ΘΕΑΤΡΟ

15 παραστάσεις που επαναλαμβάνονται και αξίζει να τις δεις

Ελίνα Γιουνανλή

Οι καλοκαιρινές παραστάσεις σιγά σιγά ολοκληρώνουν το ταξίδι τους στα ανοιχτά θέατρα τις χώρας και η θεατρική δράση μεταφέρεται εντός των αγαπημένων μας αιθουσών με τα ζεστά φουαγιέ, τις ωραίες συζητήσεις πριν και μετά την παράσταση, τα κουδούνια που χτυπάνε για να μας ειδοποιήσουν ότι η παράσταση αρχίζει και τα φώτα που χαμηλώνουν. Το θέατρο πάντα είναι εκεί και μας περιμένει. Κι εμείς είμαστε κάθε χρόνο πιστ@ στο ραντεβού μας με τη μαγεία του. Ανάμεσα στις νέες παραστάσεις που θα ανέβουν για πρώτη φορά φέτος στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας (και όχι μόνο) υπάρχουν και οι παραστάσεις που επαναλαμβάνονται. Αυτές που δεν πρόλαβες να δεις πέρσι και ήθελες τόσο, τη φετινή σεζόν θα έχεις την ευκαιρία να τις ξαναδείς.

14 παραστάσεις που επαναλαμβάνονται στην Αθήνα και 1 που επανέρχεται στην επαρχία και αξίζει να τις δεις, θα δεις παρακάτω. Θεατρικές παραστάσεις που κέρδισαν το στοίχημα με το κοινό και επαναλαμβάνονται για 2η ή ακόμα και για 6η χρονιά. Πολύ απλά, ακολουθούν οι 15 θεατρικές παραστάσεις της νέας σεζόν που είναι «άχαστες» (στο εγγυάται το κοινό που ήδη τις παρακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια) και πρέπει να μπουν από τώρα στο πρόγραμμά σου για τους επόμενους μήνες.

Παραστάσεις που επαναλαμβάνονται και αξίζει να τις δεις

The Doctor

παραστάσεις που επαναλαμβάνονται, Θεατρικές παραστάσεις επαναλήψεις Έφη Γούση

Το γεμάτο ανατροπές κείμενο, η σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, το «παιχνίδι» με τα όρια της αντίληψης των θεατών, οι καθηλωτικές ερμηνείες με σπουδαιότερη αυτή της Στεφανίας Γουλιώτη στον ρόλο της Ρουθ και η βαθιά κριτική στην κουλτούρα της ακύρωσης που συμβαίνει μέσα από το The Doctor του Robert Icke, ήταν που κατέστησαν αυτή την παράσταση μία από τις πολυσυζητημένες του χειμώνα του 2024. Οι sold out παραστάσεις διαδέχονταν η μία την άλλη στο κατάμεστο Αμφι-θέατρο.

Το The Doctor του Robert Icke επιστρέφει και τη νέα σεζόν από τις 18 Οκτωβρίου. Αν κλείσεις τα εισιτήριά σου μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου μπορείς να επωφεληθείς κι από την early bird προσφορά.

Όταν μία έφηβη μεταφέρεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ινστιτούτο Elizabeth μετά από μια αυτοσχέδια έκτρωση, η Καθηγήτρια Ρουθ Γουλφ (Στεφανία Γουλιώτη) αρνείται την είσοδο ενός ιερέα (Νίκος Χατζόπουλος) στον θάλαμο του κοριτσιού, διότι δεν διαθέτει επαρκείς πληροφορίες για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της ασθενούς. Γύρω από αυτήν την απόφαση, ξεσπά ένα σκάνδαλο που σύντομα λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι διαστρεβλώσεις κάθε είδους διαδέχονται η μία την άλλη, αναδεικνύοντας την περιπλοκότητα της κατάστασης. Όλοι έχουν γνώμη. Kαι την εκφράζουν με πάθος μέσα σε αυτήν τη δίνη που νομοτελειακά βυθίζει μαζί της όποιον βρεθεί στο επίκεντρό της. Η πορεία προς την αποκαθήλωση φαντάζει μη αναστρέψιμη.

