ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν η τέχνη «ρέει» από τα παιδιά προς τα παιδιά: Το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος στο 2ο Cycladic Kids Festival

Τα μεγάλα μυαλά του κόσμου συμφωνούν: «Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης μέχρι που του λένε ότι δεν είναι», είχε πει ο John Lennon, ενώ ο Pablo Picasso σημείωνε επίσης πως: «Κάθε παίδι είναι καλλιτέχνης», συμπληρώνοντας ωστόσο: «Το πρόβλημα είναι πώς να παραμείνει καλλιτέχνης όταν μεγαλώσει». Η τέχνη θα έπρεπε να είναι όχι προνόμιο, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών. Εκτός από το ότι η ενασχόληση με καλλιτεχνικές δραστηριότητες βελτιώνει την αδρή και λεπτή κινητικότητα των παιδιών σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες, τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με την τέχνη μέσω επισκέψεων σε μουσεία, γκαλερί και ιδρύματα τέχνης, έχουν καλύτερη μνήμη, μεγαλύτερη αποδοχή στο διαφορετικό και αναπτύσσουν καλύτερα την κριτική σκέψη τους.

Από την οπτική τους αντίληψη μέχρι και την ενσυναίσθηση, όλα καλλιεργούνται όταν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τέχνη. Τα παιδιά γίνονται δηλαδή και εξυπνότερα και καλύτεροι άνθρωποι όταν τα εμπλέκουμε σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες και τα φέρνουμε σε επαφή με τις εικαστικές τέχνες.

festival2

Όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες (πχ στις ΗΠΑ) όμως, έτσι και στην Ελλάδα η εκπαίδευση δεν δίνει τόσο μεγάλη βαρύτητα στην τέχνη, παρά τα επιστημονικά ευρήματα που μιλούν για τα οφέλη της στα παιδιά. Γι’ αυτό είναι σημαντική η ιδιωτική πρωτοβουλία ως προς την ενίσχυση των καλλιτεχνικών ερεθισμάτων, που μπορούν να πάρουν τα παιδιά μας. Σύμμαχός μας σε αυτή την αποστολή είναι το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος, που βοήθησε την τέχνη να ρεύσει προς τα παιδιά.

festival6

Με όχημα το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος, η Ηπειρώτικη Βιομηχανία Εμφιαλώσεων, στήριξε το σαββατοκύριακο 21 και 22 Σεπτεμβρίου 2024 τη διεξαγωγή του Cycladic Kids Festival – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο οποίο συμμετείχαν παιδιά 2-18 ετών. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περάσουν ένα διήμερο γεμάτο τέχνη στο Ωδείο Αθηνών, αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη. Το φεστιβάλ που βοηθά τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με την τέχνη, διοργάνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

festival9

Στο πλαίσιο του διημέρου οι μικροί επισκέπτες του 2ου Cycladic Kids Festival είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εργαστήρια ζωγραφικής, κεραμικής, κατασκευής κούκλας, ύφανσης με χαρτί, φωτογραφίας, εικαστικών, χορού, να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις, αλλά και να απολαύσουν θεατρικές παραστάσεις, ταινίες, παραστάσεις χορού, μουσικά δρώμενα, λογοτεχνικές αναγνώσεις κ.α.

Ταυτόχρονα, μπορούσαν να περιηγηθούν στην Έκθεση Παιδικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής, Σημερινές Ιστορίες Αγγείων, οι συμμετέχοντες και οι νικητές του οποίου τιμήθηκαν κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 12.000 παιδιά ηλικίας 4- 15 ετών, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία αποτύπωσαν μέσα από το σχέδιο ενός αγγείου εικόνες από την καθημερινότητά τους. Έφτιαξαν μέσα στα περιγράμματα ενός αγγείου σκηνές που θα ήθελαν να δουν οι άνθρωποι του μέλλοντος, τη δική τους προσωπική χρονοκάψουλα δηλαδή. Ο διαγωνισμός που προάγει την καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών διοργανώνεται εδώ και 11 χρόνια από το Κυκλαδικό Μουσείο.

kids festival

Το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος, μέσα από το πρόγραμμα «Ο Β-Οίκος της ζωής μας», ακολουθεί τη φιλοσοφία της ανταπόδοσης της αγάπης που λαμβάνει από το κοινό, έχοντας από το 2022 ήδη αποφασίσει ότι θέλει να συμβάλλει στην αλλαγή που θέλει να δει στον κόσμο έμπρακτα. Το εν λόγω πρόγραμμα είναι ένα σύνολο πρωτοβουλιών και δράσεων, με πυξίδα στραμμένη στην προστασία του περιβάλλοντος και στον άνθρωπο, που περιλαμβάνουν αθλητικές διοργανώσεις, στήριξη πολιτιστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ. Κάπως έτσι «Ο Β- Οίκος της ζωής μας» δεν θα μπορούσε να λείπει κι από αυτή την διοργάνωση.

Ήταν στο πλευρό του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης από την πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ το 2023 και παραμένει εκεί, πιστεύοντας στην αξία που έχει η πρόσβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό για τα παιδιά. Συμβάλλοντας με τον τρόπο του σε τέτοιες διοργανώσεις, εξασφαλίζει ένα μέλλον με πολίτες με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και καλύτερη κριτική σκέψη, που θα κατοικούν στον σαφώς καλύτερο κόσμο του αύριο.

Το νερό είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση κάθε είδους ζωής στον πλανήτη και φυσικά και για τα παιδιά, καθώς τους παρέχει ενέργεια, τα προστατεύει από την αφυδάτωση, τα βοηθά στη συγκέντρωσή τους, την πέψη τους, το ανοσοποιητικό και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους. Το νερό είναι βασικό αγαθό για την επιβίωση τους. Αλλά ζωή δεν είναι μόνο η επιβίωση. Ζωή είναι ερεθίσματα, διαφορετικές προσλαμβάνουσες, η ευκαιρία να αναπτύξουν όσο καλύτερα μπορούν την εξυπνάδα τους αλλά και τη συναισθηματική ευφΰια τους.

Το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος το ξέρει. Και γι’ αυτό βοηθάει την τέχνη να ρέει προς τα παιδιά, ωστέ κι αυτά να κολυμπήσουν στον κόσμο της φαντασίας.

Website: vikos.com
Instagram: @vikosofficial