αυτή η αλλαγή φαίνεται από τα πρώτα κιόλας looks της συλλογής, με το show να ανοίγει με ένα φλοράλ φόρεμα που φαινόταν λες οι τιράντες έπεφταν από τους ώμους του μοντέλου και ότι το στρίφωμά του ήταν τσαλακωμένο. Αυτή ήταν μια τεχνική με σύρμα που χρησιμοποιήθηκε στα ρούχα για να φαίνονται έτσι. Υπάρχουν κι άλλα illusion ρούχα στη συλλογή, όπως τα trompe l’oeil κομμάτια με τα πουλόβερ με τους ψεύτικους γιακάδες, αλλά και τα πανωφόρια με τους «γούνινους γιακάδες» (που ήταν στην πραγματικότητα τυπώματα). Αυτά τα στοιχεία, τα είδαμε στο πρόσφατο menswear show του οίκου, τον Ιούνιο, για τη Spring 2025 ανδρική συλλογή. Στο show του Ιουνίου, είχαμε δει μάλιστα, παντελόνια να είχαν τυπώματα που έμοιαζαν με ζώνες με κρίκους.

Menswear Prada Spring 2025 / Launchmetrics Spotlight
Menswear Prada Spring 2025

Στο νέο show βλέπουμε τις ζώνες αυτές να «ζωντανεύουν», να υπάρχουν σε φούστες και παντελόνια και να συνδέονται με κρίκους, παρουσιάζοντας μια νέα σιλουέτα για τον οίκο Prada.

Launchmetrics Spotlight

Τους κρίκους που έφεραν ένα edginess στη συλλογή, τους είδαμε και σε άλλα ρούχα, όπως στα δερμάτινα φορέματα και φούστες, αλλά και σε άλλες πιο abstract εκδοχές, όπως στις mirror μεταλλικές φούστες με τους μεγάλους cut-out κύκλους, όπως και σε καπέλα, που πρόσφεραν ένα φουτουριστικό στοιχείο στη συλλογή.

«Σκεφτήκαμε κάθε άνθρωπο ως σούπερ ήρωα -με τη δική του δύναμη, τη δική του ιστορία. Αυτό αντανακλά την ιδέα της μεταμόρφωσης, μέσα από τις συνήθειες, τις πράξεις ή μέσα από τα ρούχα που φοράς. Είναι όλα τρόποι να εκφράσεις ένα μήνυμα για τη δική σου υπόσταση, τη δική σου προσωπική δύναμη. Τα ρούχα μπορούν να μεταμορφώσουν την αντίληψη που έχεις για τον εαυτό σου», εξήγησε για το show ο Raf Simons.

Αυτό ίσως να οφείλεται και στην «προσωπική» μεταμόρφωση του οίκου σε αυτή τη συλλογή, αλλά και τον τρόπο που «μεταμόρφωσαν» ρούχα από παλαιότερες συλλογές Prada σε αυτή.

Launchmetrics Spotlight

Από το χαρακτηριστικό ρετρό μοτίβο που είδαμε στη Spring/Summer 1996 συλλογή Prada, που «επανήλθε» μέσω μιας metallic printed φούστας, ως τις φούστες με κρόσσια, που είδαμε στη Spring 2024 συλλογή, αλλά και στις Fall 2020 και Fall 2007 συλλογές και τώρα ανανεώνονται με ένα πολύ διαφορετικό τρόπο, οι αναφορές είναι πολλές.

Launchmetrics Spotlight

Η διαφάνεια και το layering με τα χρωματιστά καλσόν, εμπνέονται από τις Spring 1995 και Spring 1997 συλλογές, ενώ οι αναφορές συνεχίζονται και στα παπούτσια, όπως τα rubber cap παπούτσια που πρωτοτείδαμε στη Fall 2012 συλλογή Prada, αλλά και τα oxford shoes που είδαμε στην πασαρέλα της Spring 2011 συλλογής.

Τα φουτουριστικά visor καπέλα και γυαλιά ηλίου με τα μεγάλα σαν μάτια μύγας, έκαναν τη συλλογή ακόμα πιο σουρέαλ και σχεδόν απόκοσμη.

Launchmetrics Spotlight

Όλες αυτές οι αναφορές και όλος αυτός ο χαμός στα διαφορετικά styles, σιλουέτες και τεχνικές που είδαμε στη συλλογή Prada, προβάλλουν ένα πολύ οικείο συναίσθημα. Αυτό της σύγχρονης πραγματικότητας όπου η προσοχή μας αποσπάται καθημερινά από τις χιλιάδες εικόνες και πληροφορίες που δεχόμαστε. Δεν υπάρχουν καταλληλότεροι άνθρωποι από τη Miuccia Prada και τον Raf Simons, για να μας κάνουν το πιο βαθύ, fashionable reality check.