Πότε και πού: Από 18 Οκτωβρίου, κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη και Σάββατο στις 20:30, Παρασκευή στις 21:00 στο Αμφι-θέατρο.

Εισιτήρια εδώ.

The Humans

Μετά την περσινή θερμή υποδοχή του κοινού στην παράσταση που σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, το The Humans επιστρέφει στη σκηνή του θεάτρου Μουσούρη για 2η χρονιά από την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου. Μάλιστα για την πρώτη εβδομάδα παραστάσεων (2/10 – 6/10 πλην του Σαββάτου) ισχύει ειδική προσφορά, σύμφωνα με την οποία η γενική τιμή εισιτηρίων διαμορφώνεται στα 16 ευρώ.

Με ένα σύνολο εξαιρετικών πρωταγωνιστών επί σκηνής (Θέμις Μπαζάκα, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μαρία Πετεβή, Ειρήνη Μακρή και η Ξένια Καλογεροπούλου) σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, το The Humans προσφέρει μια σπάνια ματιά στη συλλογική ανθρώπινη ψυχή.

Το The Humans ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της οικογένειας Μπλέικ, κατά τη διάρκεια ενός μόνο απογεύματος, προσκαλώντας το κοινό να παρακολουθήσει από κοντά τις αγωνίες, τα όνειρα και τους ανομολόγητους φόβους τους.

Ο Έρικ και η Ντίντρη, οι γονείς, φτάνουν, μαζί με την Μόμο, τη μητέρα του Έρικ και τη μεγάλη τους κόρη Έιμι, στην Τσάιναταουν της Νέας Υόρκης, για να γιορτάσουν την ημέρα των Ευχαριστιών στο διαμέρισμα όπου μόλις έχουν μετακομίσει η μικρή τους κόρη, η Μπρίτζετ, με τον σύντροφό της, τον Ρίτσαρντ. Πρόκειται για μια προπολεμική, αλλόκοτη διπλοκατοικία, χωρίς έπιπλα ακόμα, φτιαγμένη από τον συνδυασμό ενός σκοτεινού διαμερίσματος στο υπόγειο, με ένα σχεδόν εξίσου σκοτεινό διαμέρισμα στον επάνω όροφο.

Μια ατμόσφαιρα ελαφρώς επιβεβλημένης ευθυμίας μόλις και μετά βίας καλύπτει την αίσθηση του κινδύνου που συσσωρεύεται διακριτικά στην τραπεζαρία, καθώς, όσο τα μέλη της οικογένειας χαιρετούν ο ένας τον άλλον και δίνονται δώρα για το καλωσόρισμα του σπιτιού, η ανατομία της οικογένειας διαφαίνεται σαν σε μια καθαρή ακτινογραφία: όλοι τους ζουν ζωές που περιστρέφονται γύρω από το να μην πετυχαίνουν ποτέ.

Πότε και πού: Από 2 Οκτωβρίου, κάθε Τετάρτη- Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και 21:00 και Κυριακή στις 19:00 στο θέατρο Μουσούρη.

Εισιτήρια εδώ.

Ο Άσχημος

Ο Άσχημος Ορφέας Αυγουστίδης

Η σαρδόνια, σκοτεινή κωμωδία Ο Άσχημος του Marius Von Mayenburg, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή, έχοντας πετύχει το απόλυτο sold-out και στις 150 παραστάσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα, συνεχίζει για 2η χρονιά το ταξίδι του στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου, από την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου.

4 ηθοποιοί (Ορφέας Αυγουστίδης, Μαίρη Μηνά, Γιάννης Κλίνης και από φέτος ο Κωνσταντίνος Πλεμμένος) σε 8 ρόλους εναλλάσσοντας σκηνές και χαρακτήρες με καταιγιστικό ρυθμό, σ’ αυτή την καυστική σάτιρα για τη βιαιότητα της σύγχρονης ναρκισσιστικής κοινωνίας, όπου η εικόνα και το κοινωνικό status καθορίζει πλέον, περισσότερο από ποτέ, τον πυρήνα της ύπαρξής μας.

Ο Λέττε είναι άσχημος. Πολύ άσχημος. Αλλά δεν το ξέρει. Όταν, εξαιτίας προβλημάτων στη δουλειά του, όλοι γύρω του αναγκάζονται να του εξομολογηθούν την απερίγραπτη έκταση της ασχήμιας του, αποφασίζει να πάρει δραστικά μέτρα. Να αλλάξει πρόσωπο. Η εγχείρηση πηγαίνει υπερβολικά καλά και πλέον το ανείπωτα όμορφο πρόσωπό του, θα γίνει το διαβατήριό του για μια νέα ζωή – μια ζωή γεμάτη γυναίκες, δόξα, λεφτά. Όταν όμως το πρόσωπό του γίνεται προϊόν προς πώληση, τα πράγματα θα πάρουν μια πραγματικά άσχημη τροπή.

Πότε και πού: Από 16 Οκτωβρίου, κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 21:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και 21:00 στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου.

Εισιτήρια εδώ.

Τζούλια

Πάνος Σταυριανός

Το νέο θεατρικό κείμενο που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Τάσος Ιορδανίδης βασισμένο στη Δεσποινίδα Τζούλια του Α. Στρίντμπεργκ, παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2024 και επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Άλφα Ληναίος Φωτίου και τη φετινή σεζόν.

Κάπως έτσι ξεκινά η παράσταση: Σε ένα ιστορικό θέατρο της Πατησίων, Μάρτιος 2024. Σε λίγες μέρες έχει πρεμιέρα ο Άμλετ.Το θέατρο έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο. Γίνονται ηλεκτρολογικές και κατασκευαστικές σκηνογραφικές εργασίες. Σκόνη και μπερδεμένα καλώδια παντού. Η σκηνογράφος, ο ηλεκτρολόγος και η υπεύθυνη του θεάτρου, ανάμεσά τους. Μετά από λίγο καταφθάνει η θιασάρχισσα, σκηνοθέτρια και πρωταγωνίστρια (στο ρόλο του Άμλετ) της παράστασης. Απόψε θα έπρεπε να βρίσκεται στην τιμητική βραδιά για τον πατέρα της. Κι όμως, θα είναι στο θέατρο. Στο θέατρο που της ανήκει. Που ανήκει, τέλος πάντων, εδώ και χρόνια στην οικογένεια της. Θα είναι στο θέατρο γιατί μια βραδιά σαν κι αυτή πριν από κάποια χρόνια…

Η πάλη των κοινωνικών τάξεων – οι ομοιότητες και οι διαφορές τους-, το αδηφάγο πρόσωπο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, η έννοια της φιλίας, η τοξικότητα των ανθρώπινων εξαρτητικών σχέσεων, ο κοινωνικός ρατσισμός, η χρήση ουσιών, η προδοσία, ο έρωτας στη διάσταση του πόθου, η δυσκολία του ανθρώπου να αγαπήσει, η βαθιά του ανάγκη να αγαπηθεί, το ανικανοποίητο του είδους μας,

Μήπως τελικά υπάρχει και αυτό που λέμε κάρμα; Μήπως τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο;

Παίζουν: Ευσταθία Τσαπαρέλη, Κυριάκος Σαλής, Δήμητρα Βήττα, Μαρία Καρτσαφλέκη

Πότε και πού: Από Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και κάθε Δευτέρα στις 21:00 στο Θέατρο Άλφα.

Εισιτήρια εδώ.

Καρδιά του σκύλου

παραστάσεις που επαναλαμβάνονται, Θεατρικές παραστάσεις επαναλήψεις Γιώργος Καπλανίδης

Αυτή η καρδιά χτύπησε δυνατά την περσινή θεατρική σεζόν και ο παλμός της μεταδόθηκε στο κοινό που βρέθηκε στο θέατρο Κιβωτός σε ένα από τα συνεχή sold out της παράστασης που σκηνοθέτησε η Έφη Μπίρμπα με τον Άρη Σερβετάλη στον ρόλο του πρωταγωνιστή.

Ο λόγος για την Καρδιά του σκύλου της Έφης Μπίρμπα που θα συνεχίσει να πάλλεται για 2η χρονιά στο Θέατρο Κιβωτός φέρνοντάς επί σκηνής βαθιά και υπαρξιακά ερωτήματα.

Η Έφη Μπίρμπα επιχειρεί μία νέα πυρηνική εικονοκλαστική ανάγνωση του εμβληματικού έργου του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ και μας προσκαλεί να κοιτάξουμε γύρω μας με άλλα «μάτια», να σκεφτούμε κριτικά και να αναρωτηθούμε για τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε.

Σε αυτήν τη σκοτεινή περιπέτεια που ξεδιπλώνεται στα λημέρια της επιστημονικής φαντασίας, της σάτιρας και της κοινωνικής κριτικής πρωταγωνιστούν ο Άρης Σερβετάλης και ο Αντώνης Μυριαγκός. Μαζί τους η Ηλέκτρα Νικολούζου, ο Μιχάλης Θεοφάνους, η Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, η Αλεξάνδρα Καζάζου και ο Σπύρος Δέτσικας.

Η πλοκή του έργου περιστρέφεται γύρω από ένα επιστημονικό πείραμα που έχει ως στόχο να μεταμορφώσει έναν αδέσποτο σκύλο σε άνθρωπο. Ο Ρώσος καθηγητής Πρεομπραζένσκι, ένας αριστοκράτης επιστήμονας, επιχειρεί αυτή την τολμηρή διαδικασία, αλλά τα αποτελέσματα είναι απρόβλεπτα. Το πείραμα δεν έχει την αναμενόμενη έκβαση, καθώς ο σκύλος Σάρικ μετατρέπεται σταδιακά σε άνθρωπο αγροίκο που διαλύει τη γαλήνη της καθημερινότητας και θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική θέση και την επιστημονική υπόσταση του δημιουργού του.

Πότε και πού: Από Πέμπτη 17/10, κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και 21:00 και Κυριακή στις 20:00 στο Θέατρο Κιβωτός.

Εισιτήρια εδώ.

Θέλω να σου κρατάω το χέρι

Στις 20 Σεπτεμβρίου άνοιξε τις πόρτες του για τη θεατρική σεζόν 2024- 2025 το Θέατρο Άλφα Ληναίος Φωτίου, με τη μεγάλη επιτυχία του Τάσου Ιορδανίδη (κείμενο) και της Θάλειας Ματίκα (σκηνοθεσία), Θέλω να σου κρατάω το χέρι, να επαναλαμβάνεται για 4η χρονιά για 20 μόνο παραστάσεις.

Η κρίση των συντροφικών σχέσεων και ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής γίνονται το σκηνικό για 2 «παράνομους» εραστές. Είναι και οι 2 γονείς. Έχουν και οι 2 τα δίκια τους. Έχουν κάνει και οι 2 λάθη.

Οι 2 ήρωες μάς «προσκαλούν» να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ και να αντιληφθούμε, μέσα από τις συναντήσεις τους, ότι αυτό που ψάχνουμε όλοι μας στο τέλος της ημέρας είναι η ουσιαστική συντροφικότητα. Κάποιον να μας κρατάει το χέρι. Θα τα καταφέρουν;

Ερμηνεύουν οι Τάσος Ιορδανίδης και Θάλεια Ματίκα.

Πότε και πού: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00 έως και τις 20 Οκτωβρίου, στο Θέατρο Άλφα.

Εισιτήρια εδώ.

Τα 39 σκαλοπάτια

Πάτροκλος Σκαφιδάς

Το κωμικό θρίλερ κατασκοπείας που παρουσιάστηκε με τεράστια επιτυχία τον περασμένο χειμώνα, επανέρχεται για 2η χρονιά, στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Ο Μάκης Παπαδημητρίου σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο έργο του Πάτρικ Μπάρλοου, Τα 39 Σκαλοπάτια, μαζί με 3 ταλαντούχους ηθοποιούς που ερμηνεύουν διαφορετικούς χαρακτήρες με θαυμαστή ταχύτητα: τους Γρηγορία Μεθενίτη, Γιάννη Λατουσάκη και Παναγιώτη Γουρζουλίδη.

Ο Richard Hannay, ένας άνδρας με μια μάλλον βαρετή ζωή, γνωρίζει μια μυστηριώδη γυναίκα και βρίσκεται ξαφνικά μπλεγμένος σε ένα πολύπλοκο σχέδιο κατασκοπείας. Θανατηφόρα μυστικά, καταδιώξεις, αλλά και ρομαντισμός, μπλέκονται με μαεστρία και καταιγιστικούς ρυθμούς. Τα 39 Σκαλοπάτια είναι μια διασκευή που βασίζεται τόσο πάνω στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζον Μπιούκαν (1915), όσο και στην γνωστή ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ (1935). Κι όμως, ο Μπάρλοου εμπλουτίζει τη γνωστή υπόθεση με γενναίες δόσεις χιούμορ, μετατρέποντάς την σε μία κωμική περιπέτεια με καταιγιστικές ανατροπές και ατμόσφαιρα που θυμίζει Monty Python.

Πότε και πού: Από τις 4 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Εισιτήρια εδώ.

Ο θάνατος του εμποράκου

55000 θεατές και 160 παραστάσεις μέτρησε ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης ως Γουίλι Λόμαν στο εμβληματικό έργο του Άρθουρ Μίλερ, Ο θάνατος του εμποράκου, που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Νανούρης στο θέατρο Ζίνα. Κι εκεί επιστρέφει από τις 3 Οκτωβρίου για 2η χρονιά, έχοντας συνοδοιπόρους τους ηθοποιούς: Έφη Μουρίκη, Ρένο Ρώτα, Δημήτρη Γεροδήμο, Κατερίνα Μάντζιου, Γιώργο Κοσκορέλλο, Παναγιώτη Παπαδούλη, Σωκράτη Αγγελή.

Γραμμένο το 1949, το έργο Ο Θάνατος του Εμποράκου θεωρείται το κορυφαίο του Αμερικανού συγγραφέα. Πραγματεύεται την ζωή του Γουίλι Λόμαν, ενός πλανόδιου πωλητή, που ζει μπερδεμένος ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, εγκλωβισμένος από το αμερικάνικο όνειρο. Το δυσβάσταχτο κυνήγι της επιβίωσης, σύμφωνα με τα πρότυπα που επιτάσσει η άκρως καπιταλιστική κοινωνία, τον οδηγεί παραληρηματικά στην διάλυση ολόκληρης της ζωής του.

Πότε και πού: Από 3 Οκτωβρίου, κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19:30, Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00 και Σάββατο στις 18:00 και 21:00 στο Θέατρο Ζίνα.

Εισιτήρια εδώ.

Η άνοδος του Αρτούρο Ούι

παραστάσεις που επαναλαμβάνονται, Θεατρικές παραστάσεις επαναλήψεις Πάτροκλος Σκαφιδάς

Το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη με την μοναδική ερμηνεία του Γιώργου Χρυσοστόμου και μία άκρως δυνατή ομάδα ηθοποιών επιστρέφει στο Θέατρο ARK για 3η χρονιά για να μας θυμίσει πόσο σκοτεινή είναι η εξουσία. Η άνοδος του Αρτούρο Ούι επιστρέφει σαν σκοτεινή υπόμνηση της σύγχρονης ανόδου του φασισμού και μας προσκαλεί για άλλη μια χρονιά σε ένα αλληγορικό ταξίδι στον κόσμο της εξουσίας, της διαφθοράς και της ανθρώπινης αδυναμίας. Ήρθε καιρός να κλείσεις τα εισιτήρια σου και να τη δεις (ή και να την ξαναδείς).

Ο Μπρεχτ, γράφοντάς το έργο αυτό το 1941, κατάφερε να προβλέψει με ακρίβεια πολλές από τις μεθόδους που θα χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για να κατακτήσουν την εξουσία.

Ο χαρακτήρας του Αρτούρο Ούι είναι εμπνευσμένος από τη φιγούρα του Αδόλφου Χίτλερ. Και οι 2 άντρες ξεκίνησαν από τα βάθη της κοινωνίας, εκμεταλλεύτηκαν τις κοινωνικές αναταραχές και τον φόβο των ανθρώπων, χρησιμοποίησαν τη ρητορική και τη διαφήμιση για να κερδίσουν την εξουσία και, τελικά, κατέστρεψαν εκατομμύρια ζωές.

Με φόντο τον υπόκοσμο του Σικάγο του Μεγάλου Κραχ, τα γεγονότα του έργου αντικατοπτρίζουν την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ και του ναζιστικού καθεστώτος στη Γερμανία και «σημαδεύουν» τους μηχανισμούς που στηρίζουν και εκτρέφουν τον φασισμό.

Παίζουν: Μιχάλης Βαλάσογλου, Θανάσης Ισιδώρου, Άρης Κασαπίδης, Τάσος Κορκός, Κώστας Κορωναίος, Δαυίδ Μαλτέζε, Ερρίκος Μηλιάρης, Μάριος Παναγιώτου, Μαρία Παρασύρη, Αλεξία Σαπρανίδου, Φοίβος Συμεωνίδης και Γιώργος Χρυσοστόμου.

Πότε και πού: Από 16 Οκτωβρίου, κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:15 και 21:00 στο Θέατρο ΑRK.

Εισιτήρια εδώ.

…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς

Για 3η χρονιά επιστρέφει στο Σύγχρονο Θέατρο η παράσταση …καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς, του Χρόνη Μίσσιου σε σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη, που απέδειξε ότι ο πολιτικός λόγος του συγγραφέα είναι πάντα επίκαιρος, επιστρέφει από τις 30 Σεπτεμβρίου.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που η Ελλάδα παραδίνεται στο χάος του Εμφυλίου, ο 16χρονος Χρόνης Μίσσιος συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Αποφυλακίζεται το 1973, αφού έχει περάσει 21 χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Αυτήν την περίοδο της ζωής του διηγείται στο σπουδαίο αφήγημα-μαρτυρία με τίτλο …καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς.

«Αγωνίζομαι να μείνω άνθρωπος. Και αυτό είναι η κορυφαία πολιτική μάχη», έλεγε ο Μίσσιος. Η θέση του αυτή έδωσε στην ομάδα GAFF το έναυσμα να ανεβάσει στη σκηνή τις αυτοβιογραφικές αναμνήσεις του αληθινά γενναίου συγγραφέα.

Παίζουν: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός, Γιάννης Μάνθος.

Πότε και πού: Από 30 Σεπτεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15 στο Σύγχρονο Θέατρο.

Εισιτήρια εδώ.

Το πάρτυ της ζωής μου

παραστάσεις που επαναλαμβάνονται, Θεατρικές παραστάσεις επαναλήψεις

Από το Θέατρο Αριστοτέλειον στη Θεσσαλονίκη (εισιτήρια εδώ) ξεκινά η επιστροφή της Ελένης Ράντου σε ένα πάρτυ ζωής που σημάδεψε τελικά και τη θεατρική της πορεία. Από 1η Νοεμβρίου η παράσταση Το πάρτυ της ζωής μου, επιστρέφει για 3η χρονιά στο «σπίτι» της, το Θέατρο Διάνα.

Στο φετινό μουσικό ταξίδι της παράστασης συμμετέχει η Μιρέλα Πάχου σε τραγούδι και ακορντεόν και ο Αλέξανδρος Ιακώβου στο βιολί. Ένα ταξίδι αισθήσεων και μνήμης με τις μελωδίες των String Demons και τις μουσικές της συλλογικής μας μνήμης.

Μία παράσταση ύμνος στη ζωή που σκηνοθετεί ο Ανέστης Αζάς, σε κείμενο Ελένης Ράντου, εμπνευσμένο από το θεατρικό καμβά των Ντάνκαν Μακμιλαν και Τζόνυ Ντόναχιου, Every Brilliant Thing. Mια θεατρική εμπειρία, που σε κάνει να γελάς, να συγκινείσαι, να κλαις και να φεύγεις έχοντας ανακαλύψει τα πράγματα για τα οποία τελικά μπορείς να λες ότι αγαπάς τη ζωή.

Πότε και πού: Από 1η Νοεμβρίου, κάθε Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη στις 20:30, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:30 στο Θέατρο Διάνα.

Εισιτήρια εδώ.

Sexy Laundry

παραστάσεις που επαναλαμβάνονται, Θεατρικές παραστάσεις επαναλήψεις

Ο Σπύρος Παπαδόπουλος και η Ρένια Λουιζίδου επιστρέφουν για μία ακόμα χρονιά στη σκηνή του Θεάτρου ΚΑΠΠΑ και βγάζουν τα συζυγικά τους άπλυτα στη φόρα στην ξεκαρδιστική, τρυφερή και βαθιά ανθρώπινη κωμωδία Sexy Laundry της Michele Riml, από τις 12 Οκτωβρίου.

Το θεατρικό έργο Sexy Laundry καταπιάνεται με τα ερωτικά αδιέξοδα και αποτελεί έναν ειλικρινή κωμικό καθρέφτη της ερωτικής ζωής των σύγχρονων ζευγαριών.

25 χρόνια γάμου, 3 παιδιά, λίγα παχάκια, ολίγη φαλακρίτσα, πολλή γκρίνια, πολλή ανασφάλεια, πολλή αγάπη και ολίγον sex. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από ένα παντρεμένο ζευγάρι που αποφασίζει να «ξαναπαντρευτεί» και να αναζωπυρώσει τη σεξουαλική του ζωή.

Ο Λάρι και η Άλις βρίσκονται σ’ ένα δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου, και με το εγχειρίδιο Σεξ για αρχάριους ανά χείρας, αμήχανοι προσπαθούν να βρουν τη χαμένη ερωτική επιθυμία και το περασμένο μεγαλείο του πάθους τους.

Πότε και πού: Από 12 Οκτωβρίου, κάθε Τετάρτη στις 19:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και 21:00 και Κυριακή στις 20:00 στο Θέατρο Κάππα.

Εισιτήρια εδώ.

Μια άλλη Θήβα

παραστάσεις που επαναλαμβάνονται, Θεατρικές παραστάσεις επαναλήψεις Πάτροκλος Σκαφιδάς

Μια παράσταση που σημείωσε αλλεπάλληλα sold out και παρατάσεις από το 2022 που πρωτοανέβηκε ως σήμερα, μεταφέρεται στο Θέατρο Κνωσός, τον νέο χώρο που ανακαίνισε το Θέατρο του Νέου Κόσμου για να φιλοξενήσει ένα μέρος του ρεπερτορίου του.

Οι Θάνος Λέκκας και Δημήτρης Καπουράνης θα σε παρασύρουν με τις ερμηνείες τους στην παράσταση Μια άλλη Θήβα, που σκηνοθέτησε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, σε μία ιστορία για τις ανθρώπινες σχέσεις που καταστρέφουν, αλλά κι εκείνες που σώζουν και πού μπορεί να ανθίσουν στα πιο απίθανα μέρη.

Ένας συγγραφέας ενδιαφέρεται να γράψει και να ανεβάσει στη σκηνή την ιστορία ενός νέου που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για πατροκτονία. Όσο συνεχίζονται όμως οι συναντήσεις τους σ’ ένα μικρό περιφραγμένο γήπεδο μπάσκετ στην αυλή της φυλακής, η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους σημαδεύει τη ζωή του νέου άντρα και δοκιμάζει τις βεβαιότητες του μεγαλύτερου.

Ένα περίτεχνο σπιράλ από την πραγματικότητα στην καλλιτεχνική της μετάπλαση. Ένα πολυβραβευμένο έργο για τις σχέσεις πατέρα – γιου, για την αντρική ταυτότητα, για την ψυχική ασθένεια, για τον ερωτισμό. Ένα έργο αινιγματικό, συγκινητικό, όσο και διασκεδαστικό.

Πότε και πού: Από 28 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00 στο Θέατρο Κνωσός.

Εισιτήρια εδώ.

170 τετραγωνικά

Ανδρέας Παπακωνσταντίνου / Βάσια Αναγνωστοπούλου

Τα 170 τετραγωνικά, ένα από τα πλέον επιτυχημένα νεοελληνικά κείμενα της τελευταίας δεκαετίας, επιστρέφει στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου Ιλίσια, για 6η χρονιά, από 4 Οκτωβρίου. Η παράσταση που χάρισε στον συγγραφέα και ηθοποιό Γιωργή Τσουρή το βραβείο Δημήτρης Χορν, μετά από 400 παραστάσεις και 75000 θεατές, παίρνει μια ακόμα παράταση για έναν περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Παλούμπης.

Η παράσταση, με άξονα το εδώ και το τώρα της Ελλάδας, ξεδιπλώνει μια ιστορία με πολύ αγωνία, χιούμορ και σκληρό ρεαλισμό, που συνδυάζει έντονες κωμικές και δραματικές στιγμές. Μια τραγωδία «για όλη την οικογένεια», με πρόσωπα της διπλανής μας πόρτας και καταστάσεις ακραίες και συνάμα αναγνωρίσιμες.

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, ο θάνατος του πατέρα, ξαναφέρνει κάτω από την ίδια στέγη 2 αδερφές που έμεναν μακριά. Σκληρές αντιθέσεις και διαφωνίες, δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή, τον σύντροφό της και τη μεγάλη αδερφή, η οποία επιστρέφει στο σπίτι μετά από πολυετή απουσία με σκοπό να το πουλήσει.

Μια απογευματινή επίσκεψη – βόμβα, θα φέρει αντιμέτωπους όλους τους αντιήρωές μας με το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον τους, και θα εκτροχιάσει με κωμικό και απρόσμενο τρόπο την ήδη ασταθή πορεία τους. Κρυμμένα μυστικά, απανωτές ανατροπές και εκκωφαντικές αποκαλύψεις συνθέτουν έναν οικογενειακό συναισθηματικό ντέρμπυ κορυφής. Πόσα νομίζεις ότι ξέρεις για τους πιο κοντινούς σου ανθρώπους; Ποιος θα μείνει όρθιος στο τέλος;

Παίζουν: Ήβη Νικολαΐδου, Θανάσης Ζερίτης, Λυδία Γιαννουσάκη, Αγγελική Γρηγοροπούλου και ο Γιωργής Τσουρής.

Πότε και πού: Από 4 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00 στο Θέατρο Ιλίσια.

Εισιτήρια εδώ.

Plus μια παράσταση που επανέρχεται εκτός Αθηνών: Η Μηχανή του Τούρινγκ

Το φθινόπωρο του Ορφέα Αυγουστίδη είναι άκρως απαιτητικό αφού εκτός του Άσχημου, επιστρέφει σε έναν μονόλογο που σημείωσε τη δική του επιτυχή πορεία στη θεατρική Αθήνα. Η Μηχανή του Τούρινγκ επανέρχεται αλλά εκτός των τειχών της πόλης.

Ο μονόλογος του Benoit Soles, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, που παρουσιάστηκε με περισσότερα από 260 sold out σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κύπρο, θα παρουσιαστεί και πάλι στη Θεσσαλονίκη (Θέατρο Αριστοτέλειον–24 έως 29 Σεπτεμβρίου) και έπειτα για πρώτη φορά θα ταξιδέψει στην Πάτρα (Θέατρο Πάνθεον- 4, 5 και 6 Οκτωβρίου).

Εισιτήρια και περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα εδώ.